Kaip atrodo rajono valdžios „vizitinė kortelė“?

Prie Šatrijos vedantis keliukas seniai prašosi rimto remonto. Vietomis jis naujai asfaltuotas, tačiau daug kur asfalto danga eižėja.

Šatrija – bene labiausiai turistų lankoma Telšių rajono vieta. Ir žiemą, ir vasarą čia, ypač savaitgaliais, sutiksi žmonių. Šatrija turėtų būti tarsi vizitinė Telšių rajono kortelė. Vis tik privažiuoti prie kalvos nėra paprasta, o turistai turėtų pagalvoti – štai kokia apsileidusi Telšių rajono valdžia.

Alvydas Ivoncius

Apie kadaise išasfaltuoto link Šatrijos pro buvusio dvaro pastatus vedančio keliuko būklę rašėme ne kartą. Prieš kelis metus dalis keliuko buvo išasfaltuota, bet eižėjo kitos vietos. Valdžia tarsi pamiršo tą keliuką. Bet čia nieko keisto – mūsų vietos „elitą“ dažniau sutiksi Europos sostinėje ar Viduržemio jūros pakrančių kurortuose nei prie Šatrijos ar kitose savojo krašto lankytinose vietose.
Važiuodami keliuku, žmonės mato Vytauto Kondrato tvarkomą Pašatrijos dvarą, keliautojai sustoja pasigėrėti ūkininko pastatytu paminklu Vytautui Didžiajam. Ūkininkui nebuvo gaila pinigų tvarkyti dvarą, pastatyti paminklą Lietuvos valdovui atminti. Tačiau vietos valdžia nesugeba ar net nenori pasirūpinti šiuo keliuku.  Regis, tas keliukas išties yra Telšių rajono valdžios ir vietos politikų „vizitinė kortelė“, aiškiai parodanti, kas ir kam rūpi.
Primename, kad kai kurie veikėjai nuolat kalba esą Telšiai – turizmo miestas. Mėgsta šia legendą, kadangi negali pasigirti rimtomis, miesto ir rajono raidą skatinančiomis investicijomis. Neva Telšiams reikia ne „kaminų“ – verslo, o turistų. Jei jau taip, tai kodėl tuos turistus pasitinka duobėtas, vietomis eižėjančio asfalto keliukas link Šatrijos? Gal trūksta pinigų jam sutvarkyti? Nejaugi? Štai toks „profesorius“ su buvusiu „zadanijų“ ministru uoliai įrodinėjo esą Respublikos gatvei reikia granitinių bortelių, šaligatviams – spalvotų klinkerio trinkelių, o važiuojamajai daliai – akmeninių trinkelių. Ši užgaida buvo padidinusi gatvės rekonstrukciją milijonu eurų ir dar labiau būtų suvėlinusi jos pabaigą. Kad kitur taip pat gyvena žmonės, „turizmo“ ideologams nerūpi. Argi kas lanko gatveles, nutolusias nuo Telšių miesto centro, Luokės, Varnių ir kitų miestelių gatves… O Šatriją lanko, bet, panašu, valdžiai tai įspūdžio nedaro – juk čia ne Telšių centras, neva turistų srautais „pakelsiantis miestą“.
Neseniai Savivaldybės taryba patvirtino Kelių priežiūros 2023-2025 metų programą. Anksčiau buvo patvirtinta 2022-2024 metų programa. Abiejose programose keliuko link Šatrijos remontas nenumatytas. Užtat vėl kyšo „meilė“ akmeninėms trinkelėms – jomis dabar numatoma išgrįsti Iždinės gatvę. Žinoma, kainuos kur kas daugiau nei nauja asfalto danga. Vadinasi, kai labai nori, valdžia sugeba „rasti“ pinigų. Deja, Šatrija – ne Iždinės gatvė, matyt, ne tokia svarbi. Bent jau rajono valdžiai ir Savivaldybės tarybai.