Savivaldybės statybos: ar bus pasiekta naujų „rekordų“?

Pagal trukmę Telšių kultūros centro, Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcija tapo tvirta prizininke.

Neseniai baigta Kultūros centro rekonstrukcija, buvo surengtos šiokios tokios iškilmės. Kultūros centro rekonstrukcija tapo „amžiaus statyba“ ir kainavo labai daug. Tačiau ne vien ši rekonstrukcija pretenduoja į „rekordininkių“ pakylą.

Alvydas Ivoncius

Architektams sumokėta įspūdinga suma
Telšių kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos rekonstrukcija prasidėjo dar 2007 metais, statybos darbų konkursą laimėjus UAB „Dovirma“. Anuomet kalbėta, kad rekonstrukcija kainuos apie 22 milijonus litų — tai buvo tikrai įspūdinga suma. Vos ne milijonas sumokėta vien architektams. Rekonstrukcijos projektą rengė UAB „Katedra“, o tuo metu Savivaldybės architektūros skyriui vadovavo Algirdas Žebrauskas.
Bendra Žemaitės dramos teatro, Kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės pastatų rekonstrukcijos projekto kaina — 398 tūkst. eurų. Taigi to meto valiuta — litais — gerokai daugiau nei milijonas — net 1 mln. 374 tūkst. litų. Manykime, tais laikais tokia projekto kaina stulbino. Gali būti, šio projekto kaina — Savivaldybės istorijoje yra rekordinė.

Įklimpo beveik dešimčiai metų
Savivaldybė su šia rekonstrukcija įklimpo, mat tikėtasi, kad bent didžiąją dalį išlaidų apmokės valstybė ar Europos Sąjungos fondai.   Vis tik pinigai byrėjo ne tokiais tempais, kokių tikėtasi.
UAB „Dovirma“ 2013 metais bankrutavo, porą metų statyba visai sustojo ir atnaujinta buvo tik 2015 metais, konkursą laimėjus UAB „Irdaiva“ su kitomis jungtinės veiklos bendrovėmis. 2019 metais pasikeitė generalinis rangovas — vietoj „Irdaivos“ juo tapo UAB „KRS“. Ji šiemet ir baigė dar 2007 metais pradėtą rekonstrukciją.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 79 (10490)