Spirulina nauda: 7 priežastys ją išbandyti ir svarbus perspėjimas

Nors terminas „supermaistas“ nėra itin patrauklus, tačiau būtent taip galima apibūdinti Spiruliną. Didelei Jūsų nuostabai šį nuostabų dalyką greičiausiai geriau pažįstate kaip… Vandens „žydėjimą“ sukeliančius dumblius.

Šis maisto medžiagomis praturtintas dumblis iš tiesų yra cianobakterija, galinti pasigirti turinti gausybę žmogaus sveikatai naudingų savybių. Spirulinos sudėtyje yra gausu chlorofilo, kuris kaip ir chlorofilas, esantis augaluose, kaupia energiją, gautą iš saulės ir turi daugybę žmogaus sveikatai naudingų savybių. Sveikos gyvensenos ekspertas ir UAB „Gera Karma“ įkūrėjas Andrejus Petruša sutiko plačiau papasakoti apie šį natūralų gamtos stebuklą.

Kas gi yra toji Spirulina?
Spirulina — tai natūrali „dumblių“ (cianobakterijų) pudra, išsiskirianti ypatingai dideliu kiekiu baltymų ir esanti geras antioksidantų, B grupės vitaminų ir kitų maisto medžiagų šaltinis. Teisingai išgauta, tai yra iš neužterštų vandens telkinių, Spirulina yra viena maistingiausių medžiagų. Jos sudėtyje dominuoja baltymai ir pagrindinės aminorūgštys, o dėl augalinės kilmės geležies ji dažnai rekomenduojama vartoti vegetarams. Dėl didelės baltymų ir geležies koncentracijos, Spirulina taip pat yra puikiai tinkama naudoti nėštumo metu, po operacijų ar bet kada imuninei sistemai prireikus pastiprinimo.

Spirulinos nauda
Nors Spirulinai yra būdingas stiprus dumblių skonis ir kvapas, tačiau dėl to negalima nusigręžti nuo jos teigiamųjų savybių:

Turtingiausias maisto medžiagomis produktas Žemėje
Baltymų ir vitaminų koncentracija Spirulinos sudėtyje suteikė jai „labiausiai maisto medžiagomis praturtinto produkto visame pasaulyje“ titulą. Na, o vertinant maisto medžiagų koncentraciją įvairiuose produktuose, aiškiai matyti, kad Spirulina pastarojo titulo neketina prarasti. Iš ties šis dumblis yra puikus šių medžiagų šaltinis:
Baltymų: Spirulina laikoma pilnaverčiu baltymų šaltiniu ir dėl viename jos grame esančių baltymų kiekio dažnai prilyginama kiaušiniams. Spirulinos sudėtyje esantys baltymai yra efektyviai panaudojami – žmogaus organizmas sugeba įsisavinti net iki 50-61% joje esančių baltymų.
Vitamino B1: dar vadinamas tiaminu, šis vitaminas yra nepakeičiamai svarbus riebalų ir baltymų virškinimui. Jis taip pat dažnai vartojamas siekiant padidinti energingumo lygį, akių sveikatai pagerinti, smegenų ir nervų sistemos veiklai palaikyti.
Geležies: Spirulina yra itin plačiai naudojama vegetarų ir veganų tarpe, kadangi ji yra puikus augalinės kilmės geležies šaltinis. Netgi ir asmenims, valgantiems mėsą, Spirulinoje esanti geležis yra labai naudinga ir švelni virškinamajam traktui.
Kalcio: Spirulinoje taip pat aptinkamas itin didelis kalcio kiekis – net 26 kartus didesnis nei esantis piene.
Viename šaukšte spirulinos yra: 20 kalorijų, 4g baltymų, 11% rekomenduojamos paros dozės vitamino B1 (tiamino), 15% rekomenduojamos paros dozės vitamino B2 (riboflavino), 4% rekomenduojamos paros dozės vitamino B3 (niacino), 21% vario ir 11% rekomenduojamos paros dozės geležies.
Spirulina yra puikus maisto medžiagų šaltinis: joje yra vitaminų B1 (tiamino), B2 (riboflavino), B3 (nikotinamido), B6 (piridoksino), B9 (folio rūgšties), vitamino C, D, A ir E. Ji taip pat yra puikus kalio, kalcio, chromo, vario, geležies, magnio, mangano, fosforo, seleno, natrio ir cinko šaltinis. Spirulinoje taip pat yra daugybė pigmentų, kurie yra ne tik naudingi, bet ir lengvai pasisavinami. Svarbi pastaba: Priešingai daugeliui šaltinių, S pirulina nėra geras vitamino B12 šaltinis žmonėms. Pasak tyrimų, nors jos sudėtyje išties randama B12, tačiau jis yra tokioje formoje, kurios žmogaus organizmas nesugeba pasisavinti arba ji yra visiškai neefektyvi.

