Vasara scenoje

Studija SAVI Prancūzijoje.

Nė neprasidėjus mokyklinėms vasaros atostogoms, Telšių Žemaitės dramos teatro studijos SAVI aktoriai atidarė vasaros sezoną. Šią vasarą studija daug keliavo: aplankė Telšių miestą partnerį Prancūzijoje Saint-Egrive, Klaipėdoje dalyvavo trumpo metro teatro-kino festivalyje „Memel fest“, taip pat ugdė savo gebėjimus dvi dienas trukusioje stovykloje prie Žiedelio ežero.

Julija Mažonaitė

Teatrinė patirtis Alpių fone
Birželio 29-liepos 4 dienomis jaunimo studija SAVI svečiavosi Prancūzijoje. Aktoriai juokauja: jei teatras trukdo mokyklai — mesk mokyklą. Taip teko pasielgti keliems studijos nariams, mat birželio 28-ąją vykusioje pagrindinio ugdymo pažymėjimų įteikimų šventėje nedalyvavo nė vienas studijos dešimtokas. Sėkmingą kelionės pradžią sujaukė incidentas oro uoste. Dviejų aktorių bagažas kartu su daiktais, reikalingais spektakliui, liko Amsterdame. Įvykis paaštrino tvyrojusią kelioninę įtampą, tačiau tai buvo ir dingstis ieškoti kūrybiškų išeičių iš susiklosčiusios padėties, dar labiau suartinusi grupę. Būtent dėl dingusių lagaminų į Lietuvą studija grįžo su nauju prancūzišku tiuliu, kurį režisierė Laimutė Pocevičienė žadėjo merginoms paskolinti per vestuves.
Tačiau Prancūzijoje aktoriai laiką leido ne vien ieškodami tiulio ir gedėdami lagaminų, bet ir ugdydami savo aktorines kompetencijas. SAVI dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kurias vedė režisierius iš Prancūzijos Sébastien Geraci. Užsiėmimo metu netrūko juoko, mat jame dalyvavo trijų šalių atstovai: Lietuvos, Prancūzijos ir Lenkijos. Sava kalba išsprūdęs žodis juokino tuos, kurie nesuprato, bet aktorius žavėjo teatro meno gebėjimas jungti žmones iš skirtingų kraštų, nes ir esant ribotoms bendravimo galimybėms, visi suprato užduotį ir dalyvavo viename veiksme.
Antrąją festivalio dieną aktoriai dalyvavo projekto atidaryme ir turėjo galimybę išvysti kitų teatrų spektaklius. Visi teatrai ruošė pasirodymus savo kalba, tačiau tai nesutrukdė mėgautis bičiulių iš svetur darbais, nes meistriškai savo darbą atlikę aktoriai sugebėjo įtikinti ir svetima kalba.
Trečiąją dieną SAVI leido nebe žiūrovų salėje, o ant scenos. Prancūzijoje studija pristatė ištrauką iš spektaklio „Neišspildžiusi meilės istorija“ pagal J.Tumo-Vaižganto apysaką „Dėdės ir dėdienės“ (rež. Laimutė Pocevičienė). Ilgai ruošęsi aktoriai, sceną nušlavė stipriu kūrybiniu vėju, o po vaidinimo sulaukė daug komplimentų ir šiltų žodžių iš festivalio dalyvių.

Darbas — poilsis
Po Prancūzijos reabilitavęsi ir vieni nuo kitų pailsėję aktoriai į vaidybą grįžo po mėnesio. Rugpjūčio 17-18 dienomis sodyboje „Prie Žiedelio“ vyko stovykla, kurios metu SAVI dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, poilsiavo ir vėl iš naujo prisijaukino vieni kitus. Stovykloje aktoriai džiaugėsi malonia aplinka, o iš Klaipėdos atvykusi režisierė Marta Vendland vedė teatrinius mokymus „4K“ (kūnas, kalba, komanda, kūryba). Užsiėmimo metu režisierė pagilino studijos žinias apie vaidybą, subrandino požiūrį į aktorystę, leido ištrūkti iš riboto savęs matymo ir iš naujo pamilti tai, ką SAVI daro.
Antrąją stovyklos dieną studija tęsė darbus su režisiere Laimute Pocevičiene. Stovykloje aktoriai susipažino su artimiausiomis veiklomis, išgirdo režisierės viziją apie būsimą spektaklį, kūrė etiudus pagal duotas ištraukas iš Antuano de Sent Egziuperi „Mažojo princo“ ir ruošėsi paskutiniam vasaros „pasispardymui“ — festivaliui „Memel fest“.
Paskutines stovyklos akimirkas nuspalvino pasiplaukiojimas plaustu po Platelių ežerą. Stovyklos dalyviai gėrėjosi gamta, stebėjo kormoranų koloniją ir ilsėjosi po intensyvaus darbo.

