Tarybos narius spirgina godulys

Dalis Telšių rajono savivaldybės tarybos narių dar šių metų kovo mėnesį charakterizavo save kaip besigviešiančius valdiškų pinigėlių. Mat buvo parengtas raštas padidinti jiems skiriamų vadinamųjų „kanceliarinių“ išlaidų sumas.

Alvydas Ivoncius

Jaučiasi verti didesnių sumų
Pagal Savivaldybės tarybos reglamentą, Traybos nariams kiekvieną mėnesį skiriama po 57 eurus, o Kolegijos nariams, komitetų pirmininkams, Etikos ir Administracinės komisijos pirmininkams — 114 eurų. Šie pinigai skiriami kanceliarinėms prekėms įsigyti, išlaidoms už telefoną, internetą, transportą apmokėti.
Turint omenyje, kad dauguma Savivaldybės tarybos narių gyvena Telšiuose, o kanceliarinių prekių tikrai jiems daug nereikia, šių gaunamų pinigėlių turėtų užtekti.
Dalis Savivaldybės tarybos narių įsitikinę kitaip ir, matyt, jaučiasi nuskriausti. Dar kovo mėnesį parengtame rašte, kurio kontaktiniu asmeniu nurodomas socialdemokratas Kajatonas Šliogeris, prašoma padidinti „kanceliarinius“ pinigėlius.
Raštą pasirašė Tarybos nariai darbiečiai Rimantas Adomaitis, Stanislovas Čekanauskas, Zenonas Mockus, nepartinis Algirdas Bacevičius, konservatorius Juozas Butkevičius, socialdemokratai Adomas Domarkas, Remigijus Juška, Tomas Katkus, Sigitas Mikalauskas, Kajatonas Šliogeris, liberalsąjūdininkai Artūras Domarkas, Jolanta Rupeikienė, „žaliasis valstietis“ Algirdas Tarvainis. Matyt, jie mano, kad labai gerai atstovauja visuomenei ir dėl to patiria juos skurdinančių išlaidų.
A.Bacevičius netrukus „atsižegnojo“ nuo savo parašo ir pareiškė: didinti nieko nereikia. Kiti savo nuomonės tikriausiai nepakeitė.

Laukė rinkimų pabaigos
Tarybos nariai pralobti mokesčių mokėtojų sąskaita neskubėjo. Mirė meras Vytautas Kleiva ir visiems buvo aišku: laukia nauji rinkimai. Žmonės supyktų dėl tokios iniciatyvos. Išrinkus naują merą, jau artėjo Seimo rinkimai. Vėlgi, panašu, Tarybos nariai užgniaužė savo alkį mokesčių mokėtojų pinigėliams.
O dabar, jau pasibaigus Seimo rinkimams, kuklintis nebėra ko. Juk Savivaldybės tarybos rinkimai bus dar negreitai: žmonės spės pamiršti išrinktujų troškulį pinigėliams.

Neva dažnai bendrauja su rinkėjais
Raštą pasirašiusių Tarybos narių teigimu, „Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai reguliariai bendrauja su gyventojais, vyksta į susitikimus, atstovauja Tarybai renginiuose. Išlaidų patiriama reprezentacinėms dovanoms, sveikinimams, kurui ir kt.“
Labiausiai tikrovės neatitinka rašto autorių teiginys: „reguliariai bendrauja su gyventojais“… Įdomu, ar nors vienas iš Savivaldybės tarybos narių tai daro? Nė vienas viešai nėra net paskelbęs, kur ir kuriuo laiku priima gyventojus. Į jokius susitikimus su gyventojais nevykstama, išskyrus rinkiminės kampanijos zyliojimus.
Pagaliau čia pasirašę Tarybos nariai, išskyrus A.Bacevičių, negarsėja jokiomis iniciatyvomis, net stengiasi nematyti neskaidrių Savivaldybės administracijos ir Tarybos valdančiosios koalicijos veiklos epizodų.

Remiasi blogais pavyzdžiais
Rašte teigiama, kad Palangos miesto savivaldybėje tarybos nariai gauna 302, Šilalės — 231, Kretingos — 175, Rokiškio — 175, Šakių — 227, Šilutės ir Tauragės — iki 350, Klaipėdos — iki 300, Kelmės — iki 175, Utenos — iki 350, Kupiškio — iki 245 eurų mėnesines išmokas.
Norintys riebesnių išmokų rašto autoriai vengė paminėti tas savivaldybes, kuriose mokama panašiai ar mažiau kaip Telšių rajono savivaldybės taryboje. Keista, bet kažkodėl nepasistengta savo išmokų palyginti su Danijos, Vokietijos, Austrijos, Švedijos ar panašių kitų šalių savivaldybių politikams mokamomis sumomis. Būtų įspūdingesnė „skriauda“.
Iš visų Telšių rajono savivaldybės tarybos narių tokios išmokos yra atsisakiusi tik vienintelė Virginija Vitkauskienė.
Merui ir jo pavaduotojui šios išmokos neskiriamos, kadangi jie gauna algas.
Kai kurie Tarybos nariai virkauja esą kuo jie blogesni už čia paminėtų daugiau gaunančių savivaldybių tarybų politikus. Bent buvo geresni, kol neužsigeidė daugiau pinigų. Dabar, jei šis sprendimas bus priimtas, taps tokiais pat.