Japonijos ambasadorių sužavėjo Telšiai ir Žemaitės gimnazijos sakuros

Svečiai apžiūrėjo prie gimnazijos žydinčias sakuras.

Nuoširdi draugystė sieja Žemaitės gimnaziją su Tekančios saulės šalies ambasada Lietuvoje. Daugiau kaip dvidešimt metų bičiulystės — ko gero, nuo pat Lietuvos Respublikos ir Japonijos diplomatinių santykių atnaujinimo.

Elė Kakanauskienė

Lankėsi beveik visi Tekančios saulės šalies ambasadoriai
Ambasados darbuotojai dažnai kviečia pasisvečiuoti Japonijos kultūra besidominčius gimnazistus, savo laiku jie net su imperatoriumi Akihito ir jo žmona Michiko buvo susitikę. Šiaip jau gimnazija gali didžiuotis tuo, kad Baltojoje mokykloje apsilankė beveik visi Tekančios saulės šalies ambasadoriai Lietuvos Respublikoje.
Trečios gegužės savaitės trečiadienį (2022 05 18) į Telšius atvyko J.E. OZAKI Tetsu su žmona Harumi bei antroji ambasados sekretorė Kakami Yurika. Žinoma, ir mūsų nuostabi bičiulė Haruka Seto, kuri lankosi Žemaitijos sostinėje turbūt nuo pirmojo karto ir lydi visus, kas trokšta susipažinti su įspūdingu miestu ant septynių kalvų.

Ambasadorius mokė ir gėrėjosi
Ambasadorius papasakojo gimnazistams apie Tekančios saulės šalies religijas, meditacijos ir susikaupimo svarbą, parodė, kaip reikia atlikti zazen meditaciją bei kartu su gimnazistais penkias minutes meditavo.
Šiemet sukanka šimtas metų nuo LR ir Japonijos diplomatinių santykių užmezgimo. Dailės mokytojos Reginos Nostienės paraginti, jaunieji gimnazijos dailininkai surengė nedidelę savo darbų parodą, skirtą šiai datai, o viena iš autorių Eva Gargasaitė įdomiai pristatė darbus, paaiškindama, ką reiškia mums Japonija, kuo mes esame panašūs, kas mus sieja.
Ši šalis nutolusi nuo mūsų tūkstančius kilometrų, o bendrų dalykų — daug. Kad ir herbas. Saulė yra ne tik Japonų valstybės herbas, savo herbu ją laikė ir sena Žemaitijos valdovų dinastija. Svečiai pasigėrėjo mokinių sukurtais dailės darbais, žavėjosi išskirtinėmis sakuromis gimnazijos parke. Ekskursijos po miestą metu jie suprato, kad atvyko į Žemaitijos sostinę — į meškų ir menų miestą. Taip pat sužinojo, kad žemaitiška virtuvė irgi yra įdomi ir išskirtinė.
Ir galiausiai — mandagumo vizitas Telšių rajono savivaldybėje pas merą, kur pakalbėta apie bendradarbiavimo galimybes.