Nemokamos plaukimo pamokos Lietuvoje — dar 8000 pradinukų, deja, be telšiškių

Parodomuosiuose plaukimuose šventinę atmosferą kūrė PIK-NIK personažas, o vaikams buvo teikiami generalinio akcijos rėmėjo „Žemaitijos pieno“ vardiniai diplomai ir dovanėlės.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) šiais mokslo metais sėkmingai tęs projektą „Mokausi plaukti“. Ministerija šiam projektui šįmet skyrė beveik 430 tūkst. eurų, t. y. du su puse karto daugiau nei pernai. Deja, mūsų rajono antrokėliai jau antrus mokslo metus negalės mokytis plaukti, nes renovuojamas „Ateities“ progimnazijos baseinas.
Dar 2010 metais vieni pirmųjų Lietuvoje unikalią socialinę akciją „Telšiuose antrą klasę baigi — plaukti moki!“ surengė telšiškiai. Jos iniciatorius ir generalinis rėmėjas — „Žemaitijos pienas“. Prie socialinės akcijos prisijungė Telšių rajono savivaldybė, Švietimo ir sporto skyrius bei „Ateities“ progimnazija.
Per 10-metį progimnazijos baseine išmoko plaukti beveik 3,5 tūkst. antrokėlių. Parodomieji plaukimai tapdavo ne tik vaikų, bet ir jų tėvelių nuotaikingomis šventėmis. Generalinis rėmėjas „Žemaitijos pienas“ ne tik materialiai rėmė akciją, bet ir per parodomuosius plaukimus kūrė šventišką aplinką ir nuotaiką — pasirūpindavo vardiniais diplomais su įamžintomis plaukimo baseine jaunųjų plaukėjų akimirkomis, pamalonindavo gardžiomis plėšomomis PIK-NIK sūrio dešrelėmis — sveiku ir kupinu vitaminų užkandžiu, taip pat kitomis dovanėlėmis.
Po dešimtmečio ši akcija buvo pratęsta, bet jai įgyvendinti šiuo metu trukdo renovuojamas progimnazijos baseinas, kuris turėtų pradėti veikti tik 2024 metais.
Žinant, kokie remontuojamų ir renovuojamų objektų tempai Telšiuose, sunku patikėti, kad ir baseinas bus laiku priduotas. Štai, į niekaip nebaigiamą renovuoti kultūros centrą daugybė jaunų žmonių metų metais bus net kojos neįkėlusių ir išskridusių iš Telšių — mokslan į didmiesčius ar emigracijon. Kultūros centras iš jų atminties bus tarsi išbrauktas.
Vienintelio baseino Telšiuose laukia ne tik vaikai, plaukimo treneriai, bet ir miestelėnai.
„Dėl baseino remonto negalime įgyvendinti socialinės akcijos „Telšiuose antrą klasę baigi — plaukti moki!“, kuri buvo labai populiari. Visi laukiame, kad baseinas kuo greičiau būtų renovuotas“,— sakė rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Lina Leinartienė.
Telšių sporto ir reakreacijos centrui atstovaujantis plaukimo ir šiuolaikinės penkiakovės klubo „Ruoniukai“ vadovas ir treneris Vytautas Mickus apgailestauja, kad be baseino neįmanoma vaikų gerai paruošti plaukimo varžyboms. Specialūs parengiamieji pratimai jokiu būdu neatstoja plaukimo pamokų baseine. Iš antrokėlių jis išugdė ne vieną plaukimo čempioną. Treneris dar kartą pasidžiaugė jaunaisiais sportininkais, garsinančiais Žemaitijos sostinę, Karina Gaubyte, Džiugu Klevu, Ugne Batakyte, Karina Nosovaite, Mykolu Kimbariu ir kitais.
Bet svarbiausia, pasak trenerio, daug metų Telšiuose nebuvo nė vieno nuskendusio vaiko, nes jie baseine išmoko ne tik plaukti, bet ir saugiai elgtis vandenyje.
Skirtingai negu telšiškiai, Švietimo ir mokslo ministerija džiūgauja: „Projektas „Mokausi plaukti“ yra pasiteisinęs 100 procentų — tikrai neatsiras abejojančių tuo, kaip svarbu vaikams pažinti vandenį, išmokti saugiai elgtis jame ir prie jo, išmokti plaukti. Norime, kad projekte galėtų dalyvauti daugiau vaikų, todėl didiname finansavimą jam. Be to, tikimės, kad projektas plėsis atnaujinus senus ar atsiradus naujų baseinų“,— sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.
Pradinių klasių mokiniams skirtą programą sudaro 32 mokymo plaukti ir saugiai elgtis vandenyje užsiėmimai. Jie vyksta pradinukų fizinio lavinimo pamokų metu, vaikus plaukti baseinuose moko patyrę plaukimo treneriai.
VšĮ Lietuvos plaukimo federacijos informacijos ir paslaugų biuro, kuris projektą organizuoja ir koordinuoja nuo 2009 m., duomenimis, praėjusiais mokslo metais „Mokausi plaukti“ projektas vyko 29 šalies baseinuose, 25 savivaldybėse.
Vaikams mokymo plaukti užsiėmimai yra nemokami. Plaukimo pamokos finansuoja ŠMSM, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras bei savivaldybės. Valstybės lėšomis yra finansuojami 18 užsiėmimų, likusieji — savivaldybių ir kitomis lėšomis.
2020 m. ŠMSM šiai programai skyrė 170 tūkst. eurų ir finansavo apie 3500 mokinių plaukimo užsiėmimus.
Projekto koordinatoriai skaičiuoja, jog jau dvyliktus metus gyvuojančiame projekte iš viso dalyvavo daugiau nei 65 tūkst. antros klasės mokinių.
Po 32 mokymo plaukti pamokų didžioji dauguma vaikų gebėjo plaukti net keliais plaukimo būdais, daugelis išmoko panerti, plūduriuoti, taisyklingai naudoti papildomas plaukimo priemones, sužinojo, kaip elgtis prie vandens, nepažįstamuose vandens telkiniuose, saugoti save ir kitus. (ŠMSM Komunikacijos skyriaus ir „KŽ“ inf.)

