Pasiektas svarbus tikslas: Telšių kultūros centro pastatas pripažintas tinkamu naudoti

Praėjusią savaitę Telšius pagaliau pasiekė puiki žinia — Telšių kultūros centro pastatą tikrinusi Statybos užbaigimo komisija įvertino, jog pastatas tinkamas naudoti, LR statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ užregistruojant Telšių kultūros centro statybų užbaigimo aktą.
Pagaliau gyventojams duris atvers visiškai atnaujintas Telšių kultūros centras, kuris talpins ir į įvairius renginius sukvies iki 400 žiūrovų. Kultūros centro salėje atnaujinta scena, scenos dekoracijų ir apšvietimo kėlimo įranga, įrengta choreografijos salė virš scenos. Sutvarkyta salės akustika, įrengtas balkonas, nauja šviesos ir garso įranga, sumontuotos naujos, modernios ir patogios kėdės. Kultūros centro scena pritaikyta judėjimo negalią turintiems asmenims: naujoje kultūros centro salėje šalia scenos įrengtas keltuvas, kuris suteiks galimybę į ją pakilti. Po rekonstrukcijos pastato bendras plotas padidėjo 1105,70 kv.m.
Pastato sklype pastatytas pagalbinis pastatas su garažu ir sandėliu. Rekonstrukcijos metu taip pat atlikti elektros instaliacijos darbai, įrengta priešgaisrinė signalizacija ir gaisrinė sauga, sutvarkytos šildymo ir vedinimo sistemos, vandentiekio tinklai, lietaus nuotekos ir kiti darbai.
„Šio strategiškai svarbaus objekto rekonstrukcijos baigimo laukėme kiekvienas. Ir čia nereikia daugiažodžiauti. Tiesiog dėjome visas pastangas ir darėme visus įmanomus žingsnius, kad kultūros centras pagaliau atvertų duris visuomenei ir būtų visiškai pasiruošęs veikloms. Dar šiemet kultūros centrui skyrėme 176,6 tūkst. eurų kompiuterinei-programinei įrangai, baldams ir įgarsinimo įrangai įsigyti, todėl artimiausiu metu jau planuojamas viešas atidarymo renginys. Belieka palinkėti visai centro komandai sklandaus darbo, visuomenei dovanojant kultūrinių renginių įvairovę bei gausą, kurios Telšiai tikrai nusipelnė“,— užbaigtą Telšių kultūros centro pastato rekonstrukciją reziumuoja Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

Ligoninių pertvarka — nerimą kelianti tema, tačiau tai reforma, orientuota į rezultatą — gerėjančią gyventojų sveikatą ir investicijų pritraukimą

„Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vertinimu, VšĮ Regioninė Telšių ligoninė yra lyderiaujanti asmens sveikatos priežiūros įstaiga savo geografinėje plotmėje. Siekiant išlaikyti ligoninės paslaugų spektrą ir kokybę, valstybė pasiūlė pasinaudoti jau išbandytais VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų ir VšĮ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų modeliais ir leisti tapti Viešosios įstaigos Regioninės Telšių ligoninės dalininku. Balandžio mėnesio Telšių rajono savivaldybės taryboje pritarus projektui, buvo pradėti procedūriniai procesai. Šiuo sprendimu pritariama valstybės priėmimui tapti dalininku, kuris įgauna 50 procentų sveikatos priežiūros įstaigos savininko teisių. Atliepdamas šią temą, trumpai pristatysiu, kokie pokyčiai numatomi Telšių rajono medicinos srityje.
Kaip žinoma, Savivaldybė yra atsakinga už pirminio lygio sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimą savo veikimo teritorijoje. Siekiant gerinti visuomenės ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas Telšių rajone, Savivaldybei priklausančius pirminės asmens sveikatos priežiūros centrus (PSPC) planuojama apjungti funkciškai ir struktūriškai — formuoti vieną sveikatos centrą, kuris užtikrintų kompleksinių paslaugų teikimą gyventojams. Planuojama prijungti Varnių ir Luokės PSPC prie Telšių PSPC.
Antrinio lygio sveikatos paslaugos yra valstybės deleguota funkcija, todėl, valstybei tapus dalininke, numatomas visapusiškas bendradarbiavimas su SAM šios veiklos gerinimo klausimais. Vykdant reformą, bus stiprinamas ligoninių daugiaprofiliškumas, strategiškai gerinama paslaugų kokybė, stiprinamas finansavimas, atveriamos galimybės dalyvauti projektuose. Numatoma galimybė didinti investicijas į specialistų pritraukimą regionuose, rezidentūros atlikimą regionų ligoninėse, darbų skaitmenizavimą, optimizavimą, sprendžiant pavėžėjimo kompensavimo klausimus.
Svarbu paminėti, kad SAM planuoja ir greitosios medicinos pagalbos (GMP) sistemos reformą. Tikslas — užtikrinti paslaugų teikimo kokybiškumą, organizavimą ir valdymą, siekiant, kad GMP gyventojus pasiektų laiku. Telšių rajono savivaldybė šiuo metu yra gavusi SAM kreipimąsi iki šių metų rugsėjo 15 dienos priimti sprendimus dėl GMP įstaigos veiklos nutraukimo ir Savivaldybei priklausančių patalpų perdavimo valstybės nuosavybėn. Patalpų perdavimo ir GMP veiklos nutraukimo sprendimų projektai bus teikiami svarstyti rugpjūčio mėnesio Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdyje.
Pertvarkos tikslas — geresnė gyventojų sveikata ir kokybiškesnės sveikatos priežiūros paslaugos kiekvienam Lietuvos gyventojui. Jeigu yra tokia galimybė, sudaranti sąlygas pritraukti investicijų į mūsų rajoną ir pagerinti medicinos paslaugų prieinamumą ir kokybę, kodėl tuo nepasinaudoti? Žinoma, galime tik kritikuoti pertvarką, bet galime iš jos pasiimti, kiek galima daugiau naudos, kuri pagerintų sveikatos lygį ir paslaugų užtikrintumą Telšių rajone“,— apie ligoninės pertvarką ir jos atveriančias galimybes platesniam sveikatos priežiūros prieinamumui komentuoja mero pavaduotojas Mantas Serva.

