Naujasis futbolo sezonas Telšių „Džiugui“ — ambicingi tikslai ir nelengvi iššūkiai

Komanda po paskutinių 2019 sezono rungtynių su taure.

2019 metų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) I lygos sezone Telšių futbolo klubas „Džiugas“ tapo I lygos nugalėtoju ir iškovojo teisę varžytis aukščiausiame šalies divizione — A lygoje — 2020 m., tačiau dėl tam tikrų priežasčių šį sezoną Telšių „Džiugas“ į A lygą patekti nebandys. Apie artėjantį naująjį futbolo sezoną bei priežastis, nulėmusias nelengvą sprendimą, kalbuosi su futbolo klubo Telšių „Džiugas“ direktoriumi Martynu Armaliu.

Justina Lukošienė

— Kada startuos naujasis futbolo sezonas?
— Įprasta, jog Pirma lyga startuoja kovo pabaigoje. Pirmąsias rungtynes turėjome žaisti kovo 22 dieną Telšiuose, bet dėl COVID-19 (koronaviruso) plitimo grėsmės visos rungtynės bent I turu bus atidedamos. Manau, kad I lyga startuos ne anksčiau, kaip gegužės mėnesį. Pirmosios rungtynės bus žaidžiamos namuose, o apie naują datą ir varžovą būtinai informuosime.
— 2019 m. I lygos nugalėtoju tapęs ir teisę žaisti A lygoje iškovojęs Telšių „Džiugas“ į A lygą patekti nebandys. Kokios priežastys nulėmė tokį sprendimą?
— Telšių „Džiugo“ A lygoje nėra, nes per pakankamai trumpą laiką nepavyko užsitikrinti reikiamo biudžeto, kuris leistų suburti bei išlaikyti minimaliai konkurencingą komandą ir reikalingą personalą. Aukščiausios lygos klubui reikia gerokai daugiau dėmesio ir profesionalumo visose srityse. Detaliai ir taupiai suskaičiavus būtiniausias išlaidas, galiausiai trūko per 80 tūkstančių eurų užtikrintų lėšų. Galbūt rajonas per mažas, gal apskritai Lietuvoje trūksta sporto rėmimo kultūros, bet pritraukti gerokai daugiau verslo subjektų ar tų asmenų, kurie paremtų didesnėmis sumomis, nepavyko, nors tikrai daug įmonių ir žmonių tam nebuvo abejingi. Tarpsezoniu atostogų neturėjome: klubas įdėjo daug pastangų ieškant tinkamų žaidėjų, anksti pradėjome pasirengimą, atradome naujų partnerių, derėjomės su keliais stambiais potencialiais remėjais, tačiau galiausiai nepavyko pasiekti užtikrinto ir saugaus susitarimo iki reikiamo momento, todėl kai kurios darybos vis dar tęsiasi. Taip pat pastebėjome, kad trūksta žmogiškųjų išteklių būtiniausioms funkcijoms bei nepakankamai paruošta infrastruktūra A lygos standartams.
— Kokia šiuo metu yra klubo finansinė situacija?
— Metų pradžia visada yra sunki, meluočiau, jei sakyčiau priešingai, nes dėl įvairių būtinų procedūrų dar negavome jokios finansavimo dalies iš Telšių rajono savivaldybės patvirtintų programų, kurių lėšos sudaro didžiąją dalį klubo biudžeto. Lėšų, kurių kantriai laukiame nuo sausio mėnesio, reikia tiek klubo vaikų akademijai išlaikyti (įskaitant trenerius, darbuotojus, bazes), tiek pagrindinės komandos išlaidoms. Išnaudojome paskutinius paramos-pajamų rezervus mokesčiams ir toliau ieškome išeities kiekvienoje situacijoje. Po to padėtis įprastai stabilizuojasi. Pirmoje lygoje užtenka mažesnio biudžeto, todėl sudėties formavimo klausimus ir kitas išlaidas planavome pagal turimas galimybes. Kita vertus, suolelis nebus ilgesnis nei pernai, nemažai peržiūroje buvusių žaidėjų išvyko, liko geriausią įspūdį palikę žaidėjai. Pagrindinės komandos siektinas biudžetas yra 150 tūkstančių eurų.
— Artėjant futbolo sezonui, Telšių „Džiugo“ žaidėjų gretos pasipildė 6 naujais nariais. Gal galėtumėte juos pristatyti? Kokias stipriąsias puses įžvelgiate kiekviename iš šių žaidėjų?
