Panaikintas įstaigai nenaudingas ankstesnio ministro įsakymas

Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėjas Linaras Vaitkus ir vyr. slaugytojas Laimonas Lukavičius nuo pradžių palaikė direktorės sprendimą pasirinkti pigesnį dispečerinės paslaugų tiekėją — VšĮ Panevėžio GMPS.

Pernai rašėme, kad Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras buvo sudaręs sutartį su VšĮ Šiaulių GMP „Dėl greitosios medicinos pagalbos dispečerinės paslaugų teikimo“. Tačiau iškvietimų duomenys būdavo perduodami per privačios bendrovės administruojamą sistemą. Būtent dėl privačių bendrovių interesų kilo nesusipratimai ir kaltinimai neva Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras pasirinko brangesnį paslaugos tiekėją. Panašu, iš tikrųjų buvo kiek kitaip. Kaltinimai, kad Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras, atsisakydamas privačių bendrovių paslaugų, elgėsi netinkamai, subliuško.

Sutrikdavo duomenų perdavimas
Lietuvoje yra 5 greitosios medicinos pagalbos stotys, kurios teikia dispečerines paslaugas. Vienintelė VšĮ Panevėžio miesto GMPS naudojasi SMRRT ir BPC nemokama paslauga dėl iškvietimų duomenų perdavimo.
Kitos stotys — Klaipėdos, Kauno, Šiaulių, Vilniaus — perka kvietimų duomenų perdavimo paslaugas iš privačių tiekėjų. O tai brangiai kainuoja, bet, aišku, naudinga privačioms bendrovėms.
VšĮ Šiaulių GMP pirko paslaugą iš privataus tiekėjo, todėl Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras turėjo pirkti tik iš privaičių tiekėjų, kitaip neveikia duomenų perdavimas. Tačiau 2020 metų balandžio 4 dieną sutriko iškvietimų duomenų perdavimas, nes privatūs tiekėjai negalėjo užtikrinti paslaugos įvykus tarpusavio nesklandumams.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Laima Jurytė-Zakarauskienė 2020 metų balandžio 22 dienos raštu kreipėsi į Šiaulių GMPI dėl paslaugų sutrikimo, tačiau gavo atsakymą, kad padėti negali, situacija priklauso nuo privataus tiekėjo. Taip pat rašte pareikšta, kad tikisi, jog visi galėsime naudotis valstybės teikiama nemokama paslauga.

Buvo priversti rinktis brangesnę paslaugą
Dėl duomenų perdavimo ir radijo ryšio Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras pernai sudarė tris sutartis.

Iki 2020 metų liepos 1 dienos iš viso buvo mokama 1996 eurai per mėnesį. Pasirinkus Panevėžio dispečerinę, suma sumažėjo iki 1545 eurų per mėnesį. 2021 metais išlaidos siekia 578 eurus, nutraukus sutartį su UAB TSMA, išlaidos jau 2021 metais sieks 456 eurus per mėnesį. Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras privatiems tiekėjams 2019 metais sumokėjo apie 25 tūkst. eurų. 2021 m. išlaidos sieks iki 7 tūkst. eurų per metus. Dirbdami su VšĮ Šiaulių GMP stotimi, Telšių r. PSPC buvo priversti rinktis privatų paslaugų tiekėją tokį, kokį buvo pasirinkusi VšĮ Šiaulių GMP stotis.

Nepatenkintos bendrovės žėrė kaltinimus

Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Laima Jurytė-Zakarauskienė.

Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro iniciatyvos pasirinkti pigesnes, bet niekuo neblogesnes paslaugas nepatiko privačioms bendrovėms, nes neteko galimybės gauti pajamų. Pernai viešojoje erdvėje buvo paskleista klaidinanti informacija, kad neva Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras vietoje Šiaulių neteisėtai pasirinko Panevėžio dispečerinę, kad vietoje pigesnio privataus tiekėjo pasirinko brangesnį. Regis, čia yra painiojami keli dalykai. Tas pigesnis tiekėjas, kuris teikia paslaugą už 121 eurą ir buvo UAB TSMA, kuri duomenis perduoda į stacionarius kompiuterius. Tuo tarpu neva brangesnis tiekėjas yra UAB „Atvira karta“. Tačiau ši bendrovė už 456 eurų mokestį per mėnesį duomenis perduoda į greitosios medicinos pagalbos automobilių planšetinius kompiuterius. Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras buvo kaltinamas, kad neturėjo teisės pasirinkti Panevėžio miesto GMPS. Kaltinimus žėrė privatus verslas, VšĮ Šiaulių GMP stotis, su kuria Telšių r. PSPC nutraukė bendradarbiavimą.
Deja, pernai tuometis sveikatos apsaugos ministras iš pradžių apribojo Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro galimybę pasirinkti VšĮ Panevėžio miesto GMPS paslaugas. Todėl Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras buvo verčiamas vėl rinktis VšĮ Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stotį. O tai, kaip minėta, buvo finansiškai ir paslaugos kokybės prasmėmis nenaudinga Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centrui. „Tokiu atveju mūsų įstaiga vėl turėtų naudotis privataus verslo paslaugomis, o ne valstybės sukurta sistema. Kadangi sutartis buvo sudaryta, kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydami panaikinti skubiai priimtą ankstesnį sprendimą. Privatus verslas taip pat priešinosi priimtam mūsų sprendimui pasirinkti VšĮ Panevėžio GMPS, teikė įvairius skundus. Ir tik šių metų kovo 18 dieną sprendimas buvo pakeistas“,— „Kalvotajai Žemaitijai“ pasakojo L.Jurytė-Zakarauskienė. Jos teigimu, pasirinkus VšĮ Panevėžio GMPS, Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro išlaidos sumažės vidutiniškai apie 17 tūkst. eurų per metus. „Šiuos pinigus galėsime panaudoti greitosios medicinos pagalbos skyriaus medicininei įrangai atnaujinti“,— sakė L.Jurytė-Zakarauskienė. („KŽ“ inf.)