Tradiciškai — Nacionalinis diktantas!

Nacionalinio diktanto dalyviai Telšių „Ateities“ progimnazijoje: nors ir sunku, tačiau smagu priimti šį gimtosios kalbos iššūkį.

Kovo 2 dieną 453 Telšių rajono gyventojai organizuotai rašė Nacionalinį diktantą: 394 moksleiviai ir 59 suaugusieji. Tokius skaičius pateikė Telšių rajono savivaldybės administracijos kalbos tvarkytoja Birutė Žulkutė. Manoma, jog palyginti nedaug suaugusiųjų rašė diktantą todėl, kad šiemet jis diktuotas darbo dieną, penktadienio priešpietę.

Lina Dijokienė

Lietuvių kalbos dienos
Telšių rajone tarp Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios renginys, skirtas lietuvių kalbai prisiminti, puoselėti ir tausoti, veja renginį — tik spėk visur dalyvauti! Smagu ir prasminga, kad šventiniame šurmulyje neprasprūsta jau gražia tradicija tampantys, tylos ir įsiklausymo reikalaujantys dalykai — Telšių rajono raštingiausio moksleivio, dailyraščio rašymo ir Nacionalinio diktanto konkursai. Ir visi — kone per vieną savaitę!
Kovo 2 dieną į Nacionalinio diktanto rašymo akciją aktyviausiai, kaip ir buvo galima tikėtis, įsijungė Telšių rajono švietimo įstaigos. Kaip informavo Birutė Žulkutė, pati aktyviausia dalyvė — Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazija (118 moksleivių ir 6 mokytojai), Telšių „Germanto“ progimnazijoje rašė 89 dalyviai, Luokės Vytauto Kleivos gimnazijoje — 40 moksleivių ir 12 suaugusiųjų, Telšių „Atžalyno“ progimnazijoje — 39 moksleiviai ir 2 mokytojai, Telšių „Ateities“ progimnazijoje — 38 moksleiviai ir 3 suaugusieji, Telšių Žemaitės gimnazijoje — 35 moksleiviai.

Ir maži, ir dideli
„32 Telšių „Džiugo“ gimnazijos moksleiviai, kuriems nebuvo suteikta galimybė rašyti mokykloje, atėjo į Telšių rajono savivaldybės administracijos Didžiąją salę ir rašė kartu su suaugusiaisiais. Šaunuoliai gimnazistai. Tik gaila, kad pati gimnazija nepanoro organizuoti šios gražios akcijos. Juk pakanka tik turėti interneto arba radijo ryšį. Visiems pavyzdžiu gali būti Buožėnų mokykla-darželis, kasmet rašantis diktantą. Nestebina joje rašę trys suaugusieji, bet jėgas išmėgino ir trys mokiniai. Žinoma, tekstas per sunkus pradinukams, kaip ir daugeliui vyresnių mokinių. Bet jie dalyvavo! Taip paprastas diktanto rašymas tampa puikia pilietiškumo ugdymo mokykla“,— teigė Telšių rajono savivaldybės administracijos kalbos tvarkytoja Birutė Žulkutė. Anot jos, jau daug metų Nacionalinio diktanto rašymo tradicijas puoselėja Telšių Karolinos Praniauskaitės bibliotekos Tryškių filialas. Tai vienintelė Telšių rajono biblioteka, kurioje vyko ši akcija ir joje dalyvavo trylika suaugusiųjų. „Tiek pat suaugusiųjų diktantą rašė ir Telšių rajono savivaldybės administracijos Didžiojoje salėje, kurioje rinkosi ir pirmą kartą nusprendę dalyvauti, ir jau patyrę diktantų rašytojai. Visus vienuolika diktantų čia rašė dvi dalyvės: lopšelio-darželio „Mastis“ pedagogė Janina Jankauskienė ir Telšių ligoninės gydytoja Renė Gudauskienė. Tik po vieną praleido lopšelio-darželio direktorė Danutė Popovič ir Telšių PSPC gydytoja odontologė Gražina Jonušienė. Savivaldybės administracijai atstovavo keturios Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus valstybės tarnautojos. Deja, darbo dieną daugelis norėjusiųjų rašyti negalėjo atvykti, o ir darbo vietoje visą valandą skirti Nacionaliniam diktantui mažai kas gali. Todėl labai džiugu, kad pirmą kartą Telšių rajone dalyvavo atskiras darbo kolektyvas — Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate rašė šeši darbuotojai“,— informavo B.Žulkutė.

Rašyti diktantą — priimti iššūkį
Vienuoliktą kartą vykusiam Nacionaliniam diktantui šiemet buvo parinktas rašytojo, dvasininko Juliaus Sasnausko tekstas „Vienkartinumas“. Ne vienas rašiusysis suaugęs teigė, jog šiųmetis tekstas lengvesnis nei pernai. Jau įprasta, kad diktanto tekstą skaito diktorius Marijus Žiedas. „Kaip visada, tekste daug žodžių, kuriuos reikia rašyti su nosinėmis raidėmis. Šįkart ne vienas sudvejojo ir dėl žodžių, rašomų didžiąja raide iš pagarbos, įterpinių ir sudėtingų šalutinių sakinių skyrybos. Šis renginys nėra tik raštingiausiųjų konkursas, nors jame ir galima tapti nugalėtoju. Rašydami Nacionalinį diktantą, parodome, kokia svarbi mums gimtoji kaba, jos raštas, net lietuviška abėcėlė, dėl kurios taip ilgai mūsų protėviams teko kovoti, su kuria susijęs ir tautos savimonės formavimasis, ir kelias į valstybės atkūrimą. Nieko tokio, jei daug rašybos ir skyrybos taisyklių jau užmiršome. Diktantas daugelį paskatina vėliau, kai tekstas paskelbiamas, pasidomėti, kaip rašomas vienas ar kitas žodis, ką skiriame ar atskiriame kableliais“,— pakomentavo B.Žulkutė.
Tuo tarpu moksleiviai — Nacionalinio diktanto dalyviai — tvirtino, jog rašyti buvę tikrai nelengva. Štai Telšių „Ateities“ progimnazijoje tą penktadienį prie Nacionalinio diktanto lapų palinko 38 progimnazijos moksleiviai: ne tik patys vyriausieji — 8a klasės mokiniai kartu su auklėtoja Asta Jokubauskiene, bet ir jaunesni — visi, kas neabejingas gimtajai kalbai, jos puoselėjimui. „Džiaugiuosi ir didžiuojuosi jumis, kad kasmet priimate šį iššūkį — kartu su visa Lietuva rašyti Nacionalinį diktantą. Nors ir sunku, nors ir klaidelių pasitaiko, tačiau tikiu, kad dalyvaudami čia augate kaip piliečiai, stiprėja ir auga jūsų meilė ir pagarba savo šaliai ir jos kalbai“,— pasibaigus diktantui, jo dalyvius sveikino progimnazijos direktorė Rita Motiejūnienė. Beje, ji — nuolatinė šio konkurso mokykloje dalyvė.