6 Komentarai

  1. Manau, čia ne pinigų klausimas. Iki 2024 metų remontuoti baseiną…suprasčiau, kad dieną iš dienos baseine dirba 100 žmonių ir nespėja. Ir kaip mes taip žemaičiai apsileidom, tokius valdininkus renkam ir išlaikom.. kvailiai mes patys esam

  2. Pas mus valdžia rašydama ir vykdydama baseino projektą negalvoja apie kitus – vaikus, senjorus, neįgaliuosius, būsimus antrokus… Juk galėjo būti pirma renovuojamas tik baseinas, po to visos pirtelės ir t.t. kur vaikams treniruotis? Ar jiems įdomu????? Gėda!!!!

  3. Gėda!!! Toks jausmas, kad tie kurie rašo tokius projektus neįsivaizduoja, kiek yra naudojamas baseinas. Kad 4 metai be baseino būsimiems antrokams, neįgaliems, sporto būrelio vaikams, senjorams- tai labai daug. Kur sportuoti, kur išmokti plaukti? Ar kam tai rūpi?????

  4. Iš tiesų labai gaila, kad Telšiuose viskas vyksta neatsižvelgiant kad būtų geriau tiems, kas naudojasi tuo. Šiuo metu nuskriausti lieka antrokai, senjorai, neįgalūs kurie lanko plaukimo būrelį, sporto mokyklos vaikai. Ką galite jiems pasiūlyti savivaldybės klerkai????? Palaukti iki 2024 m, jei nebus kaip su kultūros centru. ten bent jau repetuoti galima ir kitose salėse… O kur pasiūlysite vaikams mokintis plaukti? Graudu ir gėda….

Komentarai nepriimami.