Negaluojantiems senjorams padeda perspektyvūs Telšių ligoninės geriatrai

Gydytojai geriatrai (iš kairės) Benediktas Radavičius ir Jonas Mačiukaitis.

Senyvo amžiaus žmonių ligos, kurias padeda įveikti gydytojai geriatrai, dažnai reikalauja aukštos kvalifikacijos medikų kompetencijų, specialių, orientuotų į pacientą, o ne į ligą, medicininių įgūdžių, nes ir nedidelis sveikatos ar funkcinės būklės pagerėjimas gali žymiai įtakoti senyvo amžiaus žmonių ir jų šeimų gerovę bei gyvenimo kokybę. Džiugu, kad ir Regioninėje Telšių ligoninėje jau keletą metų sėkmingai darbuojasi du jauni ir perspektyvūs geriatrai – Jonas Mačiukaitis ir Benediktas Radavičius.

Algirdas Dačkevičius

Geriatrija, palyginus, nauja profesija, kuri dar ne visiems pažįstama. Kiekvienas supranta, kada reikia kreiptis pas vidaus ligų gydytoją ar ortopedą-traumatologą, o ilgą laiką kenčiant sąnarių skausmą – užsirašyti reumatologo konsultacijai, tačiau kada reikėtų kreiptis pas gydytoją geriatrą, atsakyti galėtų retas.
Pasak Benedikto Radavičiaus, geriatriniai pacientai – tai 60 metų ir vyresni žmonės, kai senėjimą lydi keletas ūmių ir paūmėjusių lėtinių ligų, mažinančių paciento funkcinį savarankiškumą, todėl esminis geriatrijos tikslas – ne tik pagerinti paciento sveikatą, bet ir sustiprinti jo psichikos, socialines funkcijas bei sugrąžinti galimybę gyventi savarankiškai. „Šnekamąja kalba pasakius, svarbu „pacientą pastatyti ant kojų“ ir padaryti viską kad senyvo amžiaus žmonių gyvenimo kokybė būtų kuo geresnė“,– sakė B.Radavičius. Kolegai pritardamas Jonas Mačiukaitis pabrėžė, jog geriatrija – ne slauga, o aktyvus gydymas, po kurio vyresnio amžiaus žmonės galėtų grįžti į visavertį gyvenimą.
Abu medikai paminėjo komandinio darbo svarbą, nes, grąžinant žmogų gyventi savarankiškai, į pagalbą pasitelkiami kiti specialistai: kineziterapeutai, ergoterapeutai, psichologai, socialiniai darbuotojai ir t. t.
Šiuo metu abu gydytojai teikia ambulatorines paslaugas – dirba Atminties sutrikimų kabinete. Jie konsultuoja pacientus, turinčius atminties sutrikimų ar jau sergančius demencija. Gydytojai geriatrai taiko išsamų ištyrimą ir sudaro paciento sveikatos išsaugojimo planą. Jie užtikrina tokių pacientų tęstinę priežiūrą bei reabilitaciją, sprendžia kitas žmones varginančias problemas, teikiami patarimai artimiesiems.
„Pagrindinis mūsų tikslas – užtikrinti sveiką senėjimą, padėti kuo ilgiau išlaikyti gerą senjorų savijautą ir savarankiškumą. Atliekame paciento problemų, kilusių dėl daugybinės patologijos, negalios, socialinių ir psichologinių veiksnių, įvertinimą ir sprendimą, sudarome problemų sąrašą, reabilitacijos, slaugos planą“,– sakė gydytojai geriatrai.
Ligoniai konsultuojami dėl įvairių geriatrinių sindromų: demencijos, elgesio ir psichikos sutrikimų; nepakankamos mitybos, disfagijos, sarkopenijos, šlapimo nelaikymo, eisenos ir pusiausvyros sutrikimų, griuvimų, depresijos, miego sutrikimų ir kt. Bendraujant su ligonių artimaisiais, jiems dovanojama gydytojos geriatrės Jurgitos Knašienės, dėsčiusios Lietuvos sveikatos mokslų universitete B.Radavičiui ir J.Mačiukaičiui, vertinga informatyvi ir patarimais turtinga knygelė „Ar galiu Jums papasakoti apie demenciją?“