— Visi žaidėjai užsirekomendavo dalyvaudami peržiūroje-treniruotėse bei draugiškose rungtynėse. Telšiškį Martyną Vasiliauską kvietėme sugrįžti į komandą po studijų praėjusį sezoną. Kėdainių „Nevėžyje“ šis žaidėjas demonstravo brandų ir kokybišką žaidimą aikštės viduryje. Vartininką Marių Paukštę pakvietėme norėdami padidinti konkurenciją vartininkų grandyje. Dėl žaidimo laiko jis įrodinės su kitu jaunu vartininku Povilu Survila. Bene solidžiausią CV iš naujokų turi Rokas Stanulevičius, žaidęs A lygos klubuose bei Izraelyje. Šio žaidėjo galimybėmis neabejojame. Nors jis turėjo rimtų traumų, bet tikimės, jog Telšių „Džiugo“ gretose jam pavyks atgauti gerą sportinę formą ir pakeisti išvykusį Skirmantą Rakauską. Komandą taip pat papildė trys legionieriai. Japonai Yudai Koike ir Ryu Sakurai pasižymi labai kovingu charakteriu ir gera kamuolio valdymo technika, o brazilas Giordano yra patyręs futbolininkas, žaidęs Brazilijos, Portugalijos ir Suomijos lygose, tad jo patirtis, etika ir profesionalumas pravers visai komandai, ypač jauniems žaidėjams. Visus žaidėjus vienija darbštumas bei geras, pozityvus požiūris į viską. Taip pat verta paminėti, jog teko atsisveikinti su penkiais žaidėjais iš praėjusio sezono.
— Kuriuos Telšių „Džiugo“ žaidėjus pavadintumėte pagrindine varomąja visos komandos jėga?
— Kaip ir praėjusį sezoną, taip ir šį, visi pagrindinės sudėties žaidėjai bus svarbūs kiekvienose rungtynėse. Praėjusį sezoną buvo rungtynių, kai komandai pasiekti geresnių rezultatų padėdavo skirtingų žaidėjų geri pasirodymai. Galbūt tikimės didesnio jaunųjų žaidėjų indėlio. Žinoma, visada pasitikime savo vyresniaisiais kraštiečiais Andriumi Lipskiu, Davydu Arlauskiu, Tomu Rapalavičiumi, kurie buvo vieni didžiausių sėkmės faktorių praėjusį sezoną.
— Visai neseniai LFF Vykdomasis komitetas patvirtino, kad 2020 m. LFF I lygos pirmenybėse dalyvaus 14 komandų, tarp kurių ir Telšių „Džiugas“. Su kuriomis, Jūsų nuomone, komandomis būtų nemenkas iššūkis susigrumti Telšių „Džiugas“ komandai?
— Lygoje sunku išskirti favoritus, nes čia yra labai daug komandų, kurios visada gali nustebinti. Solidžią ir griausmingą sudėtį renka Kauno „Hegelmann“, kurie kitąmet taikosi į aukščiausią lygą bet kokia kaina. Taip pat visada nelengva žaisti prieš Alytaus „Dainavos“, Vilniaus „Vyčio“, Kėdainių „Nevėžio“ komandas, atsikūrusį FA „Šiauliai“ klubą. Be abejo, auga ir stiprėja Kretingos „Minija“ bei Jonavos FK „Jonava“. Reziumuojant norime užtikrinti, jog kaip praėjusį sezoną, taip ir šį, kiekvienas iškovotas taškas bus svarbus ir gali būti lemtingas, todėl komanda privalės būti susikaupusi ir pasiruošusi kiekvienoms rungtynėms. Džiugu, jog kasmet auga mūsų sirgalių grupė, kuri lydi rungtynėse išvykose, savo aprangoje taiko klubo spalvas ir kuria savas tradicijas bei formuoja fanų kultūrą.
— Kokius tikslus Telšių „Džiugas“ yra išsikėlęs naujajame futbolo sezone?
— Pirmiausia surinkti reikalingą biudžetą ir užtikrinti sezono stabilumą visose srityse. Vieni iš tikslų — vaikų ir jaunimo sektoriuje pagerinti įgyvendinamos „Anderlecht“ ugdymo programos veiklos principus ir geriau atitikti kriterijus, kurie leistų vykdyti vis kokybiškesnį treniruočių procesą (trenerių periodizacija specializuojantis atitinkamose amžiaus kategorijose, trenerių kvalifikacija, fizinio rengimo trenerio ir kineziterapeuto pozicijos, šiuolaikinių technologijų pritaikymas ugdymo procese ir kt.). Esame sau išsikėlę ambicingą tikslą, t.y. parengti išsamią strategiją 2021-2025 metams, kuri būtų nukreipta į kokybinių ir profesionalumo rodiklių gerinimą. Kalbant apie pagrindinę komandą, Telšių „Džiugo“ tikslas — iškovoti prizinę vietą, o galbūt ir apginti nugalėtojų vardą Pirmoje lygoje bei dar kartą iškovoti teisę sportiniu principu patekti į A lygą 2021 metais. Norint Telšiams padovanoti daugiau tarptautinio lygmens varžybų, svarbu turėti gerai apšviestą stadioną. Kartu su Telšių rajono savivaldybe pateiktas projektas Švietimo ir sporto ministerijos rėmimo fondui dėl 450 tūkst. eurų paramos stadiono apšvietimui įrengti. Jeigu pasiseks jį įgyvendinti, bus didelis laimėjimas. Taip pat labai svarbu subalansuoti išlaidas, sutvarkyti skolinius įsipareigojimus, suradus keletą stambių partnerių, pasikloti stipresnius finansinius pamatus bei sustiprinti dirbantį personalą, iš anksto rengiantis būsimiems sezonams.
— Dėkoju už pokalbį.