Ant septynių kalvų

Biblioteka — Katedros varpų gaudesy…

Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka įsikūrusi sakralioje erdvėje — greta Telšių katedros, todėl dažniausiai po dienos darbų vykstančiuose renginiuose dalyvaujantys svečiai būna maloniai nustebinti, kai suskamba Katedros vakaro varpai.

Algirdas Dačkevičius

„Modernios bibliotekos po jos rekonstrukcijos laukėme dešimtmetį, bet sulaukę labai apsidžiaugėme: juk ji neatpažįstamai pasikeitė ne tik savo plotu, interjeru, bet ir tapo kiekvienam miestelėnui artimais namais, kuriuose savo interesus gali patenkinti bet kokio amžiaus lankytojas“, — sakė bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė. Pasak jos, biblioteka vykdo pagrindines tris funkcijas: informacinę, edukacinę ir kultūrinę.
Palyginti nedaug praėjo laiko nuo praėjusių metų rugsėjo 1–osios, kai prasidėjo pirmoji darbo diena po rekonstrukcijos dažais kvepiančiose patalpose, bet ir to užteko, kad per ketvertą mėnesių biblioteka atsiskleistų visų paslaugų spektru.
Bibliotekininkės pačios aktyviai domisi bei dalyvauja projekto „Bibliotekos pažangai 2“ veiklose. Niekur Lietuvoje, išskyrus Vilniaus universiteto biblioteką, nerasi tokių puikių sąlygų savarankiškai mokytis užsienio kalbų, neatsitraukiant nuo darbo. Tam pasitarnauja pastato antrame aukšte įsikūręs mokymo centras, dirbantis nuo 10 iki 19 valandos. Čia galima mokytis šešių užsienio kalbų — anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų, švedų ir rusų. Pasak V.Urnikienės, pagrindiniai klientai — dirbantys žmonės nuo 35 iki 60 metų. Į šį centrą mokytis kalbų atvyksta kaimyninių rajonų, ypač Plungės, gyventojų. Daug kam praverčia ir pradinio kompiuterinio raštingumo pamokos. Ypač senjorai čia mokosi atrasti kompiuterio teikiamas galimybes. Emigrantai tėvams padiktuoja „Skype“ ir elektroninio pašto reikiamybę, taip pat kreipiasi nemažai smalsumo genamų žmonių, suvokusių, jog be kompiuterinio raštingumo subtilybių perpratimo šiandien sunku išsiversti.
Ir visur į pagalbą ateina bibliotekininkės. Telšiškės pažangos ir inovatyvumo keliu žengti padeda ir kaimynėms: buvo apmokomos Plungės, Rietavo, Mažeikių, Naujosios Akmenės kolegės. Išvažiojamajai misijai, skleidžiant pažangių sistemų naudojimą, pasitarnauja 10 nešiojamųjų kompiuterių.
Kas prisimena senosios bibliotekos skaityklą, dabar neįmanoma sulyginti atsiradusių pokyčių: jei anksčiau nebuvo nė vieno kompiuterio, tai dabar jie — ant kiekvieno stalo. Diegiant naujoves, labai praverčia partnerystė su kitomis šalies bibliotekomis, ypač su Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąja biblioteka. Jos Amerikos skaitykla mokymo centrui dovanoja užsienietiškų filmų, kitos vertingos medžiagos, kuri praverčia mokantis kalbų. Didžiulė naujovė — specializuotos programinės įrangos neregiams JAWS ir silpnaregiams MAGIC įdiegimas. Mokykliniam jaunimui ypač patrauklios grafinio trimačio modeliavimo ir animacijos, muzikos kūrimo, nuotraukų redagavimo programos ir kt.
Vaikų literatūros skyrius, kuriam vadovauja Rūta Savickienė, tapo traukos centru ne tik mažiesiems skaitytojams, bet ir jų tėveliams, nes čia vyksta daug turiningų renginių. Skyriaus vedėja pasidžiaugė gražia bičiulyste su Naujamiesčio mokykla. Suaugusiųjų neformaliojo švietimo grupė pagamino apie 200 pelėdžiukų — bibliotekos simbolių — ir juos padovanojo, taip pat surengė žaislų parodėlę.
Moksleiviai skatinami žaisti ne įprastus kompiuterinius žaidimus, o interaktyviai mokytis. Naujovės alsuote alsuoja visur. Trečiajame bibliotekos aukšte kuo puikiausiai pasiteisino elektroninė knygos išdavimo savitarna. Pats skaitytojas kompiuterinės programos pagalba susiranda pageidaujamą knygą. Žinoma, jeigu kam nesiseka tokia paieška, į pagalbą ateina aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Jūratė Pagojienė. Jeigu skaitytojams susidaro nenumatytų kliūčių knygą bibliotekai grąžinti darbo metu, ją galima bet kada įmesti į knygų grąžinimo dėžę, pastatytą lauke prie bibliotekos durų.
Bibliografijos skyriuje vyksta skaitmeninimo procesai, leidžiantys į virtualią erdvę perkelti vertingus sukauptos kraštotyrinės informacijos klodus. Suskaitmeninta spaudoje informacija — nuolat besiplečianti duomenų bazė, suteikianti skaitytojams tyrinėjimo ir pažinimo erdvę. Naujovė — virtuali įžymių žmonių galerija. Šiuo metu joje svečiuojasi muzikas Konstantinas Dobrovolskis ir jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas (www.kpbiblioteka.lt). Internetinė erdvė leidžia dar glaudžiau bendrauti bibliotekininkui su skaitytoju. Tam pasitarnauja „Facebook“ bibliotekos svetainėje paskyra „Klausk bibliotekininko“ (info@kpbiblioteka.lt) informacija@kpbiblioteka.lt).
Labiausiai Telšių bendruomenės pamėgta vieta — bibliotekos ketvirtasis aukštas — bendroji skaitykla. Čia jaukumo suteikia už erdvių langų plytinti miesto tolymė su Masčio ežeru. „Per palyginti trumpą laiką įsitikinome, kad bendroji skaitykla su čia vykstančiais renginiais telkia įvairaus amžiaus ir pomėgių telšiškius“, — sakė V.Urnikienė. Čia dailininkai rengia savo parodas, vyksta knygų aptarimai, „proto mūšiai“, įvairiausios diskusijos, renkasi pedagogai pagal savo dalykus su vaikais vesti netradicinių pamokėlių. Vieni iš paskutiniųjų viešėjo rajono geografijos mokytojai su mokiniais, kur Vincento Borisevičiaus gimnazijos mokytoja Laima Uosytė, remdamasi savo kelionių įspūdžiais apie krikščioniškąją  Etiopijos šiaurę ir egzotiškuosius šios šalies pietus, surengė įdomią pamoką.
Pasak V.Urnikienės, bibliotekos misija — jungti žmonių kartas, todėl jos tradiciškumas ir naujosios technologijos turi keliauti greta. Džiugu, kad telšiškiai jau spėjo pajusti, kad Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka tapo jaukiais bendruomenės namais, kuriose bibliotekininkas — draugas ir kolega.
O varpai, kurie šimtmečius aidi iš Telšių katedros bokšto ir įsilieja į mūsų gyvenimo skubesį, tik patvirtina, jog skleidžiamos knygos puslapių šnaresio niekuomet neužgoš kompiuterio ekrano tyla.

Nuotraukoje: Vida Urnikienė mano, kad bibliotekos misija — jungti žmonių kartas, todėl jos tradiciškumas ir naujosios technologijos turi keliauti greta.