Po šimtmečio ženklu nuskambėjo Žemaitijos sostinės šventė

Šiųmetė Telšių — Žemaitijos sostinės šventė, kaip ir dera šiais, jubiliejiniais Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio metais, buvo kupina ir nuotaikingų, ir prasmingų įvykių.

Penktadienio rytą miestelėnus, į darbą ar mokyklą skubančius viešuoju miesto transportu, tradiciškai linksmomis melodijomis ir Telšių simboliu — bijūno žiedu — sveikino Savivaldybės vadovai. Pusiaudienį Masčio pakrantėje miesto bendruomenė pakviesta į tokį pat tradicinį pikniką.
Popiet Žemaitės dramos teatre įvykusioje šventinėje konferencijoje „Svajotojai kūrę Lietuvą“, skirtoje Stanislovui Narutavičiui bei iškiliai asmenybei, jaunesniajam S.Narutavičiaus broliui Gabrieliui Narutavičiui, taip pat gimusiam Telšiuose, žymiam Lenkijos mokslininkui ir visuomenės veikėjui, pirmajam Lenkijos prezidentui atminti, pranešimą skaitė garbus svečias — Lenkijos prezidentas (2010-2015 metų kadencija) Bronislavas Komorovskis.
Ši miesto šventė įsimintina tuo, kad Žemaitijos sostinė praturtėjo naujais mažosios architektūros objektais. Po konferencijos ant Šv. Antano Paduviečio katedros sienos atidengta atminimo lenta, skirta broliams Narutavičiams.
Į oficialią šventės pradžią Katedros aikštėje susirinko gausus būrys svečių — net dešimties Telšių miestų partnerių (Savšjo, Minsk-Mozoviecki, Oršos, Basumo, Obdacho, Černiachovsko, Štainfurto, Krnovo, Saint Egreve bei Mestijos) atstovai, pasveikinę telšiškius gražios miesto šventės proga.
Pirmoji šventės diena pasibaigė trankiu „Divain Dance Station“ šokių festivaliu.
Šeštadienis buvo ne mažiau gausus įvairių renginių. Telšiuose, Zakso kalno papėdėje, atidengta skulptūra pirmajam nepriklausomos Lietuvos jūrų uosto vadovui ir kapitonui Liudvikui Stulpinui. Tai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos dovana Telšių rajonui. Kaip teigė ceremonijoje kalbėjusieji, per savo vadovavimo Klaipėdos uostui laikotarpį L.Stulpinui pavyko įtikinti LR Vyriausybę, kad uosto plėtra yra kone svarbiausias Lietuvos valstybės prioritetas, todėl pasipriešinimo jam modernizuoti neatsirado. Taip pat Klaipėdoje buvo įsteigta Jūros mokykla, pradėjo plėtotis jūrų verslas, uoste imti registruoti laivai ir net išaugo tranzitinių krovinių srautai. Liudvikas Stulpinas 1929 m. buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu.
Iš bronzos nulieto paminklo, vaizduojančio su stichija kovojantį, prie šturvalo stovintį kapitoną, autorius — skulptorius Saulius Juchnevičius. Nuo šiol kraštiečio kapitono skulptūra žvelgs į Masčio ežero bangas.
Vienu metu Telšiuose šurmuliavo šventinė mugė, rungėsi galiūnai ir vyko Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…“, Teatro diena „Sau, tautai, žmonijai“.
Turgaus aikštėje, ant laikrodžio bokšto sienos, atidengta atminimo lenta su simbolinėmis teatrų šimtmečio vinimis SAU, TAUTAI IR ŽMONIJAI. Surengta įspūdinga teatrų eisena, o šeštadienį vainikavo įspūdingas ansamblio „Lietuva“ pasirodymas bei šventiniai fejerverkai.
Sekmadienį — trečiąją šventinio savaitgalio dieną — Telšių rajono meras Petras Kuizinas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Mestijos savivaldybės meru Kapiton‘u Zhorzholiani‘u. Bendradarbiavimo ryšiai su Mestijos savivaldybe pradėti plėtoti tarpininkaujant Gruzijos technikos universiteto garbės daktarui, prof. Vidui Kavaliauskui. Pagrindiniai numatomo bendradarbiavimo tikslai — įvairių programų, skirtų abiejų savivaldybių socialiniam-ekonominiam naudingumui didinti, planavimas ir vystymas, švietimo, sporto ir turizmo veiklų rėmimas, dalijimasis patirtimi. („KŽ“ inf.)