Taktika: pats muša — pats rėkia

Telšiuose veikia dvi daugiabučius namus administruojančios įmonės: UAB „Butų ūkio valdos“ ir Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“. Pastaroji jau kuris laikas su konkurente „kariauja“ rajono spaudos puslapiuose, stengdamasi parodyti, kaip neva nesąžiningai dirba „Butų ūkio valdos“. Kaip dažnai nutinka, bandydamas juodais dažais nudažyti kitą, jais nusitepi ir pats. Pasirodo, viešai skleista „Telšių butų ūkio“ informacija ne tokia jau ir objektyvi bei sąžininga.

Alvydas Ivoncius

Įžvelgė klastojimą
„Telšių butų ūkis“ viešai kaltino „Butų ūkio valdas“ neva nesąžiningai buvo rengiami gyventojų susirinkimai, net galimai klastojami parašai. Mat „Telšių butų ūkis“ pernai gavo kelių daugiabučių gyvenamųjų namų atstovų pranešimus, kad nutraukiamos šildymo ir karšto vandens priežiūros sutartys su šia įmone. Jos direktoriui Adomui Domarkui pasirodė keista ir įtartina, kad visų pranešimų turinys neva buvo „identiškas“, namų adresai, jų atstovų vardai ir pavardės surašyti ta pačia ranka. Esą susisiekus su daugiabučių namų atstovais, jie neigė kažką pasirašę. Todėl „Telšių butų ūkis“ kreipėsi į policiją.
Lyg maža to, „Telšių butų ūkis“ spaudoje paskelbė užsakomąjį straipsnį, kuriame aiškino neva „Telšių butų ūkio“ direktorius susisiekė su tų keturių daugiabučių namų įgaliotais asmenimis, straipsnyje net nurodyti adresai ir asmenų inicialai. „Telšių butų ūkio“ straipsnyje pasakojama, kad visų keturių namų įgalioti asmenys neigė ką pasirašę. Vadinasi, „Butų ūkio valdos“ sukčiavo, o tai darė gana naiviai: negi gyventojai nesupras, kad pasikeitė jų namo karšto vandens ir šildymo sistemų prižiūrėtojas, nepradės domėtis, kodėl taip nutiko? Galiausiai, ar viską ramiai stebės klientus praradęs „Telšių butų ūkis“?
Kad įmonė imtų ir taip atvirai klastotų dokumentus, sunku patikėti, nors taip yra buvę: apie tai kiek vėliau.

Gyventojai teigė patys pasirašę
Kaip minėta, „Telšių butų ūkis“ kreipėsi į policiją, o šioji apklausė tų keturių namų įgaliotus asmenis. Jie pripažino, kad dokumentus patys pasirašė. Negi vienaip aiškino A.Domarkui, kitaip — policijai?
A.Domarkas, matyt, suprasdamas, kad aiškinti apie dokumentų klastojimą po to, kai policija nutraukė ikiteisminį tyrimą, gana rizikinga, tame pačiame straipsnyje pateikė informaciją, jog policija ikiteisminį tyrimą nutraukė, nes žmonės prisipažino patys pasirašę. Vadinasi, „Butų ūkio valdos“ jokių dokumentų neklastojo. Tai kam jie melavo: A.Domarkui ar policijai? Greičiausiai, kad niekam nemelavo, nes kažin ar A.Domarkui apskritai aiškino nieko nepasirašę. Manytume, čia kyšo gana primityvus viešųjų ryšių triukas: reikia užtepti dėmę, kad buvo suklastoti parašai, o skaitytojai gal tuo ir patikės, nepaisydami, kad policija ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 21 (10432)