Profesinio mokymo centre — Profesijų diena

Artėjant pavasariui, o kartu ir rimtam apsisprendimo laikui dėl ateities, nemaža dalis jaunuolių susimąsto —  ką pasirinkti,  su kokia profesija sieti savo ateitį. Šalies darbo rinka aiškiai diktuoja savo sąlygas: vis  mažiau reikia neperspektyvių socialinės ar humanitarinės krypties studijas baigusiųjų absolventų, vis daugiau  — savo srities specialistų, galinčių gyventi iš savo amato, iš savo rankų darbo.

Lina Dijokienė

Didžiulis susidomėjimas  
Žemaitijos regiono, kaip ir visos šalies, jaunimo požiūris į profesinį mokymą keičiasi — vis dažniau anksčiau  tokias populiarias aukštojo mokslo studijas, deja, ne visada užtikrinančias darbo vietą, padorų uždarbį ir  tolesnio gyvenimo perspektyvas, keičia pragmatiškas požiūris — vis daugiau jaunimo renkasi mokytis  darbininkiškų profesijų. Šiems pokyčiams įtakos turi kokybiškesnis profesinių mokymo centrų darbas ir vis  geresnės ir tobulesnės mokymosi sąlygos.
Ne išimtis ir VšĮ Telšių regioninis profesinio mokymo centras (Telšių RPMC), kovo 1 d. Telšių krašto vyresniųjų  klasių moksleivius pakvietęs atvykti susipažinti ir surengęs įdomų prisistatymo renginį. Į kvietimą atsiliepė  net 356 mokiniai, vos tilpę didžiulėje Telšių RPMC salėje, iš septyniolikos Kelmės, Plungės bei Telšių rajono  mokyklų. Susirinkusiuosius pasveikino Telšių RPMC direktorės pavaduotoja Rita Leščiauskienė, pasidžiaugė gausiu būriu  renginio dalyvių, linkėjo sėkmės ir surasti atsakymus į visus rūpimus klausimus. „Gegužės 20 dieną prasideda  priėmimas į mūsų centrą, tad lauksime jūsų atvykstant“, — sakė R.Leščiauskienė.

Dalijosi patirtimi
Būsimiems studentams turėjo būti labai įdomu išgirsti nuomonę tų, kurie jau baigė šiame centre studijas ir  įgijo profesiją. Štai Vaidas Jasevičius papasakojo, kad baigęs dešimt klasių ilgai nesvarstė, kur pasukti — mat ir anksčiau labai mėgo sukiotis tėvo garaže, talkinti remontuojant automobilius. Įgijęs automobilių  mechaniko specialybę, jaunas vyras dabar jau pats autoserviso savininkas, turi aštuonių darbuotojų komandą.  Mielai savo įmonėje priima studentus atlikti praktiką.
„Tikriausiai didžiausias pliusas, mokantis šiame centre, — tai mokytojo ir mokinio santykiai. Bendraudamas su  dauguma mokytojų, nesijauti kažkuo prastesnis ar kvailesnis. Mokytojai visuomet paaiškins, padės, jei ko  nesupranti“, — savo mokymosi patirtimi pasidalijo V.Jasevičius.
Apie puikius pedagogų ir moksleivių santykius kalbėjo ir kita buvusi centro auklėtinė Inga Ramonienė. Dabar ji  — pati šios įstaigos pedagogė. Anot I.Ramonienės, ji galinti tik džiaugtis, atradusi save ir savo vietą  gyvenime.

Partnerystė su verslu
Telšių rajono smulkiųjų verslininkų asociacijos vadovas Mantas Vaškys priminė jaunimui, kad ieškoti lengvai  uždirbamų pinigų šiandien neverta. Dėl savo gero gyvenimo, tikslo siekimo, reikia ir pasistengti. Automobilių  remonto versle dirbantis M. Vaškys linkėjo susirinkusiems pasinaudoti puikia galimybe — Profesijų diena — ir  tinkamai, teisingai pasirinkti.
Verslininkas priminė, kad smulkiųjų verslininkų asociacija glaudžiai bendradarbiauja su Telšių RPMC ir nuolat ieško gabių, sumanių mokinių, kuriems suteikiama galimybė atlikti gamybinę praktiką įvairiose įmonėse. Vadovas  akcentavo — tik atkakliai siekiantys savo tikslų, gali tikėtis norimo darbo.

