Premjera ir atminimo ženklas nusipelniusiems teatralams

Kovo 27-ąją minima Tarptautinė teatro diena, kurios proga Telšių Žemaitės dramos teatre 26 d., sekmadienį, 17 val., žiūrovai galės išvysti vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ premjerinį spektaklį „Berniukas, kuris nenorėjo užaugti“ (rež. Laimutė Pocevičienė). Šiemet minėjimo renginys išskirtinis ir tuo, jog jo metu bus apdovanoti nusipelniusieji Telšių Žemaitės dramos teatro įsteigtu atminimo ženklu. Apie artėjančią teatralų profesinę šventę, premjerą bei numatytas veiklas kalbėjomės su režisieriais ir jaunaisiais aktoriais surengtoje spaudos konferencijoje.

Justina Lukošienė

Pasak Telšių Žemaitės dramos teatro direktoriaus Deivido Rajunčiaus, Tarptautinė teatro diena švenčiama kovo 27 d., pirmadienį, tad teatro kolektyvas pasitarė ir nusprendė šventės minėjimą surengti sekmadienį. Reginio metu bus pristatyta premjera − Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ spektaklis „Berniukas, kuris nenorėjo užaugti“.
Šis spektaklis atskleidžia šiuolaikišką kūrėjų žvilgsnį į Žmogiškąjį Kosmosą, kuriame esminės Antuano de Sent Egziuperi knygoje „Mažasis Princas“ deklaruojamos vertybės išlieka tos pačios: viską ištverianti meilė, draugystė, atsakomybė, bendravimo džiaugsmas, mokymasis suprasti tai, kas iš tiesų svarbu. Teksto, muzikos, šokio, lėlių teatro elementais, kostiumų detalėmis ir scenografijos pagalba kuriama istorija apie berniuką, kuris vedamas meilės ir smalsumo mažais žingsneliais keliauja į pasaulio pažinimą. Spektaklis skirtas visai šeimai, nes juk kiekviename iš mūsų gyvena Mažasis Princas ir visiems rūpi klausimas – ar avelė suėdė gėlę?! „Mūsų žinutė – parodyti, kaip reikia saugoti meilę, puoselėti draugystę. Buvo išties labai malonus kūrybinis procesas. Kiekvieną dieną ėjau į darbą kaip į šventę, nes man buvo įdomu, kaip mes tai padarysime, kaip sugebėsime tą žinutę perduoti, ar nebus labai lėkšta… Šiame kūrinyje yra labai daug filosofijos, o ją nėra taip paprasta pasakyti, reikia ieškoti metaforų, pauzių, per kurias gebėtum priimti kitą tezę“, – pasakojo spektaklio režisierė Laimutė Pocevičienė, kuri pasidžiaugė teatro scenografės Giedrės Slavinskienės kurta minimalistine, tačiau metaforiškai turtinga scenografija. „Labai mėgstu metaforišką scenografiją, man nepatinka apsikrauti tikroviškomis dekoracijomis. Giedrė padarė lagaminą, panašų į tikrą, bet per šį vieną objektą atsiskleidžia labai daug dalykų“, – sakė režisierė, padėkojusi choreografei Inai Levickienei už minties papildymą tam tikrais judesių elementais, už kūrybiškus sprendimus – kostiumų dailininkei Monikai Vasiliauskaitei, grimuotojai Mildai Žvirblytei, šviesų dailininkui Sergej Simonenko, garso režisieriui Mindaugui Drimbai.
Spaudos konferencijoje dalyvavo vaikų ir jaunimo studijos „Savi“ aktoriai, sukūrę vaidmenis premjeriniame spektaklyje, kurie pasidalino savo įžvalgomis. Mažąjį Princą įkūnijęs Dominykas Vaitiekus atviravo, jog jam teko sunki rolė, tačiau, kaip jis pats sako, tai bus 12 metų, kuriuos praleido teatre, maža kulminacija. „Čia užaugau, pamačiau viską per tą teatrinį žiūroną. O kalbant apie spektaklį, jo metu bandysime kiekvieną išmokyti, kas yra artumas, draugystė, kaip reikia kovoti dėl meilės“, − kalbėjo aktorius.
