Senoviniu grožiu suspindęs pastatas — įspūdinga dovana Telšiams

Alvydo Jasevičiaus, Daivos ir Henriko Malūkų iniciatyva į Telšius sugrįžo sovietmečiu sunaikintas pastato grožis.

Respubikos gatvėje, šalia buvusio „univermago“, stovi pastatas, telšiškių atmintyje įstrigęs dėl jame buvusio kalėjimo ir Muzikos mokyklos. Pastatas šiais metais „sugrįžo“ į Telšius atkurtais autentiškais fasadais, kitais restauracijos darbais. Kad miestas vėl atgavo sovietmečiu suniokotą pastato senovinį grožį, turime būti dėkingi Alvydui Jasevičiui, jo seseriai bei svainiui Daivai ir Henrikui Malūkams.

Alvydas Ivoncius

Nusprendė atkurti fasadus
A.Jasevičius Telšiuose vadovavo UAB „Telšių vandenys“. Dėl teisės aktais numatytos vadovų rotacijos toliau vadovauti įmonei nebegalėjo. Laimėjo paskelbtą konkursą UAB „Plungės vandenys“ vadovo pareigoms užimti.
Respublikos gatvėje, buvusiame Muzikos mokyklos ir anksčiau kalėjimo pastate, Telšių rajono socialdemokratai buvo įsigiję patalpas savo biurui. Šias patalpas socialdemokratai nusprendė parduoti. Po kurio laiko patalpas nusipirko A.Jasevičius ir tuomet kilo mintis įsigyti visą pastatą, kurį Telšių rajono savivaldybė pardavinėjo aukcione. Įsigijus pastatą, pasak A.Jasevičiaus, domintis jo istorija, kilo sumanymas atstatyti autentišką, sovietmečiu suniokotą fasadą. Jis prikalbino seserį ir svainį D. ir H.Malūkus įsirengti pastate savo firmos biurą, kuriame dirbs 20-30 žmonių, atkurti autentiškus pastato fasadus. Malūkai sutiko skirti pastato restauracijai pinigų, o jų reikėjo tikrai nemažai.
Pastatas ištisus dešimtmečius neatrodė niekuo ypatingas. Tik besidomintys miesto istorija, žinojo, kad jis buvo vienas gražiausių pastatų Telšiuose. Deja, savo grožį prarado sovietmečiu, kai fasado detalės iš gatvės pusės buvo nuskaldytos, o sienos nutinkuotos. A.Jasevičius sako, kad jo indėlis — restauracijos organizavimas, o sesers ir jos vyro — pinigai. Visgi visų reikalų tvarkymas — didžiulis darbas. „Kasdien po darbo vykstu į šį pastatą. Nuolat apstu visokių reikalų, dažnai tenka tartis su darbų vykdytoju“,— sakė A.Jasevičius.
Dabar jau matome įspūdingą pastato fasadą. Į jį žiūrint atrodo, kad pastatas tarsi būtų grįžęs iš praeities.
Dabar — tai vienas gražiausių senovinių pastatų Telšiuose, beje, tikriausiai ir Žemaitijoje.

Įsikurs firmos biuras
Norint suremontuoti pastatą, nebuvo būtina atkurti senovinio fasado. Atkūrimo darbai ir medžiagos brangiai kainavo. Latvijoje buvo nupirktos senovinės plytos, Telšiuose teko jas šlifuoti, kad tiktų fasado detalėms. Nuėmus tinką, reikėjo nuvalyti plytas, išvalyti siūles tarp jų ir naujai užtepti specialiu skiediniu. Vis dėlto A.Jasevičius ir jo sesuo su vyru nusprendė tai padaryti. Jų iniciatyvą galime vertinti kaip įspūdingą dovaną Telšiams. Ar dažnas verslininkas, įsigijęs šį pastatą biurui ar kitoms reikmėms, būtų nusprendęs išleisti daugybę pinigų atkuriant senovinius fasadus? Greičiausiai būtų palopę tinką, nudažę, susiremontavę vidų ir įsikūrę. Valant vidaus patalpas, sienose atsidengė pavardžių įrašai, net svastikos, Gedimino stulpai, įvairios datos nuo caro laikų iki pokario. Aptiktos ir užmūrytos grotos. Rūsyje atsivėrė gražūs skliautai.
Pastatą restauruoja UAB „Telšių meistras“, o tvarkybos projektą parengė klaipėdiečiai architektai. Sutartis su UAB „Telšių meistras“ pasirašyta vasario mėnesį, o jau birželį baigtas atstatyti senovinis fasadas. Visą pastato restauraciją tikimasi baigti kitais metais. Kam bus naudojami rūsiai, dar nenuspręsta: gal kavinei ar dar kam nors. Palėpėje ketinama įrengti nedidelį viešbutuką. Jis, beje, primintų pradinę pastato paskirtį. 1895 metais pastatas buvo pastatytas kaip viešbutis, o 1905 metais išnuomotas kalėjimui. Būtent viešbučio funkcija ir lėmė puošnų fasadą. Iš čia 1941 metų birželį į Rainių miškelį buvo išvežti ir žiauriai nužudyti politiniai kaliniai.
Restauruojant pastatą, jo viduje stengiamasi išsaugoti autentiškas dalis. Restauruotos durys, įrengti ir balkonai, nugriauti pokario metais. Vienam balkonui senovinę tvorelę A.Jasevičius rado Luokėje ir ją nupirko.
Ruošdamasis restauracijai, A.Jasevičius sukaupė istorinę medžiagą, nuotraukų, buvo atlikti pastato istoriniai tyrimai. Pagal išlikusias nuotraukas architektai atkūrė fasadus. Straipsnį iliustruojančias senąsias nuotraukas „Kalvotajai Žemaitijai“ atsiuntė A.Jasevičius.

5 Komentarai

  1. Puikiai restauruotas pastatas! Deja, šalia visu grožiu atsiskleidžia pono Matjošaičio ” rūmai”. Ar ilgai ponas ignoruos Telšius? Gal žurnalistai padėtų?

  2. apie pirkinį ir investitorius. Liaudyje yra toks pasakymas „Per daug gerai, kad būtų tiesa“. Kažin ar šiam reikalui netinka?

  3. Dovana būtų jei būtų veltui suremontave ir nesisavintu. Dabar tai tik verslas. Ir reklama per laikrasti. Beje viešbutį ar restoraną daryti kalėjime, kur kalėjo žymieji Rainių kankiniai, ciniška

Komentarai nepriimami.