Darželių auklėtojos — valdžios nesupratimo ir pasenusių tvarkų įkaitės

„Esame pavargusios ir nusivylusios“,— dėl jų kasdienio darbo problemų nesupratimo skundėsi darželių auklėtojos.

Mažieji mūsų visuomenės nariai — vaikai — visuomet aktualu. Net jei vaikų neturi ar jie jau seniai užaugo, vis tiek aplinkos neįsivaizduojame be jų — mūsų ateities. Tad nieko keisto, kad vis dažniau viešai diskutuojama, kaip, kokiomis sąlygomis ugdomi mažieji, kas juos ugdo ir kokie keliami reikalavimai tiems ugdytojams.

Lina Dijokienė

Ilga darbo diena
Penkiolika pyplių — nuo pusantrų iki pustrečių metų amžiaus. Kiekvieną reikia pamatyti, kiekvieną pamaitinti, priglausti, nubraukti ašarą ar varvančią nosį, prieš pokaitį nurengti, numigus — aprengti, pakeisti pridarytas sauskelnes, susiruošti išeiti į lauką, įdomiai ir linksmai ten praleisti laiką ir dar — vakarui atėjus ir po darbų savo atžalų pasiimti atskubėjusiems tėveliams šypsotis bei džiaugtis jų mažyliais. Pripažinkime — retas ištvertume tokį „maratoną“… Tačiau toks vaikų kiekis vienai auklėtojai prižiūrėti numatytas teisės aktuose.
Kaip buvo galima suprasti iš Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos (LŠĮPS) Telšių susivienijimo iniciatyva surengto apskrito diskusijų stalo apie rajono ikimokyklinių įstaigų problemas, tokį 10,5 valandų trukmės darbo maratoną tenka kartas nuo karto ištverti ne vienai darželiuose dirbančiai auklėtojai. Tiesiog, esą, kitaip neįmanoma sudaryti darbo grafikų — pabrėžė diskusijoje itin gausiai dalyvavusios Telšių miesto ir rajono darželių direktorės.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 79

2 Komentarai

  1. Pirmiausia priimkit nauju direktoriu, o pensininkes isleiskit uztarnauto poilsio. Tada bus galima tiketis pokyciu darzeliuose. O dabar kazkoks absurdas kai nueini anksciau pasiimt vaiko tai langai atidaryti ir koridoriuj ir grupej, konkretus skersveijis padarytas, nes aukletoju atlyginimai nepriklauso nuo neserganciu vaiku skaiciaus. Direktores turi suziuret savo drbuotojus, o ne baugint tevus, kad ir neikit i musu darzeli. Plius dabar dar bauginimai prasidejo tevu del pasikeitusiu istatymu. isvis siulyciau kiekvienoj grupej po kamera, kad tevai galetu stebet prisijunge per telefonus ka veikia ju vaikai darzeliuose. Del patyciu prevencijos. Ir dar padarykit priemimo i darzelius sistema per kompiuterius, o ne popierius, kur ka nori isbraukia ka nori iraso. O del per didelio vaiku skaiciaus grupese teisybe, nes tikrai sunku suziuret 15 ar 20 darzelinuku.

  2. Australijoje 1 – 2 metų grupėje 20 vaikų. Ten keturiems vaikams viena auklėtoja.Štai tokiu būdu galima tikėtis deramos priežiūros. Ir darbuotojos nepervargsta. Būtina ir LT imtis reformų!

Komentarai nepriimami.