Kaip pritaikoma taikoma skyriaus vedėjo kėdė?

Viena didžiausių valstybės tarnybos ydų ta, kad dažnai ne užpakaliai taikomi prie kėdžių, o kėdės prie užpakalių. Tokia yda nuo senų laikų suvešėjusi ir Telšių rajono savivaldybėje. Yda įsitvirtinusi viešųjų pirkimų, priėmimo į darbą konkursuose. Pakanka įrašyti arba neįrašyti kai kuriuos reikalavimus ir susiaurinamos galimybės žmonėms ar įmonėms dalyvauti konkursuose.

Alvydas Ivoncius

Dalyvių skaičių mažinantis reikalavimas
Štai neseniai Valstybės tarnybos portale paskelbtas konkursas Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pareigoms užimti.
Jau keleri metai konkursus valstybės tarnybos pareigoms užimti inicijuoja savivaldybės, ministerijos, kitos įstaigos, tačiau organizuoja Valstybės tarnybos departamentas. Jo atstovai dalyvauja ir komisijose. Tokia tvarka atsirado, kai galiausiai suvokta, jog valstybės tarnyba tampa giminaičių ir partinukų prieglauda. Anksčiau, sakykime, konkursą organizavo Savivaldybės administracija, jos direktorius sudarydavo komisiją. Toji, aišku, visiškai lojali vadui. Tas pasakydavo, kad reikia gerai vertinti kurį nors asmenį, o kitus — kuo prasčiau. Be to, buvo galima surašyti pretendentams tokius reikalavimus, kurie tiktų konkrečiam asmeniui.
Dabar tai iš dalies riboja Valstybės tarnybos departamento dalyvavimas, tačiau tai netrukdo vietiniams valdininkams, esantiems komisijose, vykdyti savo viršininkų „zadanijas“.
Konkursas Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pareigoms užimti paskelbtas birželio 30 dieną, pretendentai dokumentus galėjo teikti iki liepos 15 dienos. Skelbime rašoma, kad skyriaus vedėjo alga 1 tūkst. 770 eurų neatskaičius mokesčių. Kartu su skelbimu pateiktas pareigybės aprašymas. Pagal jį, vedėjo veiklos sritys — turto valdymas, sprendimų įgyvendinimas, stebėsena ir analizė.
Taigi matome, kad pareigybės aprašyme kažkodėl pabrėžiamas turto valdymas. Be to, pareigybės aprašyme yra keistokas, įtarimų keliantis specialusis reikalavimas: „Darbo patirties sritis — nekilnojamojo turto administravimo patirtis, darbo patirtis srityje — 5 metai“. Štai ši sąlyga, manytume, ir yra galimai iš anksto numatytas noras kėdę pritaikyti prie kieno nors užpakalio. Mat, be turto ir žemės reikalų, skyriaus vedėjas dar turi rūpintis licencijų išdavimu, konsultacijomis keleivių pavėžėjimo klausimais, teikti konsultacijas už vietines rinkliavas.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 57 (10369)