Telšiuose per vokiečių kalbos dienas prabilta vokiškai

Lietuvoje spalio 17-23 dienomis vyko vokiečių kalbos dienos „Ö kaip vokiškai?“, kurias inicijavo Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvoje, Goethe’s institutas, Centrinė užsienio švietimo sistemos valdyba (ZfA), Vokietijos akademinių mainų tarnyba (DAAD) ir Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai (AHK). Atsakingas organizatorius yra Vilniaus Goethe’s institutas. Šių metų vokiečių kalbos dienų tema — „Profesijos“, todėl prie šios iniciatyvos prisijungė ir Telšių rajono ugdymo įstaigų mokiniai.

Justina Lukošienė

Vokiečių kalba neatsiejama nuo Lietuvos švietimo, kultūros ir verslo. Pastaraisiais metais susidomėjimas ja itin auga: Lietuvoje įsikūrė stambios Vokietijos įmonės, vyksta intensyvūs kultūriniai ir ekonominiai mainai su Vokietija. Norėdamos pabrėžti vokiečių kalbos vaidmenį švietimo ir kultūros įstaigose, versle ir kitose gyvenimo srityse, penkios Vokietijos institucijos Lietuvoje 2016 metais pakvietė visus, neabejingus vokiškai kultūrai, prisijungti prie Vokiečių kalbos dienų ir spalio savaitę organizuoti su Vokietija ir jos kalba susijusius renginius.
Nuo pirmųjų metų kasmet prie iniciatyvos prisijungia per 200 įvairių institucijų ir pavienių žmonių. Vokiečių kalbos dienų renginių organizatoriai ir dalyviai į vokiečių kalbą žvelgia iš įvairių perspektyvų: vyksta atvirų durų dienos įmonėse, rengiamos diskusijos, susipažįstama su šios kalbos pranašumais, bandoma su ja susibičiuliauti, taip pat nebijoma kelti kontraversiškų klausimų arba tiesiog švenčiama.

Vokiečių kalbos dienos — miesto bibliotekoje
Vokiečių kalbos buvo mokomasi ir Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje. Lankantieji kompiuterinio raštingumo mokymus bibliotekos Inovacijų ir mokymo centre, grupė Telšių centro „Viltis“ jaunuolių ir socialinės darbuotojos Vilma Varpiotienė, Daiva Klovienė, Jovita Petrikienė savarankiškai tobulino vokiečių kalbos žinias. Užsiėmimus vedė bibliotekos Inovacijų ir mokymo centro vedėja Erika Bytautienė.

Konferencija „Vokiečių kalba <=> karjera“
Spalio 20-ąją Žemaitijos verslo centre įvyko konferencija „Vokiečių kalba <=> karjera“ — projekto „Vokiečių kalba <=> karjera“ baigiamasis renginys. Projekto iniciatorius — asociacija „Vokiečių kalbos ir kultūros draugų klubas“, organizatoriai — jungtinės veiklos sutartį pasirašiusios organizacijos ir įstaigos: asociacija „Vokiečių kalbos ir kultūros draugų klubas“, VšĮ Žemaitijos verslo centras, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Telšių filialas, Telšių švietimo centras ir VšĮ Telšių regioninis profesinio rengimo centras.
Pasak asociacijos „Vokiečių kalbos ir kultūros draugų klubas“ vadovės Nijolės Vaičekauskės, jau šešti metai, kai Lietuvoje vyksta vokiečių kalbos dienos. „Mūsų asociacijos tikslas — mokytis visą gyvenimą, gilinti vokiečių kalbos žinias, susirinkti betarpiškoje, neformalioje aplinkoje, tiesiog telktis bendrai veiklai, todėl atsiliepėme į šią iniciatyvą. Šių metų vokiečių kalbos dienų tema — „Profesijos“, todėl pakreipėme į šią pusę ir savo partnerius, kad kartu eitume būtent ta linkme“,— kalbėjo N.Vaičekauskė, akcentavusi, jog prie šio projekto prisijungė 8 Telšių rajono ugdymo įstaigos, 21 mokinys, 9 mokytojai (4 karjeros specialistai, 4 vokiečių kalbos mokytojai, viena dailės mokytoja) ir 9 vokiečių kalbos ambasadoriai (VšĮ Telšių profesinio mokymo centro III kurso studentas, apdailininko profesijos mokinys, statybos įmonės Vokietijoje savininkas Tomas Kačinskas, VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Reabilitacijos skyriaus vedėja, fizinės medicinos reabilitacijos gydytoja Silva Juknienė, AB „Žemaitijos pienas“ inžinierius Ernestas Vilkas, UAB „Robmona“ direktorius Vidas Kolesinskis, MB „Šatrijos legenda“ vadovė Gabrielė Mekionienė, AB „Žemaitijos pienas“ Vokietijos rinkos vadovas Vytautas Narkus, Vidaus dizaino apipavidalintoja taikant seną Kinų mokslą Feng Shui Daiva Zoll, buvęs valstybės tarnautojas, Telšių apskrities administracijos darbuotojas Vaclovas Vaičekauskas, Telšių apskrities laikraščio „Telšių žinios“ žurnalistė Monika Girdvainė. Šie vokiečių kalbos ambasadoriai, priėmę mokinius profesinio veiklinimo vizitų metu, pristatė savo profesinės karjeros kelią.
Konferencijos metu mokiniai pristatė savo darbus — susitikimų su vokiečių kalbos ambasadoriais rezultatus: savo patirtis bendraujant su įvairiomis rajone veikiančiomis įmonėmis ar įstaigomis, kuriose dirbantys atstovai savo profesinėje veikloje naudoja vokiečių kalbą. Apie vykdomus projektus, gerąją patirtį Vokietijoje taip pat pasakojo įvairių įstaigų atstovai.
Konferencijos dalyvius pasveikino Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, teigdamas, kad vokiečių kalba yra viena tų kalbų, kuri tikrai padeda sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje. „Ne paslaptis, jog šalių, kuriose yra kalbama vokiečių kalba, gyventojai itin palankiai vertina, kai atvykę kitų šalių atstovai gali ir moka kalbėti būtent vokiečių kalba. Čia kaip ir mes žemaičiai — mėgstame, kai žemaičių kalba vartojama ir būtent ja bendraujama atvykus į Žemaitiją ir jos sostinę — Telšius. Tikiuosi, jog projekto metu įgyta jaunosios kartos patirtis padės sustiprinti užsienio kalbos žinias ir paskatins jas tobulinti dar labiau“,— sakė K.Gusarovas.
Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Renata Buivydienė savo ruožtu padėkojo projekto idėjos autoriams, organizatoriams, dalyviams — pedagogams, mokiniams, verslo organizacijų ir įstaigų atstovams. „Tokie projektai išties praturtina, nes atsiranda motyvacija mokytis vokiečių kalbos, mokiniai „pasimatuoja profesiją“, sužino daugiau apie žmones, savybes, kurios reikalingos dirbant kažkurioje profesinėje srityje, galbūt net atras mažyčių galimybių savo tolimesnei veiklai. Žaviuosi, kad mokytojai ir mokiniai įdėjo tikrai daug darbo į šį projektą. Nors „profesijos pasimatavimas“ nėra nauja idėja, bet tikiuosi, kad šis projektas paskatins dar plačiau atverti verslo organizacijų, kitų įstaigų duris mokiniams, o šie aktyviau išbandys tokias profesijas, kurios galbūt atrodo nematomos“,— vylėsi R.Buivydienė.