Telšiuose gyventi gera!

Tris dienas Telšiuose skambėjo muzika, dainos. Į bendrą šurmulį įsipynė latviška, estiška, lenkiška, vokiška, rusiška ir kitos kalbos. Minios užplūdo Žemaitijos sostinę jos 565-ojo gimtadienio proga surengtoje įspūdingoje ir didingoje šventėje  „Telšiuose gyventi gera!“

Danutė Jackutė

Sunku papasakoti ir perteikti įspūdžius iš meno ir sporto šventės, kurioje renginių pakako įvairaus amžiaus bei pomėgių telšiškiams ir jų svečiams.
Nepakartojamos dienos su įvairiausiomis pramogomis: turgumi, amatų paroda ir tautodailininkų pamokomis, Žemaitės dramos teatro trupės vyresniųjų ir jaunųjų aktorių pašmaikštavimais. Vyko tarptautinis  sunkiosios atletikos turnyras, petankės, futbolo, bokso, stalo teniso, šaškių ir šachmatų, krepšinio ir kitos varžybos, Lietuvos galiūnų čempionatas, tvirčiausio žemaitiško stuburo varžytuvės, automobilių krosas Getautės trasoje, draugiški telšiškių pietūs Masčio ežero pakrantėje, visuotinė draugiškumo akcija — linkėjimų Telšiams rašymas, grupės „Jonis“ koncertas Katedros aikštėje ir kiti renginiai. Ilgi vakarai su šokiais, muzika, dainomis baigdavosi šviesos instaliacijomis ir fejerverkais. Į šventinę programą įpinti iškilmingi momentai.

Tai Telšių miesto Garbės piliečio vardo suteikimo architektui Algirdui Žebrauskui ceremonija Žemaitės dramos teatre, 2015 metų nugalėtojų krepšinio klubo „Telšiai“ sveikinimas, Gedulo ir vilties dienos paminėjimas Telšių amfiteatre.
Šventės pirmąjį vakarą jau trečiąjį kartą Telšiuose surengtas tarptautinis šokių festivalis „Dance station-2015“, kuriame dalyvavo dešimties Lietuvos miestų choreografiniai kolektyvai ir svečiai iš Lenkijos. Iš viso scenoje pasirodė 500 šokėjų.
Antrąjį vakarą Telšių miesto amfiteatras sukvietė minias žiūrovų į Telšių krašto dainų šventę „Žemaitija — garsių žemaičių žemė“. Joje pasirodė net 810 dalyvių, iš jų 150 svečių ir 660 Telšių miesto ir rajono meno saviveiklos kolektyvo narių. Puikius koncertinius numerius padovanojo svečiai baleto primarijus Nerijus Juška su savo auklėtiniais, renginio vedėjai operos solistas Liudas Mikalauskas ir aktorė Virginija Kochanskytė.
Trečiosios dienos popietę Telšių amfiteatre karaliavo senjorai šventėje „Bočių rodos“. Į ją iš įvairių Žemaitijos, ir ne tik, vietų suplaukė per 400 dainininkų, šokėjų ir muzikantų. Ypač visus sužavėjo Lietuvos krašto apsaugos ministreijos Lietuvos kariuomenės orkestras (vad. kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas) ir dainininkai bei šokėjai iš Latvijos, Priekulės savivaldybės.
Visuose renginiuose dalyvavo, meno saviveiklos kolektyvus, žiūrovus, sportininkus sveikino Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva. Jis netgi 50 laimingųjų, išrinktų loterijos būdu, pakvietė pietauti prie šventinio stalo, patiesto Senamiesčio kavinės kiemelyje. Šventės dalyviams gražius sveikinimus bei linkėjimus tarė renginiuose dalyvavę Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ ir Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM, Seimo narys Valentinas Bukauskas, Telšių rajono savivaldybės vicemeras Petras Kuizinas, Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, jo pavaduotojai Kęstutis Gusarovas, Kęstutis Anglickas,  Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas, Savivaldybės tarybos nariai ir kiti.
Didžiausias krūvis teko šventės organizatoriams — Telšių kultūros centro darbuotojams ir vadovams: direktorei Birutei Juozapavičienei, jos pavaduotojui Linui Ulkštinui, taip pat visiems meno saviveiklos kolektyvų vadovams, šokių festivalio organizatoriui Deivydui Račkauskui, režisieriams Giedrei Kavaliauskaitei, Tadui Montrimui (Žemaitės dramos teatras). Tad jiems turėtumėte būti dėkingi už nepakartojamas akimirkas.
Daugeliui įdomu, kiek ši šventė kainavo. Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjos pavaduotojos Evos Stonkevičienės teigimu, šiųmetės miesto šventės sąmata siekia 17 tūkst. eurų, o dar puse tiek prie šventės prisidėjo rėmėjai.