„Tarnybinė prabanga“ perduota teatrui ir Kultūros centrui

Žemaitės dramos teatrui ir Kultūros centrui netikėtai pasisekė dėl I.Motiejūno polinkio pirkti brangius daiktus.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį rašėme, kad merui Kęstučiui Gusarovui ir Savivalddybės administracijos direktoriui Imantui Motiejūnui buvo nupirkti brangūs telefonai, kompiuteriai. Ypač „tarnybine prabanga“ sutviskėjo I.Motiejūnas. Šiemet Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Katkaus įsakymu brangūs daiktai — planšetė ir nešiojamasis kompiuteris — perduoti Žemaitės dramos teatrui ir Telšių kultūros centrui. Visai netyčia, dėl polinkio į „tarnybinę“ prabangą, kultūros įstaigos gavo brangius daiktus, kokių tikriausiai pačios nebūtų drįsusios pirkti.

Alvydas Ivoncius

Pirkiniai kukliai neatrodo
Primename, kad merui Kęstučiui Gusarovui už mūsų visų pinigus 2019 metų balandžio 19 dieną nupirktas 404 eurus kainavęs mobilusis telefonas, o 2019 metų rugpjūčio 21 dieną — 1 tūkst. 124 eurus kainavęs nešiojamasis kompiuteris.
Savivaldybės administracijos direktoriui I.Motiejūnui 2020 metų sausio 14 dieną nupirktas mobilusis telefonas, kainavęs 1 tūkst. 449 eurus — net tūkstančiu brangesnis nei merui. Taip pat 2019 metų spalį nupirktas 3 tūkst. 149 eurus kainavęs nešiojamasis kompiuteris ir 1 tūkst. 749 eurus kainavusi planšetė. Neaišku, kam I.Motiejūnui prireikė dviejų brangių daiktų.
Gruodžio mėnesį rašėme apie K.Gusarovui ir I.Motiejūnui pirktų daiktų kainą: iš viso 7 tūkst. 875 eurai. Merui skirti pirkiniai kainavo 1 tūkst. 528 eurus. I.Motiejūnas stipriai savo pirkinių kaina pralenkė net merą. Jam skirti pirkiniai kainavo 6 tūkst. 347 eurus. Kadangi daug kas nepamiršo litų, tai gal kaina bus aiškesnė senaisiais pinigais — 27 tūkst. 190 litų. Būtent šią sumą ir teko patikslinti.
Į „Kalvotosios Žemaitijos“ klausimus, kodėl pirko tokius brangius daiktus, I.Motiejūnas neatsakė.
Labai nustebino Savivaldybės administracijos „Kalvotajai Žemaitijai“ pateikta informacija, kad nešiojamasis kompiuteris, kainavęs 3 tūkst. 149 eurus, 2019 metų gruodžio 20 dieną buvo perduotas Teisės ir administravimo skyriaus darbuotojams, „vykdantiems civilinės metrikacijos funkcijas“. Šie darbuotojai, reikia manyti, ir taip turėjo kitus kompiuterius, tad neaišku, kam jiems reikalingas nešiojamasis, tuo labiau brangus. Labai abejotina, kad Savivaldybėje net tokiems darbuotojams, kuriems kasdien reikia valdyti didelius informacijos srautus ar naudotis didelės apimties dokumentais (pavyzdžiui, statybų, architektūros, finansų), buvo nupirkti labai brangūs nešiojamieji kompiuteriai.
O kiti „auksiniai“ daiktai — planšetė ir telefonas — spalio 30 dieną buvo perduoti I.Motiejūnui, kaip Savivaldybės tarybos nariui. Vėliau jis šiuos daiktus grąžino Savivaldybės administracijai.

Kartu pirktos ir kitos prekės
Tenka patikslinti anksčiau skelbtas išlaidas. Iš T.Katkaus pasirašyto įsakymo dėl planšetės „Apple iPad Pro 11“, serijos Nr. DMPXV1FZKD93 perdavimo Žemaitės dramos teatrui paaiškėja, kad ji kainavo 1 tūkst. 749 eurus. Dar 240 eurų kainavo „Microsoft Office“ licencija, 99 eurus — planšetės išmanusis sulankstomas dėklas „Apple“, planšetės pieštukas „Apple“ su dėklu — 99 eurus. Iš viso: 2 tūkst. 187 eurai.

Brangus kompiuteris buvo perduotas Telšių kultūros centrui. Vėlgi iš įsakymo perduoti, paaiškėja, kad išlaidos buvo didesnės nei skelbėme anksčiau. Nešiojamasis kompiuteris „MacBook Pro 15,1“, serijos Nr. C02XJ3RKJGH5, kainavo 3 tūkst. 149 eurus. Bet dar reikia pridėti išlaidas kitiems pirkiniams: „Microsoft Office“ licencija — 240 eurų, nešiojamojo kompiuterio krepšys — 50 eurų, nešiojamo kompiuterio klaviatūra „Apple“ — 149 eurus, nešiojamo kompiuterio pelė „Apple Magic Mouse“ — 82 eurus, jungtis — 85 eurus. Bendra suma: 3 tūkst. 755 eurai. Omenyje turėdami telefono kainą — 1 tūkst. 449 eurus, matome, kad I.Motiejūno, tuo metu dirbusio Savivaldybės administracijos direktoriumi, polinkis į „tarnybinę prabangą“ Savivaldybei kainavo 7 tūkst. 391 eurą.

„Senas požiūris, kad kažką sutaupome“
Praėjusių metų gruodžio mėnesio Savivaldybės tarybos posėdyje I.Motiejūnas rado argumentų savo, manytume, tarnybinei prabangai pateisinti. Esą kodėl dabar niekas nevaikšto su klumpėmis, o turi batus. Kodėl niekas nevažinėja „zaparožiečiais“, o turi geresnius automobilius. I.Motiejūnas T.Katkui priekaištavo: „turbūt nežinai, kiek už tokią kainą nupirkta“. Pasak I.Motiejūno, „tai senas požiūris, kad kažką sutaupome“. Neva kompiuterinė technika nėra prabanga. „Intriga sukelta ir sąmokslo teorija“,— nerimo I.Motiejūnas. Jis įtikinėjo, kad nupirkti daiktai atitinka jų kainą, kad neva yra kažkokie „informacinių technologijų specialistų“ paskaičiavimai. „Kažkokią prabangą sugalvojote, nėra čia jokios prabangos“,— jam skirtų daiktų dideles kainas neigė I.Motiejūnas.
Tuo tarpu dabartinis Savivaldybės administracijos direktorius T.Katkus ne kartą pareiškė, kad tokie brangūs daiktai Savivaldybės administracijai nereikalingi. T.Katkus į I.Motiejūno pirkinius nė nepretendavo, taip pat ir į telefoną, kurį nuspręsta perduoti kuriam nors Savivaldybės administracijos darbuotojui.