Įdomi projektinė veikla
Statybos sektorinio praktinio mokymo centro vadovė Sonata Virmauskienė pristatė platų programų pasirinkimo  spektrą, Telšių RPMC novatoriškumą, modernumą, išskirtinumą. Anot pranešėjos, mokymai organizuojami ne tik centre, bet ir realiuose objektuose, statybvietėse. Kas šeštas mokinys po studijų baigimo grįžo dirbti į praktikos  vietą. Sudaromos sutartys su darbdaviais, kad studentai galėtų atlikti kokybišką praktiką. S.Virmauskienė  pasidžiaugė, kad net 12 proc. Telšių RPMC absolventų pasirenka tęsti studijas aukštosiose mokyklose — taip ugdomos  lyderių savybės.
„Mūsų mokymo centre sukomplektuota pati naujausia patikimų Vokietijos, Austrijos, Švedijos, Japonijos ir kt.  gamintojų įranga ir technika — dažnai tokios neturi nė Telšių regione veikiančios statybos organizacijos. Tad džiaugiamės, kad galime pasiūlyti šių įmonių darbuotojams galimybę kelti kvalifikaciją“, — pasakojo Statybos sektorinio praktinio mokymo centro vadovė ir priminė, kad Telšių RPMC dažnai rengiamos ir technologijų pamokos  bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviams.
„Statybos sektorinis praktinio mokymo centras — tai nėra investicija tik į VšĮ Telšių regioninio profesinio  rengimo centro profesinio mokymo infrastruktūrą ir technologinę įrangą. Įkurtame centre kviečiame mokytis kitų  mokymo įstaigų mokinius, o mokytojus  ir statybos įmonių darbuotojus tobulinti kvalifikaciją“, — kvietė S.Virmauskienė.
Projektų vadovė Diana Stuopelienė papasakojo apie vykdytus ir planuojamus vykdyti mokinių ir mokytojų mobilumo  projektus užsienio šalyse bei supažindino su Centro mokytojų iniciatyva vykdomais vietos projektais.  Šie  projektai — tai galimybė gerai besimokantiems studentams apsilankyti užsienio šalyse, įgyti darbinės  patirties, be to, šauniai praleisti laiką.  

Profesijų kiemeliai
Po pristatymo moksleiviai pasklido po centrą. Vieni lankėsi išradingai įrengtuose profesijų „kiemeliuose“, kur susipažino su paklausiomis virėjo, padavėjo-barmeno,automobilių mechaniko, dailiųjų tekstilės dirbinių  gamintojo, kompiuterinio projektavimo operatoriaus profesinio mokymo programomis, bendravo su pedagogais ir jau besimokančiais Telšių RPMC, domėjosi mokymosi sąlygomis, kiti smalsavo praktinio mokymo  laboratorijose.
Vienoje tokioje laboratorijoje S.Virmauskienė susidomėjusiems moksleiviams pasakojo: „Tai statybos specialistų  ruošimo centras. Čia galima išmokti visko, ko reikia norint pastatyti namą su pačia naujausia ir moderniausia  įranga: mūryti, tinkuoti, dažyti, klijuoti apmušalus, kloti plyteles, montuoti gipso kartono konstrukcijas, dailidės darbų, apskritai bendrųjų statybos darbų“.
Iš Tverų atvykusių moksleivių grupės vadovė džiaugėsi, jog jos ugdytiniai turi galimybę susipažinti su Telšių RPMC  mokymosi sąlygomis, „pasimatuoti“ gal net būsimą profesiją. „Nuolat sakau, neskubėkite. Į užsienį dirbti visada  spėsite išlėkti. Pabandykite gyvenimą kurti čia, Lietuvoje, įsigykite profesiją. Žiūrėk, gal ir atrasi savo  tikrąjį kelią“, — kalbėjo pedagogė. Jai pritarė ir Statybos sektorinio praktinio mokymo centro vadovė S.Virmauskienė bei kiti Telšių RPMC pedagogai.