Dėmesys seniūnijoms ir jų infrastruktūrai gerinti. Kokie darbai laukia Luokės ir Viešvėnų seniūnijose?

„Tęsdamas apžvalgą apie 2022 m. seniūnijose pradedamus vykdyti, vykdomus ir įgyvendintus darbus, visų pirma noriu padėkoti tiems, kurie dažnu atveju lieka nepastebėti, o jų indėlis, gerinant seniūnijų infrastruktūrą, yra neatsiejamas. Padėka seniūnijų seniūnams ir jų darbuotojams, ačiū, kad esate ir stengiatės dirbti išvien. Ačiū už Jūsų atsakomybę ir aukojamą laisvą laiką, kai dirbate ir po darbo valandų, o visa tai tam, kad Telšių rajone gyventi būtų geriau. Džiaugiuosi, kad seniūnijose dirbantys seniūnai, kaip tikri savo vietovių šeimininkai, tvarkosi ūkiškai ir skrupulingai, stengdamiesi sutaupyti seniūnijoms paskirstytas lėšas. Dėkoju, kad pasitelkiate bendruomenes ir savo kūrybiškumu bei bendru darbu gražinate seniūnijų apylinkes. Ir toliau išlikite tokiais, kurie nepamiršta gerinti darbuotojų darbo sąlygų ir pasirūpinti kiekvienu seniūnijos gyventoju.
Ankstesnėse apžvalgose jau pristatyti Nevarėnų, Degaičių, Ryškėnų, Gadūnavo, Varnių seniūnijose numatyti darbai, šį kartą trumpai aptarsiu, kokie darbai 2022 m. laukia Luokės ir Viešvėnų seniūnijų.

Luokės seniūnijoje:
* Baltininkų kaime numatytas pirties katilo keitimas ir stadiono elektros įvado 100 m įrengimas;
* Luokės Vytauto Kleivos gimnazijoje bus įrengti balansiniai ventiliai;
* Biržuvėnų dvare — balkono remontas bei patalpos apdailos atstatymas po vamzdynų sutvarkymo;
* Šiuo metu jau atliktas Biržuvėnų tilto remontas;
* Žaduvėnų kaime, Žaduvėnų gatvėje, bus įrengiamas apšvietimas, šiuo metu pasirašoma darbų sutartis.

Viešvėnų seniūnijoje:
* Pagrindinės mokyklos dalies plokščio stogo remontas ir dalies mokyklos kiemo įvažiavimo remontas;
* Lopšelio-darželio „Eglutė“ Rainių skyriuje bus pakeistos 3 lauko durys;
* Mokyklos patalpų remontas, pritaikant dienos centro veiklai;
* Seniūnijos pastato vidaus patalpų remontas: fojė, laiptinės, koridoriaus ir kabinetų tvarkymas;
* Savivaldybė 11 807,36 eurų prisidės prie projekto įgyvendinimo „Telšių r. Viešvėnų pagrindinės mokyklos sporto aikštyno atnaujinimas“. Bendra projekto preliminari vertė — 59 036,78 Eur. Projektu siekiama suremontuoti sporto aikštyną, pakloti sintetinę dangą, įrengti elastinį sluoksnį, aptverti aikštelę segmentine tvora, įrengti 2 krepšinio stovus. Planuojama nupirkti lauko treniruoklius/sporto įrenginius.
Darbai vykdomi pagal numatytus grafikus, atliekami viešieji prikimai, sutarčių pasirašymas. Tikimės, kad viskas sklandžiai vyks ir toliau, o gyventojams netrūks kantrybės ir supratimo“,— apie 2022 m. numatytus ir įgyvendinamus darbus Luokės ir Viešvėnų seniūnijose komentavo Administracijos direktorius Tomas Katkus.

Jaunimo projektų dalinis finansavimas 2022 m.

