Eksperimento pradininkai — Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausieji policijos komisariatai

(Iš kairės) Raimondas Vaitkevičius, Arūnas Paulauskas ir Vaclovas Akavickis.

Prėjusį trečiadienį Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate lankėsi policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas. Jis, dalyvaujant Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui, atliekančiam Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko funkcijas Raimondui Vaitkevičiui, jo pavaduotojui Vaclovui Akavickiui bei rajono žiniasklaidos atstovams, pristatė eksperimento, kuris vyks nuo šių metų rugsėjo 1 dienos Šiaulių ir Telšių apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose, veiklos esmę, organizuojant bendrą darbą apygardos principu.

Algirdas Dačkevičius

Pasak A.Paulausko, planuojama pusės metų eksperimento trukmė — nuo šių metų rugsėjo 1 dienos iki 2021 metų kovo 1 dienos. Nuo 2022 metų sausio 1 dienos turėtų vietoj 10 apskričių policijos komisariatų pradėti veikti 5 apygardos: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio. Rajonuose ir toliau veiks policijos komisariatai. Vadinasi, ir Telšių rajono policijos komisariatui rūpės ne apskrities, o tik savo rajono reikalai. Gyventojams tai bus tik į gera, kadangi policijos pareigūnai bus arčiau žmonių. Tai pastebėta ir neseniai įvykusiame susitikime su Telšių rajono seniūnais, Savivaldybės administracijos vadovybe, kur aptartas darbo organizavimas seniūnijose bei pristatyti Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pokyčiai.
Pasitarimo metu svarstyta dėl patalpų suteikimo policijos pareigūnams seniūnijose. Visos seniūnijos pritarė, jog tai būtų naudingas ir tikslingas sprendimas, suteikiant didesnę galimybę gyventojams tiesiogiai bendrauti su policijos pareigūnais, o policijos pareigūnams — patogesnis būdas priimti gyventojus.
Taip pat aptarta bendradarbiavimo koncepcija, siekiant jog tai vyktų glaudžiau, būtų dalijamasi informacija, gerąja patirtimi bei problemomis, palaikomas seniūnų bei pareigūnų ryšys aptarnaujamoje seniūnijos teritorijoje. Ateityje seniūnijose turėtų atsirasti kabinetai, kur gyventojai nustatytomis valandomis galėtų kreiptis į policijos pareigūnus.
Pasak A.Paulausko, darbo organizavimas ne iš dešimties apskrities policijos komisariatų, kaip dabar yra, bet perėjimas prie penkių apygardų, kaip dabar dirba teismai, prokuratūra, yra esminiai strateginiai dalykai. O Telšių atveju — Akmenės ir Kelmės rajonų policijos komisariatai vėl grįžta ten, kur anksčiau buvę — Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato žinion. Eksperimento pradininkais telšiškiai pasirinkti ir dėl to, kad neseniai Policijos komisariate buvo atliktas išsamus auditas.
Eksperimento tikslas: išlyginti tas pačias funkcijas vykdančių darbuotojų krūvius; ieškoti efektyvesnių veiklos organizavimo būdų; organizuoti policijos veiklą į visuomenę.
Šio eksperimento vadovas nuo šių metų rugsėjo 1-osios — Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Sarapas, o laikinai Telšių apskrities vyriausiajam policijos komisariatui vadovavęs R.Vaitkevičius grįš į ankstesnes pareigas Klaipėdoje.
Pasak A.Paulausko, sustambinus policijos padalinius, darbas bus organizuojamas efektyviau. Apygardoje vadovas disponuos didesniais pajėgumais, galimybėmis veikti, nes mažosios apskritys galbūt dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių kartais nepilnai vykdo ar gali vykdyti pavestas funkcijas ir uždavinius.
Pasak susitikime kalbėjusių pareigūnų, nors Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate neliks Budėtojų dalies, reaguojančių pareigūnų, vykstančių į įvykius, nesumažės, daugiau jų galėsime pamatyti ir gatvėse. Laukia ir kiti pokyčiai, tačiau svarbiausia, kad jie nesudarys nepatogumų gyventojams, užtikrinant jų saugumą bei kreipiantis įvairiais klausimais į pareigūnus.
R.Vaitkevičius pastebėjo, kad kolektyvas į eksperimentą žvelgia optimistiškai, nekyla ir darbinių problemų. „Reikėtų sakyti, kad ne Telšiai išeina į Šiaulius, o Šiaulai ateina į Telšius“,— nuotaikingai nusiteikęs sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas.
Eksperimentas jo organizavimo pradininkams turėtų duoti ir praktinės naudos, nes abiejų policijos komisariatų darbuotojai susidurs su naujais iššūkiais, išanalizuos veiklos prioritetus ir trūkumus, kurie leis jiems efektyviau dirbti, o ateityje kiti komisariatai tik stos į pertvarkos kelią ir ne vienu atveju, reikia manyti, patarimų kreipsis į kolegas, kuriems naujoji darbo specifika jau nebus naujiena.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.