Ant septynių kalvų

Knyga „Per kūlgrindą“ — dvasinė inteligentų kelionė šviesos link

Neseniai pasirodė Telšių literatų klubo prezidentės Adolfinos Kerpauskaitės-Varnelienės neeilinė meninė apybraiža apie Rietavo mokyklos mokytojus Vladislavą ir Antaną Kiesylius.

Ieva Sigita Naglienė

Tai — prisiminimai ir apie daugelio šio miestelio šviesuolių praeitį.Tai ne vien tik gražūs ir talpūs žodžiai, ne vien atminties skirsnis, bet ir gyvenimas, kurį po daugelio metų išsako buvę mokiniai, supratę, kokie karo ir pokario laikmečio vėjai nuožmiai skaldė erdvę, keitė žmonių santykius ir išsaugojo tikrus ryšius.
Knygoje minimi Tverų, Rietavo įvykiai, atskleidžiama mokytojų kasdienybė, atjauta, žmogiškumas — bruožai, kurie iki šiol gyvi mokinių atmintyje. Daugybė įvairių likiminių situacijų, atkaklumo, galios ir trapumo — inteligentijos ir gerumo akimirkų.
A.Varnelienė ne tik nugludintas tiesas pavertė prisiminimų ženklais, bet ir apjungė kitų, jau spaudoje išsakytas mintis, apie mokytojus V. ir A.Kiesylius, sudėjo jų mokinių mintis, artimųjų pastebėjimus, pateikė nuotraukų, apibendrino mokytojų gyvenimo prasmingas buities akimirkas.
Balandžio pabaigoje Rietavo bibliotekoje įvyko knygos „Per kūlgrindą“ pristatymas — susitikimas su skaitytojais. Malonu, kad į knygos šventę atvyko svečių iš Kauno. Tarp jų ir mokytojų Kiesylių dukra gydytoja Jūratė Monika. Popietėje dalyvavo nemažas būrelis buvusių mokinių, pažįstamų ir žinančių, kokie buvo minėtieji mokytojai. Drąsiai galima teigti, jog Vladislava ir Antanas Kiesyliai — senosios lietuvių inteligentijos žmonės, ne tik mokę, bet ir išdaliję savo dvasios didybę, kilnumą, gerumą kitiems, išmokę pamilti žmogaus kūrybą, skatinę derinti laikinumą prie to, kas amžina ir tikra.
Rietavo bibliotekos direktorė Romualda Durkienė, Oginskių muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas, muziejininkė Danutė Lengvinienė, Kiesylių dukra Jūratė Monika bei svečiai iš Kauno — Giedrė Zulonienė, Feliksas Kerpauskas bei kiti popietėje kalbėję žmonės džiaugėsi A.Varnelienės kūrybiniu darbu — knyga apie mokytojus, dėkojo už išmąstytą atvirą žodį, prisiminimų dvasią. Visada smagu, kad apie gerus darbus kalbama, kad taurios sielos žmonės nepamirštami.
Tikėkimės, kad ir Telšiuose vyks šios knygos „Per kūlgrindą“ susitikimas su skaitytojais, kur nėra ribų žodžiui, nešančiam išmintį, patirtį, įsiliejančiam į gerumo harmoniją.

Nuotraukoje: Adolfina Varnelienė, Jūratė Monika Kiesylytė, Rietavo bibliotekos direktorė Romualda Durkienė.