Žvejų varžybos Varniuose

Kuomet varžybų dalyviai saulėtą sekmadienį virš Debesnų pelkės į Varnelę merkė meškeres, skraidė Perkūno oželis. Paukštis kilo į viršų ir leidosi bei skleidė tuo metu į mekenimą panašų garsą. Gal taip sveikino žvejus, į Varnius ta proga atvykusius, kur antrą kartą buvo organizuojamos „Plūdinės meškerės varžybos“.

Renata Jančiauskienė
Vyr. specialistė (reindžerė)

Vietinio žvejų ratelio „Lūkstas“ narys Linas Rubavičius į varžybas pakvietė meškeriotojus iš Šiaulių, Telšių, Užvenčio, Gargždų ir Šilalės. Iš viso susirinko 30 vyrų ir 6 berniukai, jau pamėgę gaudyti žuvį. Jauniausiam dalyviui buvo tik 5 metai, tądien jis sugavo 0,4 kg žuvies.
Visas varžybas stebėjo Varnių regioninio parko direkcijos reindžerė Renata Jančiauskienė, mat Varnelės upė yra parke. Tai saugoma teritorija. Prieš prasidedant varžyboms, žvejams priminta, kad nuo šių metų sausio mėnesio papildytos mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. 7-tame jų priede numatyta, kad Paršežerio ir Lūksto ežeruose „leidžiama nemokamai žvejoti karpines žuvis (išskyrus Biržulio ež.). Šiuose vandens telkiniuose plėšriųjų žuvų žvejyba leidžiama tik dirbtiniais masalais, naudojant 1 žvejybos įrankį. Draudžiama gaudyti mažesnes nei 65 cm lydekas ir sterkus.“
Ne visi, atvykdami į Varnių regioninį parką žvejoti, žinojo, kad vandens telkiniuose, esančiuose saugomose Lietuvos teritorijose, galioja griežtesni aplinkosauginiai reikalavimai. Čia su savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis, kai bendras variklio galingumas neviršija 10 AG, galima plaukioti tik nuo birželio 21 d. Tokie reikalavimai galioja Lūksto, Paršežerio bei kituose Varnių regioninio parko ežeruose. Biržulio ežere dėl perinčių juodųjų žuvėdrų plaukioti nesavaeige plaukiojimo priemone leidžiama tik nuo rugpjūčio 1 d., o Stervo ežere nei plaukioti, nei žvejoti iš viso negalima, nes ežeras telkšo gamtiniame rezervate. Stervo rezervate lankytis draudžiama.
Varžybos tęsėsi 5 valandas. Jų metu sugauta smulkioji žuvis buvo pasverta, pagal tai nustatytos laimėtojų komandos bei geriausiai gaudę dalyviai. Žvejys Egidijus Juodis iš Užvenčio sumeškeriojo 10,28 kg žuvies. Tai gausiausias vieno žvejo laimikis. Bendra visų varžybų metu sugautos Varnelėje žuvies masė — 134 kg.