„Telšių rajono savivaldybė kiekvienais metais finansuoja jaunimo projektus, taip siekdama užtikrinti užimtumą rajone, padėti realizuoti jaunų žmonių idėjas ir skatinti bendradarbiavimą su savivalda. Projektai suteikia galimybes prasmingiau praleisti laisvalaikį, motyvuoja aktyviai veiklai, savirealizacijai, formuoja savarankiškumo įgūdžius. Organizacijoms paraiškų teikimas — puiki galimybė pristatyti save visuomenei, o jaunimui — susipažinti su Telšių rajone dirbančių organizacijų veikla bei ateityje tapti jų nariais ar savanoriais.
2021 m. jaunimo projektams iš Savivaldybės biudžeto (SB) lėšų skirta 9000 Eur, gautos — 8, o finansuotos — 7 paraiškos. Projektai buvo orientuoti į darbą su jaunuolių grupėmis, akcentuojama savanorystė ir pilietinė veikla. Projektų metu į veiklas įtraukta apie 400 jaunuolių.
Norint gauti finansavimą projektams įgyvendinti, reikia, kad projektinė paraiška atitiktų bent vieną iš šių prioritetų: projektai, skirti atvirajam darbui su jaunimu; mobiliajam darbui su jaunimu Telšių rajone; iniciatyvų projektai, skatinantys savanorystę ir pilietinės veiklos galimybių plėtrą; projektai, skatinantys bendradarbiavimą jaunimui aktualiose srityse; aplinkos apsaugos bei jos tausojimo, taršos mažinimo projektai; projektai, skatinantys jaunų žmonių fizinį aktyvumą, sveiką gyvenimo būdą bei domėjimąsi juo.
Šiais metais Jaunimo projektams iš SB lėšų skirta 8000 Eur, gautos 5 paraiškos, iš jų finansuotos — 4. Projektai labiausiai orientuoti į savanorystę, savęs pažinimą, asmeninių vertybių ugdymą, pilietiškumo pamokas, tradicijų saugojimą. Kviečiame ir toliau aktyviai teikti paraiškas, apie juos išsamią informaciją Jums suteiks Savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė, el. p.: lina.jokubauskiene@telsiai.lt.
Kalbant jaunimo tema, svarbu akcentuoti, kad Telšių rajone didelį indėlį dirbant su jaunimu atlieka Atviras Telšių jaunimo centras. Kviečiu trumpai susipažinti su Jaunimo centro vykdomomis veiklomis. Akcentuoju, kad be Atviro jaunimo centro Telšiuose veikia ir atviroji jaunimo erdvė Varniuose bei mobilusis darbas su jaunimu 9 Telšių rajono kaimiškose gyvenvietėse. Patirtiniame mokymosi centre Džiuginėnuose jaunimo darbuotojai dirba su jaunuolių grupėmis, taikydami įvairius neformalaus ugdymo metodus: žygius, aukščio užduotis ir kt.
Dirbant su socialiniais partneriais, formuojamos stovyklos, organizuojami įvairūs renginiai. Apie keletą iš jų:
* Birželio 8-10 dienomis įvyko 3 dienų Jaunimo vasaros akademija „Kartu mes galim daug“;
* Dalyvaujama karinėje sportinėje stovykloje „Dengtiltis“. Iš Telšių rajono dalyvavo 16 jaunuolių. Jaunuoliai priėmė 5 parų iššūkį atsisakyti komforto: nakvynė palapinėse, be internetinio ryšio ir t.t.;
* Šiuo metu planuojamos dar 3 pamainos stovyklos „Jaunimo sąlėka“, kurios vyksta Džiuginėnuose;
* Rugpjūčio 12 d. planuojamas renginys „Open Kitchen“, kuris vyks Džiuginėnuose. Kartu su Jaunimo centro tarptautiniais savanoriais iš Turkijos, Sakartvelo, Egipto ir kitų organizacijų bus gaminami skirtingų šalių patiekalai.

VšĮ Atviras Telšių jaunimo centras taip pat vykdo ir dalyvauja projektuose:
* Telšių atviras jaunimo centras yra projekto „Lengvi batai“ partneris. Viena iš projekto veiklų — 5 parų mokymai jaunuoliams patyriminėje bazėje Čeprečiškės kaime.
* Vykdo tarptautinį projektą „Generation Europe-the Academy“. Tai 4 m. projektas su partneriais iš Vokietijos ir Italijos. Nacionalinės grupės vykdo veiklą savo šalyse, o kartą per metus vyksta susitikimas vienoje iš šalių partnerių. Šių metų liepos 6-17 dienomis vyks susitikimas Vokietijoje. Šių metų tikslas — susipažinti su dalyviais iš šalių partnerių, išsigryninti temas, kurios aktualios šių dienų jaunuoliams.
Vykdomos Atviro jaunimo centro veiklos jaunuoliams nieko nekainuoja. Šiuo metu stovyklose visos vietos užpildytos, tačiau dar reikalingi savanoriai, kurie padėtų darbuotojams organizuoti veiklas. Jeigu susidomėjote, visą informaciją apie Jaunimo centrą rasite internetiniame puslapyje www.tjc.lt ir Facebook paskyroje Atviras Telšių jaunimo centras“,— apie dalinį jaunimo projektų finansavimą kalbėjo Administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.

Telšių rajono savivaldybės informacija