Paskutinįkart nusilenkę
Studija SAVI vasarą palydėjo Klaipėdoje įvykusiame trumpo metro teatro-kino festivalyje. Rugpjūčio 26-28 dienomis aktoriai kartu su režisiere Laimute Pocevičiene jau antrąkart dalyvavo Gedimino Šimkaus teatro ARTYN organizuojamame „Memel fest“.
Šiemet festivalyje pirmąkart vyko ir trumpo metro kino naktis. Anot festivalio organizatorės Martos Vendland, atėjo metas atiduoti duoklę trumpo metro kinui, iš kurio kilo idėja organizuoti trumpo metro teatro festivalį.
Žiūrovai turėjo galimybę išvysti alternatyvaus kino kūrėjo Šarūno Jonkaus, kino studijos „Subkinas“ režisierių Sergej Bezuglov ir Martos Vendland, režisierių Kamilės Milašiūtės (filmas — „Sidabrinės gervės“ laureatas) ir Karolinos Nadzeikaitės bei kino kūrėjo Sauliaus Baradinsko (filmas — „Sidabrinės gervės“ laureatas) filmus.
Rugpjūčio 27-ąją žiūrovai rinkosi į teatro salę. Trumpo metro teatro festivalyje pasirodė Gedimino Šimkaus teatras ARTYN, Egidijaus Radžiaus teatras, teatras „Degančios žirafos“, Telšių Žemaitės dramos teatras ir šokio teatras „Judesio erdvė“. Festivalyje studija SAVI vaidino ištrauką iš spektaklio „Karūna poetui“ (rež. Laimutė Pocevičienė).
Trumpo metro teatras — naujas ir nepaprastas savo formatu. Žiūrovai stebėjo, kaip pusantros valandos trukę spektakliai persimainė į mažiau nei dvidešimties minučių pasirodymus, ir tai, kaip vos pradėti statyti spektakliai jau duoda vaisių.
Po sėkmingo pasirodymo ir bemiegės nakties studija SAVI naujojoje perkėloje susitiko su režisiere ir festivalio dalyviais. Paskutinę festivalio dieną aktoriai mėgavosi pasiplaukiojimu keltu, gyva muzika ir maloniu bendravimu. Atsisveikindama su vasara, studija SAVI atsisveikino ir su aktoriais, šiemet išvykusiais studijuoti ir griausmingai baigusiais savo kelią Telšių Žemaitės dramos teatre.

Teatralų įspūdžiai
Ieva Marija Noreikaitė: „Festivalis buvo geriausias atsisveikinimas su studija prieš išvažiuojant studijuoti į sostinę. Mėgavausi kiekviena akimirka, praleista drauge su studija, ir šias akimirkas su man brangia teatro šeima dar ilgai nešiosiu širdyje.“
Gintarė Daubarytė: „Kelionėje į Prancūziją vertinu ne tik užburiantį Alpių grožį, išskirtinę patirtį, dalyvaujant tarptautinėse dirbtuvėse, bet ir mūsų kolektyvo bendrystę, kuri nuostabiai atsiskleidė visos kelionės bei spektaklio metu.“
Dominykas Vaitiekus: „Iš aktoriaus perspektyvos, ši vasara buvo kone labiausiai praplečianti akiratį. Festivalis Prancūzijoje stipriai prilipdė šypsenas, akis ir širdį atvėrė aplinka ir festivalio dalyviai. O Klaipėdoje tikrai jaučiausi it namuose, ARTYN teatras paruošė įspūdingą festivalį.“
Justinas Miltenis: „Stovykla suteikė naudingos patirties ir pažadino kiek pailsusį kūrybiškumą. Joje praleistas laikas buvo tobulas besibaigiančios vasaros finalas.“
Liepa Sofija Akavickytė: „Teatro stovykloje išmokau naujų vaidybos metodų bei technikų. Ši stovykla padėjo pasiruošti trumpo metro teatro-kino festivaliui „Memel Fest“, kuriame gavome galimybę pasisemti meninio įkvėpimo bei gerų emocijų iš kitų talentingų menininkų ir kūrėjų.“
Alya Chahine: „Stovykloje man labiausiai patiko kūrybinės dirbtuvės, ypač tos užduotys, kurių metu galėjome būti kiek tik norim keisti, pavyzdžiui, turėjome elgtis kaip monstrai.“
Augustė Virketytė: „Man labiausiai įsiminė gamtos stebėjimas, jos klausymas ir jautimas, augalo vaizdavimas.“
Ernestas Klimovas: „Festivalis Prancūzijoje nustebino savo žmonėmis ir jų bendravimu, kiekvienas dalyvis mielai įsitraukdavo į diskusiją arba ją užvesdavo.“
Režisierė Laimutė Pocevičienė: „Kūrybinė viešnagė Prancūzijoje įkvėpė pasitikėjimo savimi, studijos SAVI talento galimybėmis, pradžiugino naujais draugais. O išlipusi Antuano de Sent Egziuperi oro uoste tarsi pajutau plakant Mažojo Princo širdį ir supratau, kad atėjo laikas kurti spektaklį, remiantis jo išmintimi…“
Žemaitės dramos teatro direktorius Deividas Rajunčius: „Kelionėje į Saint-Egrive turėjau galimybę artimiau pažinti teatro jaunimą, nuoširdžius bei atsakingus jaunus žmones, kuriančius Telšių teatre bei reprezentuojančius miestą ne tik Lietuvoje, bet ir svetur. Visos patirtys, kurias ten išgyvenome, suteikė dar didesnį pasitikėjimą studija SAVI, laisvę tikram ir neformaliam bendravimui. Džiaugiuosi, kad studijos nariai, grįžę iš kelionių, turėjo vasaros stovyklą, kur gilino savo teatrines žinias ir patirtis, o po vasaros atostogų kibo į naujus projektus bei puikiai atstovavo Telšių Žemaitės dramos teatrui Klaipėdoje „Memel fest“.