Sudėtyje yra gama linoleno rūgšties ir omega-3 riebalų rūgščių
Spiruliną sudaro net 65 proc. baltymų ir aminorūgščių bei svarbių riebalų rūgščių ir gama linoleno rūgšties (GLA), kuri sulaukia vis daugiau dėmesio dėl savo priešuždegiminių savybių, ypatingai gerai pasireiškiančių ją vartojant kartu su kokybiškais omega-3 rūgščių papildais.
GLA yra ganėtinai sunku aptikti maisto produktuose, todėl ji turi būti natūraliai gaminama paties organizmo. Tačiau Spirulina yra vienas iš nedaugelio produktų, pasižyminčių natūralia GLA koncentracija.
Šiuo metu netgi yra manoma, kad Spirulinoje esanti GLA gali turėti dar daugiau naudingų savybių nei iki šiol atrasta, kadangi tyrimų metu dažniausiai naudojami augaliniai aliejai, kuriuose esantys komponentai gali iškreipti priešuždegiminio GLA poveikio pasireiškimą. Be GLA, Spirulinoje taip pat yra ir omega-3,-6,-9 riebalų rūgščių.

Gali padėti reguliuoti kraujyje esančio cukraus lygį
Tyrimai rodo, kad Spirulina gali būti ypatingai naudinga siekiant sureguliuoti kraujyje esančio cukraus lygį, o kai kuriais atvejais netgi gali būti efektyviai naudojant kaip gydomoji priemonė nuo cukrinio diabeto.

Stiprus antioksidantas
Antioksidantai yra stiprios medžiagos, saugančios mūsų ląsteles nuo įvairių pažaidų. Dėka ilgamečių tyrimų. Šiandien dauguma iš mūsų jau supranta, kaip svarbu suvartoti kiek įmanoma daugiau antioksidantų iš natūralių maisto produktų, o Spirulina yra ne išimtis. Antioksidantas, dėl kurio Spirulina yra tokia unikali, yra vadinamas fikocianinu, kuris išsiskiria itin stipriu priešuždegiminiu poveikiu.

Gali padėti asmenims, kovojantiems su alergijomis
Pasak keleto tyrimų, Spirulina gali būti naudinga asmenims, kovojantiems su įvairiomis alergijomis ir alerginėmis reakcijomis. Taip, greičiausiai, yra todėl, kad Spirulina slopina uždegiminius procesus, kurie ir sukelia nosies užgulimą ir kitas problemas. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad asmenys, vartoję Spiruliną, mažiau skundėsi užgulusia nosimi, niežuliu ir čiauduliu.

Padeda iš organizmo pasišalinti sunkiesiems metalams
Patekusi į žmogaus organizmą Spirulina gali jungtis su sunkiaisiais metalais ir taip padėti jų atsikratyti.
Jos sudėtyje taip pat yra itin daug II tipo chlorofilo, kuri padeda pašalinti iš kraujo toksinus ir suaktyvinti imuninės sistemos veiklą. Vieno tyrimo metu netgi įrodyta, jog per dieną kartu su cinko papildais suvartojus 500 mg Spirulinos, arseno koncentracija sumažėja kone perpus.
Šiuo metu vykdomų tyrimų metu taip pat pastebima, kad chlorofilas gali jungtis su radioaktyviais izotopais, todėl gali būti naudojamas radiacijos terapijoje.

Turi teigiamą poveikį raumenims ir ištvermei
Yra žinoma, kad vartojant Spiruliną, sporto metu suintensyvėja riebalų deginimo procesai. Tačiau dėl stiprių Spirulinos antioksidacinių savybių, po sporto sulėtėja oksidacijos procesai, kurie sukelia raumenų nuovargį, skausmą ir stabdo raumenų augimo procesus. Tyrimais įrodyta, kad  GERA KARMA spirulina tabletės:
Padidina sportuojančių asmenų ištvermę;
Pastebimai sumažina treniruočių sukeltus raumenų pažeidimus.

Svarbu įsidėmėti
Asmenims, sergantis fenilketonurija, prieš vartojant Spiruliną, reikėtų pasitarti su gydytoju, kadangi jos sudėtyje yra fenilalanino. Taip pat asmenys, geriantys bet kokius kraują skystinančius vaistus, turėtų prieš pradedant (ar nutraukiant) Spirulinos vartojimą pasikonsultuoti su gydytoju. Kai kuriems asmenims, sergantiems autoimuninėmis ligomis patartina vengti Spirulinos. Pasitarti su gydytoju ar vaistininku rekomenduojama ir nėščioms bei žindančioms moterims ir asmenims, turintiems rimtų sveikatos sutrikimų.

Spirulinos minusai
Kaip jau minėjome, Spirulina yra vienas turtingiausių maisto medžiagomis produktų visoje Žemėje. Tačiau lyginant šį produktą gramais — jis tampa ir vienu brangiausių. Daugumoje straipsnių pateikiama informacija apie Spirulinos mitybinę vertę vienoje uncijoje, tačiau bėda ta, kad viena uncija prilygsta maždaug 28 gramams ir tai jau yra gerokai daugiau nei rekomenduojama suvartoti per dieną. Vienas gramas Spirulinos kainuoja apie 30 kartų daugiau nei gramas pieno ar mėsos, todėl ji nėra perspektyvus baltymų šaltinis.

Sveikatai palankus baltyminis maistas