Rožę vaidinanti Liepa Akavickytė teigė, kad ši istorija primena labai daug svarbių dalykų, vienas iš jų – rūpinimasis kitais. „Mažasis Princas, nuvykęs į žemę ir ten sutikęs lapę, suprato, kad jo Rožė nėra vienintelė, tačiau labai svarbu ja rūpintis, skirti laiko ir dėmesio, kas, manau, aktualu ir šiais laikais. Stengsimės visiems tai priminti“, − sakė mergina.
Elzė Lukštaitė, vaidinanti Mažojo princo draugę Lapę, džiaugėsi, jog jai suteikta tokia svarbi rolė. „Lapė išmoko Mažąjį Princą vertinti ir puoselėti draugystę, o tai yra vienas svarbiausių aspektų gyvenime“, − akcentavo aktorė.
Kamilė Vaitkutė, kuriai patikėtas Gyvatės vaidmuo, džiaugėsi įsiliejusi į studijos „Savi“ kolektyvą. „Ne veltui studija vadinasi „Savi“, nes čia jaučiuosi labai sava“, − šypsojosi gimnazistė, dėkodama režisierei L. Pocevičienei už pastabas, kurios padeda įsijausti į jos atliekamą vaidmenį.
Aktorius Rolandas Normanas, prisijaukinęs Tuščiagarbio vaidmenį, džiaugėsi prisijungęs prie trupės. „Nustebino jaunimo darbas, labai gražiai atlieka vaidmenis. O kalbant apie mano personažą, dar nesu tokio kūręs, tačiau man pačiam buvo įdomu dirbti“, − tvirtino teatralas.
Spektaklyje taip pat vaidins: Ieva Ramančiauskaitė, Alya Chahine, Marta Mitkevičiūtė, Sofija Slavinskytė, Ieva Veselytė, Deimantė Andriuškaitė, Matas Gusarovas, Goda Suslavičiūtė, Greta Levickaitė ir Andrėja Stojakova.
„Mažasis princas“ − apie šių dienų realijas, vertybes kalbantis kūrinys, kuris vertas ne tik mūsų teatro scenos, bet ir visos Lietuvos scenų. Viliuosi, kad šis spektaklis, kuris sukurtas ne tik vaikams, bet ir šeimoms bei suaugusiems, bus keliaujantis per visą Lietuvą, ir galbūt su juo nukeliausime netgi iki Prancūzijos“, − reziumavo teatro direktorius D. Rajunčius.
Prie pašnekesio prisijungęs režisierius Donatas Žilinskas pridūrė, jog Telšių Žemaitės dramos teatre nuo senų laikų Tarptautinės teatro dienos proga žiūrovams pristatoma premjera, tad jeigu tą dieną nėra premjerinio spektaklio, vadinasi, teatro sezonas yra nepavykęs. „Džiaugiamės, kad ir praėjusiais metais, ir šiemet mes tą tradiciją išlaikome. Šiuo atveju buvo įpareigota režisierė L. Pocevičienė, kuri pristatys premjerinį spektaklį „Berniukas, kuris nenorėjo užaugti“. Jį bus galima pamatyti ir kovo 27 d., pirmadienį, 18 val. Šiais metais taip pat esame suplanavę žiūrovus iškart įtraukti į veiksmą. Kadangi teatras išpildo svajones ir visada čia atėję turime galimybę skristi į kitų žmonių gyvenimus, juos pamatyti iš arti, tai mes pakviesime žiūrovus, tik įėjus į teatrą, į mūsų tarpgalaktines svajonių linijas, ir jie galės pamatyti dar neatrastus teatro kampelius“, − dėstė D. Žilinskas, pabrėždamas, kad šis Tarptautinės teatro dienos minėjimas ypatingas dar ir tuo, jog šiemet pirmą kartą bus apdovanoti nusipelniusieji Telšių Žemaitės dramos teatro įsteigtu atminimo ženklu, kurį sukūrė juvelyrė Eglė Čėjauskaitė-Gintalė. Tikimasi, kad šis apdovanojimas taps dar viena gražia tradicija, pagerbiančia Telšių teatralus. „Kviečiame nusiteikti žaismingai, nebijoti skristi taip, kaip Mažasis Princas skrenda, ir atrasti kitokį teatrą“, − paragino režisierius.