Gera žinia dėl kelių tvarkymo — pokyčiai suteiks galimybę patenkinti žmonių prašymus

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas kone kiekvieną savaitę lankosi šalies sostinėje Vilniuje, kur įvairiose įstaigose tariasi dėl finansavimo ir kitų galimybių Telšių rajonui. Pastarąjį kartą meras lankėsi Lietuvos automobilių kelių direkcijoje prie Susisiekimo ministerijos, iš kurios mūsų krašto žmonėms parvežė gerą naujieną — Telšių rajono savivaldybei bus suteikta daugiau galių spręsti, kuriuos kelius būtiniausia ir pirmiausia reikia sutvarkyti. Tai reiškia, kad Savivaldybė darbus galės vykdyti atsižvelgdama į gyventojų poreikius, o ne nurodymus iš Vilniaus.

Kokybiška susisiekimo infrastruktūra yra gyvybiškai svarbi gyventojams ir verslo subjektams. Tačiau asfaltavimas ir kelių tvarkymas kainuoja didžiulius pinigus, o gaunamos lėšos reikalingos net vienuolikai seniūnijų. Dėl to visi darbai negali būti atliekami vienu metu — poreikis tvarkyti kelius yra daug didesnis už finansines galimybes, todėl kelių būklė išlieka viena iš skaudžiausių problemų ne tik Telšių rajone, bet ir visoje Lietuvoje.
Lietuvos automobilių kelių direkcija kasmet Telšių rajono keliams tvarkyti skiria apie 2,1-2,4 mln. eurų. Telšių rajono savivaldybės taryba galėdavo paskirstyti tik dalį šios sumos — dėl likusios dalies panaudojimo spręsdavo Susisiekimo ministerija.
„Pagal Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų, skirtų vietinės reikšmės keliams (gatvėms) tiesti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti, naudojimo sąlygų tvarkos aprašą, susisiekimo ministro įsakymu būdavo sudaromas tikslinių objektų sąrašas. Šiame įsakyme konkrečiai būdavo nurodoma, kiek lėšų ir kokiam keliui turi skirti Telšių rajono savivaldybė, todėl negalėdavome sutvarkyti kelių atsižvelgdami į gyventojų poreikį — turėdavome vykdyti ministro nurodymą“,— iki šiol galiojusią tvarką trumpai pristato Telšių rajono savivaldybės meras P.Kuizinas.
Telšių rajono savivaldybė negalėdavo planuoti didesnių darbų ateičiai — nors ir nurodydavo Lietuvos automobilių kelių direkcijai poreikį, tačiau negalėjo būti tikri, kad būtent prašomai gatvei tvarkyti ir bus skiriamos lėšos.
Vasario mėnesį Tešių rajono savivaldybės merui P.Kuizinui Lietuvos automobilių kelių direkcijoje pranešta apie laukiančius pokyčius — minėtame apraše nebelieka Susisiekimo ministro įsakymu tvirtinamo tikslinių objektų sąrašo. „Tai reiškia, kad Telšių rajono savivaldybė pati galės skirstyti gaunamas lėšas ir darbus vykdyti pagal jų svarbą. Pagal senąją tvarką kildavo įvairiausių problemų: prastesnei gatvei tvarkyti lėšų negauname, o geresnės kokybės — gauname. Arba — konkrečiai gatvei skirdavo konkrečią sumą, o tos sumos užtekdavo tik daliai reikalingų darbų atlikti, todėl sutvarkome pusę gatvės, kitą pusę paliekame netvarkytą. O dabar esminis pokytis bus tas, kad pati Savivaldybė spręs, kokiems darbams panaudoti visas Lietuvos automobilių direkcijos skiriamas lėšas“,— teigia P.Kuizinas.
„Nuolat lankomės įvairiose Telšių rajono gyvenvietėse — apžiūrime ir vertiname kelių būklę, priimame gyventojų prašymus tvarkyti gatves. Problemos mums yra žinomos iki smulkmenų, tačiau trūksta tik vieno „mažmožio“ — pinigų — Lietuvos automobilių kelių direkcijos skirtų lėšų nepakanka poreikiui patenkinti. Kelius tvarkome atsižvelgdami į finansines galimybes, o jos yra mažesnės nei remonto poreikis: Telšių rajone yra apie 1 800 kilometrų vietinės reikšmės kelių, juos prižiūrinti Telšių rajono savivaldybė atlieka vieną iš sudėtingiausių užduočių Lietuvoje, nes šis ilgis kilometrais yra trumpesnis tik už Vilniaus rajono savivaldybės. Tačiau artimiausi pokyčiai ženkliai prisidės prie kelių būklės pagerinimo, o ypač džiugu tai, kad galėsime labiau padėti gyventojams — atsižvelgti į jų prašymus“,— teigia Telšių rajono savivaldybės meras P.Kuizinas, akcentuojantis, kad Telšių rajono savivaldybei vienodai svarbūs visi rajono gyventojai: tiek gyvenantys mieste, tiek rajono seniūnijose. (Telšių rajono savivaldybės administracijos inf.)

1 Komentaras

  1. Oho. P. Kuizinas ir kelius moka remontuoti. O aš galvojau kas tik S. Urbonas tai temokėjo daryti? O pasirodo abu kelių „tiesėjai”. Išvažiuok Kuizinai i miestą. Pažiūrėk į turgaus pusę, 2 kartus remontuotą Tryškių g. šaligatvį. Apie gatve neberašysiu. Muziejaus ir galų gale „prestižinę” Respublikos g. Draugų artimiausiu laiku atvykti nesikviesiu. Man o tuo labiau JUMS turėtu būti gėda.

Komentarai nepriimami.