Telšiškiai atėjo ir parėmė Ukrainą

Akcijos dalyvių rankose — Ukrainos didvyrišką kovą palaikantys plakatai.

Praėjusį šeštadienį Žemaitijos sostinės gyventojai gausiai rinkosi į akciją Turgaus aikštėje taikiai kaimyninei šaliai Ukrainai, kenčiančiai nuo raudonojo rusiško teroro, palaikyti. Kai kurių rankose buvo Ukrainos didvyrišką kovą palaikantys plakatai.

Algirdas Dačkevičius

Dar išvakarėse — penktadienį — žemaičiai buvo kviečiami į automobilių stovėjimo aikštelę Luokės gatvėje prie „Senukų“ ir „Norfos“ prekybos centrų, kur galėjo aukoti maisto, higienos priemonių bei kt.  Visa tai sekmadienio rytą pasiekė Ukrainą. Socialiniuose tinkluose ypač dėkojama savanorių komandai už ryžtą, pilietiškumo ir humaniškumo idėjų sklaidą Žemaitijoje. Taip pat dėkojama ir visiems geros valios žmonėms.
Renginys Turgaus aikštėje „Ateik ir paremk Ukrainą!“, kurį vedė Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas ir pedagogas Artūras Domarkas, prasidėjo Tylos minute žuvusiems Ukrainos didvyriams pagerbti.
Galingai nuskambėjo Rimanto Būtos atliekami Lietuvos ir Ukrainos himnai, kuriuos kartu traukė ir telšiškiai.
Po mero Kęstučio Gusarovo kalbos į sceną lipo vienos iš renginio organizatorių — Telšių moterų LIONS klubo narės, prie jų prisijungė ir grupelė Telšių LIONS klubo vyrų. Jų gretose, pasipuošęs LIONS klubo emblemos — geltona ir mėlyna — spalvomis (tokios ir Ukrainos vėliavos spalvos), buvo „Tabasco“ grupės dainininkas Gediminas Norvaišas, padainavęs keletą dainų.
Su jauduliu balse kalbėjo Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Vytautas Puplauskas, pasmerkęs Kremliaus pragaro architektus su Putinu priešakyje, o operos solistė Monika Pleškytė, sielvartaujanti dėl subombarduoto Charkovo teatro ir pražudytų kolegų, padainavo ukrainietišką dainą, kuri skamba kiekvieno Ukrainos kario lūpose.
Vyskupo generalvikaras Vilius Viktoravičius, visus pakvietęs gavėnios maldai ir tikėjimo stiprinimui bei patikinęs, jog, tik Dievui padedant, įmanoma jaustis tvirtiems ir iškovoti pergalę, stabtelėjo prie sąvokų „auka“ ir „išmalda“. Pasirodo, kad daugelis šias sąvokas sutapatina, todėl dvasininkas paragino žmones aukoti Ukrainai, o ne skirti jai išmaldas, nes aukoje sutelpa ne tik finansinė, bet ir dvasinė ilgalaikė parama, kai vienkartinis parėmimas teprilygsta išmaldai.
Šiaulių prekybos ir amatų rūmų Telšių filialo vadovė Jolanta Norvaišienė pasidžiaugė verslininkų ir gyventojų dosnumu, nes jų dėka du pilnutėliai furgonai reikalingiausių prekių išvyko į Ukrainą.
Palaikymo akcijoje dalyvavę Ukrainos atstovai dėkojo telšiškiams už paramą ir išreiškė tvirtą viltį, jog jų šalis nugalės. Daugelį kartų girdėjosi šūkiai: „Slava Ukraine! Gerojam Slava!“ (Šlovė Ukrainai! Didvyriams Šlovė!).
Savo pilietinę poziciją išreiškė Vincento Borisevičiaus gimnazijos prezidentė Grita Urbonaitė ir Atviro Telšių jaunimo centro atstovai.
Kas nežino dainos „Mano kraštas“, prasidedančios žodžiais: „Šitą žemę man likimas dovanojo“? Ją, taip pat dar keletą dainų, solidarizuodamasis su Ukrainos žmonėmis, su ašaromis akyse padainavo Antanas Gaudiešius.
„Geltona, žalia, raudona“ nuskambėjo iš solisto Juozo Rimeikos lūpų, vėliau į sceną lipo Juventas Radzys, Gediminas Jokubauskas, Gertrūda Judeikienė ir kt.
Ir viena, ir su mažąja soliste Dominyka Sakaite dainavo Telšių kultūros centro solistė Ernesta Dargužienė, taip pat pasirodė ir jos vadovaujamos dainavimo studijos „Šaltinis“ kitos dainininkės Samanta, Deimantė, Paulina ir Algimanta. Gražiai nuskambėjo Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos ansamblio „DO RE MI“, vadovaujamo Aušros Šlajienės, jaunųjų dainininkių balsai.
Naujausių savo eilėraščių, atitinkančių renginio dvasią, paskaitė telšiškė Zita Budrienė.
Turgaus aikštėje išsirikiavusiuose kioskuose netrūko suvenyrų ir gardumynų, o visi už juos gauti pinigai paaukoti Ukrainai. Jau po renginio savo socialinėje paskyroje rajono meras Kęstutis Gusarovas rašė: „Telšiškiai, Jūs turite begalinę širdį! 16 tūkst. 358 eurus paaukojote ir dar 150 eurų pervedėte į sąskaitą. Ačiū visiems prisidėjusiems, visiems aukojusiems, Jūsų tiek daug, kad visų išvardinti tiesiog neįmanoma. Visi suaukoti pinigai keliauja į sąskaitą Ukrainą remiančiai organizacijai „Blue/Yellow“.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.