Kiekviena Operacinės grandis svarbi — tiksliai ir laiku atliekanti savo darbą

Vyksta klubo sąnario protezavimo operacija.

Interviu su Regioninės Telšių ligoninės Operacinės vedėja Rūta Sankauskiene.

Algirdas Dačkevičius

Regioninės Telšių ligoninės Operacinės vedėja Rūta Sankauskienė.

— Gerb. gydytoja, tarkite keletą žodžių apie save: kilimo šaknys, profesinė patirtis. Kas Jums labiausiai darė įtaką, renkantis profesiją?
— Gimiau ir augau Telšiuose, baigiau dabartinę Žemaitės gimnaziją, po to — Kauno medicinos institutą, dirbau Kauno onkologinėje ligoninėje. Parvykusi į Telšius, nuo 1989 metų dirbu Operacinėje.
Profesijai pasirinkti įtakos turėjo vidinis noras padėti sergančiam, bejėgiui žmogui. Tas noras mane lydėjo nuo vaikystės, todėl nė minutės neteko gailėtis, kad nuėjau teisingu keliu.
— Kokie ligoniai operuojami Telšiuose? Ar Operacinei pakanka specialistų ir modernios įrangos?
— Operuojame chirurginius, traumatologinius, urologinius, ginekologinius ligonius ir gimdyves.
Chirurgai atlieka tulžies pūslės, išvaržų, apendicitų, įvairias žarnų operacijas. Dalis jų vyksta laparoskopiškai.
Ginekologai atlieka įvairias gimdos operacijas dėl miomų, kiaušidžių gerybinių navikų, šlapimo nelaikymo, nevaisingumo, histeroskopijas, cezario pjūvio operacijas gimdyvėms.
Ortopedai-traumatologai atlieka peties ir kelio sąnario artroskopines rekonstrukcines operacijas, taip pat klubo, kelio ir peties sąnarių protezavimo operacijas, kaulų osteosintezę po lūžių.
Specialistų pakanka, o medicininė įranga periodiškai atnaujinama, todėl ji kaskart modernėja.
— Ką geriau renkasi žemaičiai — Telšių medikus ar dairosi į respublikines ligonines?
— Labai ženkliai išaugęs operacijų skaičius rodo, kad esame patikimi ir patrauklūs. Mūsų specialistai Tomas Lūža ir Viktoras Jermolajevas pritraukia į Telšius operuotis ligonių net iš įvairių Lietuvos miestų.
— Kaip COVID-19 paveikė Operacinės darbą? Pirmosios koronaviruso bangos pamokos. Kaip jos praverčia dabar, kai kovido banga neslūgsta? Ar nebus stabdomos planinės operacijos?
— Pirmosios COVID-19 bangos personalas kaip ir nepajuto, atrodė, kad virusas toli ir Telšius aplenks. Antrosios bangos metu susirgo beveik 50 proc. mūsų darbuotojų, tad likusiems reikėjo dirbti ženkliai daugiau, jausti dar didesnę atsakomybę.
Dėl planinių operacijų stabdymo dabar sunku pasakyti, nes viskas priklausys nuo epidemiologinės situacijos. Jei taip atsitiktų, mes vis viena turėtume užtikrinti ligoniams skubią pagalbą ištisą parą.
— Jūsų kolektyvas gausus. Paminėkite gydytojus ir personalo darbuotojus, kurie dirba ilgiausiai.
— Operacinės kolektyvą sudaro 36 darbuotojos. Turime 6 gydytojas anesteziologes-reanimatologes. Seniausiai — 32 metus — dirbu aš, truputį vėliau prisijungė gydytojos Lilija Kojelienė, Nijolė Bendžiūtė ir Alina Šarkevičienė. Labai džiaugiamės, kad komandą papildė baigusi mokslus gydytoja Monika Kaukėnaitė ir gydytoja rezidentė Vaiva Skaraitė.
Iš anestezijos slaugytojų seniausiai dirba (46 metus) Jadvyga Butrimienė, iš operacinės slaugytojų — 42 metus — Ona Gudienė. Operacinės slaugytojų padėjėjos Rita Dulevičienė dirba 29, o Regina Jonkienė — 26 metus. Išskirti geriausio darbuotojo neįmanoma, nes tai — komandinis darbas. Jį galima prilyginti laikrodžio mechanizmui, kur kiekviena grandis labai svarbi, tiksliai ir laiku atliekanti savo darbą.
— Su kokiomis dažniausiomis problemomis susiduria personalas kasdieniame darbe?
— Viena galiu pasakyti: kasdieniame darbe personalas susiduria su aukšto lygio stresu, kurį reikia įveikti nepastebint pacientams.
— Ligonių ir personalo santykiai. Ar dažnai jaučiate paciento dėkingumą ir kas Jus labiausiai žeidžia?
— Šie santykiai — dalykiški ir žmogiški. Pacientų dėkingumas nėra dažnas reiškinys. Galbūt dėl patirto streso jie pamiršta ir ačiū pasakyti. Esame užsigrūdinę, sunkiau pažeidžiami, bet kartais keistai atrodo kai kurių pacientų paviršutiniškas požiūris į savo sveikatą ir maksimalūs reikalavimai iš mūsų.
Svarbiausia, kad Operacinės komanda sudaro tinkamas sąlygas operuojantiems specialistams ir komfortą operuojamiems ligoniams.
— Dėkoju už pokalbį.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.