Atsiskleidžia tikroji Savivaldybės „parama verslui“

2017 metais Savivaldybė bendrovei išnuomojo dalį buvusių mechaninių dirbtuvių Luokėje. Nebuvo elektros, vandens, kanalizacijos. Bendrovei teko viską susitvarkyti pačiai.

Luokėje šamus auginantis verslininkas Romualdas Burba ne pirmą kartą susidūrė su Savivaldybės administracijos „dėmesingumu“ verslui. Pasirodo, Savivaldybės administracija, kaip kontora, visų pirmiausia tarnauja pati sau, o visos politikų kalbos apie „verslo rėmimą“ tėra lėkštos frazės.

Alvydas Ivoncius

Išnuomojo sukežusias patalpas
2018 metais rašėme, kad R.Burbos vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė „Almantika“ nusprendė iš Savivaldybės išsinuomoti buvusias Luokės tarybinio ūkio mechaninių dirbtuvių patalpas. Išsinuomojo, o paskui paaiškėjo, kad nėra elektros, vandens, kanalizacijos.
Vienas po kito pakviesti atvyko vietos politikai, rajono vadovai. Tuo viskas ir baigėsi: tvarkykis pats, kaip išmanai.
Susitvarkė, tačiau štai stogas praleidžia vandenį. Pastatas – Savivaldybės, lyg ji, o ne kas nors kitas, turėtų pasirūpinti, kad pro išnuomotų patalpų stogą nežliaugtų vanduo. R.Burba dėl to ne kartą kreipėsi į rajono vadovus, sykį kalbėjo Tarybos nariams. O naudos – jokios. Vien liežuviais verslą remiantys vietos politikai nesusidomėjo šia tema, nerūpėjo jiems ir tai, kad Savivaldybė už nuomą reikalauja mokėti, tačiau nenori ar nesugeba užtikrinti tinkamos pastato būklės.
Bendrovė bandė ir dabar bando kaip nors stoge plyšius užtaisyti, bet, regis, čia jau reikia keisti visą dangą.
Savivaldybės administracija nuomos sutartimi yra įsipareigojusi nuomojamo turto remontą. Kaip matome, šio įsipareigojimo nenorima prisiminti.
Vienoje pastato pusėje matomi sukežę langai. Pasak R.Burbos, jis prašęs, kad leistų sieną sutvarkyti, uždengiant langus, kurie jam buvo nereikalingi. Valdininkai energingai pareiškė esą nieko keisti negalima. „Nusistebėjau, bene čia koks paveldo objektas?“ – prisiminė R.Burba. Sieną ir jos langus užtaisė iš vidaus. Po kurio laiko sutiko tą patį valdininką, o jis ir sako: „Žinai, galėjai tą sieną tvarkyti“.

Valdžia prisiminė žemės nuomos mokestį
Ir štai naujas verslo rėmimo Telšių rajone „perlas“. Savivaldybės administracija pareikalavo, kad „Almantika“ sumokėtų žemės nuomos mokestį. Suma nedidelė – 63 eurai. Vis dėlto, anot R.Burbos, čia tikrai ne piniguose, o principuose esmė. 2017 metų patalpų nuomos sutartyje įrašyta, kad nuomininkas moka žemės nuomos mokestį. O problema ta, jog sudarant sutartį nebuvo numatyta nei kaina, nei sklypo plotas. Kitaip sakant, Savivaldybė išnuomojo patalpas, tačiau be žemės.
Dabar Savivaldybės administracijos valdininkai tarsi atsikvošėjo, prisiminė, kad „Almantika“ turi mokėti žemės nuomos mokestį. Bendrovei Savivaldybės administracija sausio 18 dieną atsiuntė ganėtinai painų raštą dėl to žemės mokesčio. Rašte išaiškinama, kuriais teisės aktais remiantis privalu sumokėti tą mokestį. Kokiu pagrindu reikia mokėti? Anot valdininkų, kadangi „Almantika“ nėra sudariusi žemės nuomos sutarties, jai tenkanti teritorija paskaičiuojama pagal pastato plotui tenkančios apie pastatus esančios žemės plotą. Sunku suprasti?
„Almantika“ nėra vienintelis patalpų buvusiose mechaninėse dirbtuvėse nuomininkas. Taigi valdininkai ėmė ir nusprendė, kad toms buvusioms mechaninėms dirbtuvėms tenka 4 hektarai ir 50 arų žemės. Kadangi „Almantika“ nuomojasi 700 kvadratinių metrų pastato, tai bendrovei neva proporcingai tenka beveik 90 arų žemės.
Tiesa, anksčiau nė nebuvo žinoma, kur ta neva „Almantikai“ priskirta žemė yra. Jos, beje, bendrovei ir nereikėjo. Bent jau beveik hektaro ploto.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr. 15)

1 Komentaras

  1. Prieš pasirašant sutartį ją reikia skaityti, juk niekas per prievartą neliepė nuomotis.
    Durnių ir bažnyčioje stumdo…

Komentarai nepriimami.