Ištvermės jojimas — žirgo ir žmogaus santykių išbandymas

Ištvermės jojimas — pats tikriausias žirgo ir žmogaus santykių išbandymas, kuris išsivystė daugiau iš būtinybės nei tiesiog užgaidos varžytis. Jojimas ilgą laiką buvo pagrindinis keliavimo būdas, o žirgai, galintys įveikti ilgus atstumus išlaikę gerą savijautą, buvo brangiausias turtas. Tokią būtinybę pakeitus kitomis transporto priemonėms, ilgų distancijų jojimas tapo viena iš jojimo sporto disciplinų.

Saulius Lečkauskas
SK „Topolis“

Telšių rajone esančiame sporto klube „Topolis“ įvyko paskutinės šį sezoną ištvermės jojimo varžybos „Topolio taurė“. Į sezono uždarymą dalyviai suvažiavo iš visos Lietuvos: Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Baisogalos, Panevėžio ir kt.
Dalyviai varžėsi 22 km, 44 km, 46 km (važiavimo rungtis), 59 km ir 81 km distancijose. 22 km distancijoje „Pasažo taurė“ pagrindinis prizas atiteko šiaulietei Augūnai Vilčiauskaitei su keturių metų arabų veislės kumelaite iš Lenkijos Arbarellah. Toje pačioje distancijoje varžėsi raiteliai ir su žemaitukų veislės žirgais. Geriausiai tarp žemaitukų pasirodė LSMU Gyvulininkystės instituto trenerės Dovilės Bagvilaitės mokinė Mireta Petrauskaitė su žemaitukų veislės eržilu Taifūnu. Antroji vieta atiteko taip pat šios komandos nariui Nojui Terebeizai bei jo žemaitukų veislės eržilui Tūzui. Na, o trečioji vieta atiteko Topolio žirgyno raitelei Ievai Masalskaitei su žirgyno simboliu žemaituku Topoliu.

44 km „Sidabrinis medis“ pagrindinę taurę, jojančiais įvairių veislių žirgais, laimėjo duetas iš Panevėžio — Jogailė Dulevičiūtė su arabų veislė žirgu Aldikis. Toje pačioje distancijoje, tačiau jojant žemaitukų veislės žirgais, pirmoji vieta atiteko Augustei Eidukaitytei su ištverminguoju žemaitukų veislės žirgu Prapuntu. Žemaitukas Prapuntas tapo „Vytauto Didžiojo čempionato“ nugalėtoju! Antrosios vietos taurę laimėjo sporto klubo „Topolis“ trenerės Aušros Viesulės treniruojama dvylikametė raitelė Eimilė Kačinskaitė su žirgyno numylėtiniu žemaituku Perliu.
46 km „Topolio taurė“ distancijoje — važiavimo rungtyje — garbinga pirmoji vieta atiteko kauniečiui Vidui Kūlokui su eikliuoju žemaituku Palšiu.
59 km „Blits“ distancijoje buvo ypač svarbus greitis. Pademonstravę geriausią rezultatą, pagrindinį prizą laimėjo Agnė Salmanavičiūtė su arabų veislės eržilu Skirnu.
Pačią ilgiausią — 81 km „Mero taurė“ distanciją sėkmingai užbaigti pavyko tik keliems duetams. Pagrindinę, didžiausią „Mero taurę“ laimėtojai šiaulietei Jogailei Davelytei su arabų veislės žirgu Sultan įteikė pats Telšių rajono meras Kęstutis Gusarovas.
Šios varžybos buvo ne tik paskutinės Lietuvoje vykusios nacionalinės ištvermės jojimo varžybos, bet ir paskutiniosios užskaitinės „Vytauto Didžiojo taurės ištvermės jojimo čempionato“ varžybos.
„Topolio taurės“ organizatoriai apdovanojo „Vytauto Didžiojo ištvermės jojimo čempionato“ nugalėtojus: geriausia Lietuvos ištvermės raitelė, jojanti žemaitukų veislės žirgais, vaikų užskaitoje tapo sporto klubo „Topolis“ raitelė Eimilė Kačinskaitė. Jaunimo užskaitoje „Vytauto Didžiojo ištvermės jojimo čempionato“ taurė ir pirmoji vieta atiteko sporto klubo „Topolis“ raitelei Ievai Masalskaitei. Pirmoji vieta tarp suaugusiųjų, jojančių žemaitukų veislės žirgais „Vytauto Didžiojo ištvermės jojimo čempionate“, atiteko kaunietei Augustei Eidukaitytei.
Jojant kitų veislių žirgais, sporto klubo „Topolio“ raitelės taip pat skynė titulus. Jaunimo užskaitoje „Vytauto Didžiojo ištvermės jojimo čempionate“ geriausia raitele paskelbta Ugnė Ubartaitė. Na, o kita „Topolio“ žirgyno raitelė Kornelija Rubežiūtė užėmė trečiąją poziciją tarp geriausių raitelių „Vytauto Didžiojo ištvermės jojimo čempionate“.
Varžybos buvo gausios taurėmis, medaliais, atminimo dovanėlėmis, už kurias sporto klubas „Topolis“ dėkoja Telšių rajono merui Kęstučiui Gusarovui, jojimo prekių parduotuvei „Pasažas“, UAB „Sidabrinis medis“, Žemaitukų augintojų asociacijai ir kitiems prisidėjusiems.
Ištvermės jojimas — tai rungtynės prieš laiką, kuriose yra patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Ir vis dėlto, varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai.