Andriaus Daciaus rankose — „Auksinis feniksas“

Padėkos žodį taria Andrius Dacius.

Vilniaus rotušėje iškilmingos ceremonijos metu šeštąjį kartą įteikti didžiausios šalies kultūrinės bendruomenės — Lietuvos kultūros centrų asociacijos apdovanojimai — „Auksinis feniksas“.
Tai svarbiausias ir vienas reikšmingiausių visos šalies apdovanojimų kultūros srityje. Šio apdovanojimo tikslas — pagerbti fizinius ar juridinius asmenis, nusipelniusius šalies kultūros kūrimui, plėtrai, perdavimui, saugojimui bei kultūros centrų sistemos vystymuisi, tobulinimui ir viešinimui. Telšių rajono savivaldybė Telšių rajono kultūros įstaigų vadovų siūlymu, Telšių rajono savivaldybės kultūros ir meno tarybos pritarimu „Auksinio fenikso“ apdovanojimams 2017 metais pateikė šešias kandidatūras.
Į apdovanojimus Vilniuje susirinkusius pasveikino Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis, Seimo narys, Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.
„Auksiniai feniksai“ įteikti „Geriausiam metų kultūros centro vadovui“, „Geriausiam metų kultūros ir meno kūrėjui“, „Geriausiam metų kultūros centro partneriui“, „Metų kultūros rėmėjui“ ir „Metų kultūros politikui“. Į penkias garbingas nominacijas pretendavo per penkiasdešimt kandidatų, tarp kurių rajono merai, Seimo nariai, pramonės, verslo ir visuomeninės organizacijos, žurnalistai, universitetai, vadybininkai, meno kolektyvų vadovai, kultūros ir meno kūrėjai. Apdovanojimų įteikimo ceremonijos metu koncertavo valstybinis choras „Vilnius“, diriguojamas Artūro Dambrausko ir Artūro Anusausko vadovaujama instrumentinė grupė.
Šviesų ir projekcijų vaizdais džiugino AB „Light“ komanda.
Tarp penkių nominantų — „Geriausias metų kultūros centro partneris“ Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas Andrius Dacius. Apdovanojimą jam įteikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Visų telšiškių (ir ne tik) mylimas ir vertinamas žemaitis apdovanotas už nenuilstamą gimtosios žemaičių kalbos, tradicijų, papročių saugojimą, puoselėjimą ir sklaidą, nuolatinę partnerystę bei aktyvų bendradarbiavimą, telkiant miesto ir rajono bendruomenės narius į įvairaus pobūdžio etnokultūrinius renginius, nuoširdų prisidėjimą ir pagalbą organizuojant valstybinių švenčių, įžymių istorinių datų paminėjimus, įvairaus pobūdžio masinius renginius ir rajonui bei valstybei svarbius įvykius. „Kad aš turėčiau gyvus tėvus… Bet, kad ir neturiu jų, labai džiaugiuosi juos turėjęs. Be to, tėvukas mano buvo 1918 m. gimimo. Net nesitikėjau, kad „apturėsiu“ tokį didelį jaudulį. Patvirtinu, kad visiems vilniškiams ir Lietuvos žmonėms lieku „skolnas“, bet aš atidirbsiu dar. Diekou“,— nedaugžodžiavo, tačiau daug pažadėjo A.Dacius.
Telšiškį pasveikino rajono meras Petras Kuizinas, Seimo narys Valentinas Bukauskas, Savivaldybės tarybos nariai Alfreda Tamoševičienė ir Kajatonas Šliogeris, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Macienė ir vyr. specialistė Eglė Barčauskienė, rajono kultūros centrų (Telšių, Viešvėnų, Ryškėnų, Tryškių, Nevarėnų) atstovai, dukra, anūkės, brolis ir kiti A.Daciui svarbūs žmonės.
Tai jau trečiasis „Auksinis feniksas“, išskleidęs sparnus Telšiuose. Pirmąjį 2014 m. telšiškiai parsivežė taipogi už „Geriausią metų kultūros centro partnerį“, kuriuo tuomet tapo Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos šaulių 8-oji rinktinė, 2015 m. „Geriausio kultūros centro vadovo“ nominacija atiteko Nevarėnų kultūros centro direktoriui Albinui Šmukštai. (Telšių kultūros centro inf.)