Už „auksinio“ stogo — tamsūs valdžios veiklos šešėliai

Savivaldybės taryba rugpjūčio 27 dienos posėdyje priėmė sprendimą leisti Savivaldybės administracijai organizuoti Civilinės metrikacijos skyriaus pastato Turgaus aikštėje stogo dangos keitimo darbus. O kaina buvo numatyta stulbinanti — 151 tūkst. 458 eurai (522 tūkst. 954 litai).

Alvydas Ivoncius

Valdininkai — žiopliai?
Daugumai Savivaldybės tarybos narių nė nekilo abejonių dėl tokios keistokos kainos. Niekas nė neklausė, kiek kainuos vieno kvadratinio metro stogo dangos pakeitimas. Užtat kaina neįtikėtina atrodė kai kuriems telšiškiams, sužinojusiems šią žinią. Tiesa, už Tarybos sprendimą nebalsavo tvarkiečiai ir Algirdas Bacevičius.
„Kalvotoji Žemaitija“ Civilinės metrikacijos skyriaus „auksiniu“ stogu pasidomėjo išsamiau. Pasirodo, priėmus Tarybos sprendimą, paskelbtas konkursas, į kurį pakviesti (kaip įprasta mūsiškėje Savivaldybėje) tik trys dalyviai. Laimėjo UAB „Virdaleka“, pasiūliusi mažiausią kainą: 31 tūkst. 843 eurus (109 tūkst. 947 litus).
Nemanykite, kad „auksinė“ stogo danga atpigo. Netrukus buvo paskelbtas dar vienas konkursas ir jį, aišku, laimėjo toji pati „Virdaleka“. Vėl, suprantama, konkurse buvo pakviesti trys dalyviai. Tačiau šįsyk pasiūlyta 119 tūkst. eurų (410 tūkst. 883 litų) suma. Ir abu tie konkursai — dėl to paties pastato ir jo stogo.
Matyt, kad būtų galima konkursus surengti supaprastintu apklausos būdu (pasikviečiant „reikalingas“ firmas), numatyta suma išskaidyta į mažesnes.
Galima įžvelgti ir kitą priežastį: smalsuoliams būtų pasakoma pirmojo konkurso mažesnė suma.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Kęstutis Anglickas situaciją paaiškino šitaip. Neva po pirmojo konkurso įsitikinta, kad prasta medinė stogo konstrukcija. Esą statybininkai atplėšė skardos lapą ir suprato: reikia keisti gegnes ir ką kita. Labai nesolidus tokio rango valdininko paaiškinimas. Negi Savivaldybės administracijos specialistai nesugalvojo dar iki konkurso apžiūrėti stogo konstrukcijos?  Negi Savivaldybės administracijos valdininkai žiopliai? O gal vadai  verčia tokiais būti?

Įtartinos sumos
Šiaip ar taip, pirmasis konkursas surengtas tik dėl stogo dangos keitimo, lietvamzdžių ir pastato fasado remonto. Taigi už stogo dangos pakeitimą bei fasado remontą turėjo užtekti 31 tūkst. 843 eurų. Į šią sumą įskaičiuoti lietvamzdžiai, OSB plokštės, mediniai tašeliai bei visa kita, kas būtina keičiant vien stogo dangą, ir fasadui remontuoti.
Kadangi, anot K.Anglicko, atplėšus seną stogo skardą, įsitikinta, jog reikia keisti gegnes, surengtas antrasis konkursas, kuriame „Virdaleka“ pasiūlė mažiausią kainą — 119 tūkst. eurų. Ne, neapsirikome, būtent tiek. Atrodo keistokai: stogo dangos pakeitimas ir fasado remontas kainuotų 31 tūkst. 843 eurus, o štai nauja medinė stogo konstrukcija — 119 tūkst. eurų. Tiesa, į šią sumą įskaičiuoti 5666 eurai (19 tūkst. 563 litai) projektavimo darbų. Nepigu, turint omenyje nesudėtingą darbą.
Taigi medinių konstrukcijų įrengimas turėtų kainuoti 113 tūkst. 333 eurus (391 tūkst. 316 litų). Visas sumas sudėję, gauname 150 tūkst. 843 eurus (520 tūkst. 830 litų) — beveik tiek, kiek ir buvo numačiusi Savivaldybės administracija. Vadinasi, rengiant konkursus, Savivaldybės vadų pamėgtu, bet dažnai rajonui nenaudingu supaprastintos apklausos būdu, beveik nieko nesutaupyta: juk Savivaldybės tarybos sprendime įrašyta 151 tūkst. 458 eurų suma.
Prie Savivaldybės administracijos, vadovaujamos Sauliaus Urbono, ir „Virdalekos“ sudarytų dviejų sutarčių yra darbų sąmatos. Iš jų matome, kad Civilinės metrikacijos stogas yra 598 kvadratinių metrų pločio. Kai kuriuos Telšių statybininkus ši tema domino ir jie paskaičiavo, kad stogas gali užimti apie 475 kvadratinius metrus.
Jei tai tiesa, stogo plotas Savivaldybės administracijos numatytas 123 kvadratiniais metrais didesnis nei yra. Beje, anot mus konsultavusių statybininkų, tikriausiai nėra ir 475 kvadratinių metrų ploto.

Įspūdingos kainos
O dabar šiek tiek paprastos aritmetikos. Apsimeskime, kad tikime Savivaldybės administracijos duomenimis ir stogo plotas yra 598 kvadratiniai metrai. Abiejų pasiūlymų bendra suma — 150 tūkst. 843 eurai. Fasado remontui numatyta suma sudaro 5438 eurus (18 tūkst. 776 litus). Vadinasi, stogo pakeitimui (kartu su projektavimu) yra numatyta 145 tūkst. 405 eurai (502 tūkst. 54 litai). Padaliję šią sumą iš stogo ploto sužinome, jog vieno kvadartinio metro kaina yra 243 eurai (839 litai). Tačiau, jei stogo ploto tėra 475 kvadratiniai metrai, vieno kvadratinio metro kaina kur kas didesnė — net 306 eurai (1056 litai).
Telšių rajono verslininkų asociacija Savivaldybės administracijos vadovų paprašė pateikti duomenis apie Civilinės metrikacijos skyriaus pastatą. Verslininkai žadėjo paskaičiuoti, kiek stogo remontas galėtų kainuoti. Aišku, jokių duomenų negavo. Jei viskas būtų sąžininga, tai ar Savivaldybės vadams ir Tarybos valdančiajai koalicijai derėtų dėl ko nerimauti? Juk nieko nebijant, nekiltų baimė pateikti pastato duomenis ir sulaukti kainos skaičiavimo.
Prisiminkime, Savivaldybės taryba savo sprendimu leido vien keisti stogo dangą, nors ir už fantastinę sumą. Tačiau Savivaldybės administracija, panašu, viršijo savo įgaliojimus, nuspręsdama keisti ir stogo konstrukciją. Dar viena įdomi detalė: visi duomenys apie viešuosius pirkimus, taip pat pasiūlymai bei sutartys, skelbiami Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Joje ir aptikome duomenis apie pirmąjį konkursą, kuriame beveik už 32 tūkst. eurų laimėjo „Virdaleka“. Tačiau šios bendrovės pasiūlymo bei su ja sudarytos sutarties nebuvo prie antrojo konkurso duomenų. Ką bandė nuslėpti Savivaldybės administracija? Manytume, neįtikėtinai didelius įkainius, tačiau apie juos — kitą kartą.

Remontas Vilniuje