Valdiškos „vestuvės“ neįvyko: pabėgo „jaunasis“

Labiausiai brokas matomas ponų name. Viduje atsirado įtrūkiai, luposi tapetai. Garantiniu laikotarpiu valdininkai nereikalavo broko pašalinti, visaip teisindami statybininkus.

Neseniai Savivaldybės svetainėje buvo paskelbta, kad pasirašyta Biržuvėnų dvaro dalies nuomos sutartis su konkurse dalyvavusia ir laimėjusia įmone UAB „Montona“. Deja, tos valdiškos „vestuvės“ po „sužadėtuvių“ neįvyko — pabėgo „jaunasis“.

Alvydas Ivoncius

Pasirašė sutartį ir persigalvojo
Nors UAB „Montona“ pasirašė sutartį, vėliau atsisakė pasirašyti turto perėmimo-perdavimo aktą. Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Katkaus, „Montona“ vadovas pareiškė, kad sunku rasti draudimo bendrovę, sutinkančią apdrausti medinius, paveldinius pastatus. Be to, bendrovę baimino ir kai kurie statybų defektai. Savivaldybės svetainėje skelbta: „UAB „Montona“ įmonės savininkas paraiškoje nurodė, kad, tapęs konkurso laimėtoju, Biržuvėnų dvare teiktų maitinimo, turizmo, kultūrines paslaugas, ypatingą dėmesį skiriant menui. Vienoje iš dvaro patalpų planuojama įrengti tapybos studiją, o buvusioje arklidėje — medžio ir smėlio dirbtuves. Nuomotojas yra numatęs, kad dvarui įveiklinti ypatingas dėmesys būtų skiriamas savaitgaliais, kurių metu grotų gyva muzika, vyktų įvairūs užsiėmimai, šventinės vakarienės“.
Sutartis būtų įsigaliojusi tik tokiu atveju, jei nuomininkas būtų pasirašęs turto perėmimo-perdavimo aktą. Pasak T.Katkaus, dabar dėl Biržuvėnų dvaro nuomos reikalų vėl teks kreiptis į Savivaldybės tarybą. Anksčiau Savivaldybei priklausantys ir restauruoti dvaro pastatai pagal panaudos sutartį buvo perduoti Žemaitijos turizmo informaciniam centrui. Rengiantis išnuomoti, panauda šiai įstaigai buvo panaikinta. T.Katkaus teigimu, kol dvaro pastatai bus išnuomoti, juos turės prižiūrėti Luokės seniūnija.
Buvo restauruoti, o jei tiksliau — iš naujo pastatyti, trys pastatai — vežiminė, arklidė, oficina (tarnų namas). Iš vežiminės ir arklidės buvo likę vien griuvėsiai, supuvusi oficina dar stovėjo. Taigi Biržuvėnų dvare turime ne autentiškus, o naujai pastatytus pastatus.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 54 (10366)