B.Radavičius pateikė ir iškalbią statistiką, nes apie 85 proc. visų Regioninėje Telšių ligoninėje stacionarinių vidaus ligų paslaugų suteikiama vyresniems kaip 60 metų asmenims. Dažnai paaiškėja, jog reikia gydyti ne tik pagrindinę ligą, bet ir lėtines ligas.
Tam labai pasitarnaus pagal įgyvendinamą projektą jau šių metų vasaros pabaigoje pradėsiantis veikti 20 lovų Geriatrijos stacionarinis skyrius, kuriame bus sudarytos sąlygos pagerinti pagyvenusių asmenų sveikatos būklės ištyrimą bei parinkti efektyviausią gydymą.
Būtent B.Radavičių atvykti į Telšius ir dirbti geriatru paskatino šio skyriaus įkūrimo idėja. Jis ir kurso draugą J.Mačiukaitį prikalbino vykti į Žemaitijos sostinės ligoninę ir darbuotis drauge. Abu jauni ir energingi medikai prisidėjo prie Geriatrijos skyriaus kūrimo. Pasak ligoninės direktorės Jovitos Seiliuvienės, šie medikai per pandemiją nepabūgo darbuotis COVD-19 įkurtame ligoninės skyriuje. Būtent dėl pandemijos ir statybinių problemų kiek nutolo ir Geriatrijos skyriaus įkurtuvės. Dabar šio skyriaus patalpos, menančios nesenus statybininkų pėdsakus, dar kvepia dažais, o akį traukia malonių spalvų paletė ne tik palatose, bet ir kitose patalpose. Palatos – vienvietės ir dvivietės su įrengtais tualetais. Iš kai kurių palatų galima atverti duris ir išeiti atsikvėpti į lauką. Žodžiu, po europinio remonto viskas pritaikyta senyvo amžiaus paciento gerovei.
Geriatrijos skyriuje bus tiriami pažintinių funkcijų sutrikimai, įvertinama kasdienė veikla, mitybos būklė, funkcinis nepriklausomumas, eisenos ir pusiausvyros sutrikimai, socialinė būklė ir kt. Taip pat koreguojamas medikamentų vartojimas, pritaikoma speciali mityba, taikomos ergoterapijos ir kineziterapijos procedūros, užimtumo terapija bei psichologinės konsultacijos.
Medikai pastebėjo, jog su senstančia visuomene susiduria ne tik Telšiai. Vakarų Lietuvos regione nėra pakankamai plėtojamos geriatrijos paslaugos, su atminties sutrikimais dirbama nesistemingai, tad yra didelių planų Telšius padaryti kaip atminties sutrikimų diagnostikos centrą.
B.Radavičius nepamiršta ir profesinio tobulėjimo: plečia savo žinias įvairiuose seminaruose, skaito pranešimus tarptautinėse konferencijose.
„Šie augaloti vyrai nepasirinko chirurgo, traumatologo ar kitokios profesijos mediko specialybės, o tapo geriatrais. Tai liudija jų didelį pasišventimą ir kantrybę profesionaliai dirbti su senyvo amžiaus pacientais. Abu su savo žmonomis, taip pat medikėmis, atvyko iš kitur ir įleido šaknis Telšiuose“,– šypsodamasi kalbėjo ligoninės vadovė.
Belieka pridurti, kad jų meilė Žemaitijai išaugo ne ant pliko lauko. B.Radavičiaus giminės šaknys veda į Kaltinėnus, o J.Mačiukaičio – į Klaipėdą, tačiau pinasi ir Šilalės krašte.
Kokia geriatrijos ateitis? Telšiškiai geriatrai mano, kad tai labai aktuali bei reikalinga profesija, nes visuomenė sensta, dabar kaip tik atkeliauja vadinamoji „pokarinė karta“ ir reikalingas visapusiškas, į senyvo amžiaus pacientus orientuotas gydymas. Pasak B.Radavičiaus, šiuo metu Lietuvoje turima tik apie 40 licencijuotų geriatrų. Kaip rašoma spaudoje, medicinos studentai neturi pakankamai žinių apie šią specialybę, o pacientų amžius 65+ atbaido nuo aršios konkurencijos, juk „visą gyvenimą teks dirbti su senukais“.
Vis dėlto Telšiams pasisekė, nes turime du kompetentingus ir energingus geriatrus. Belieka laukti netrukus atsidarysiančio jaukaus Geriatrijos skyriaus įkurtuvių.