Žemaitijos metais — rekordinis Žemaitijos kaimo ekspozicijos sezonas

Ruduo kasmet atneša pokyčių Žemaičių muziejaus „Alka“ veikloje. Nuo lapkričio 1-osios žiemos sezonui uždaroma ypatingai lankytojų pamėgta Žemaitijos kaimo ekspozicija. Autentiški, jautrūs drėgmės ir temperatūros pokyčiams eksponatai: tekstilė, rūbai, avalynė, knygos, mediniai darbo įrankiai ir buities reikmenys — saugiai nugula muziejaus saugyklose, o muziejininkai iš karto pradeda ruoštis kitų metų svečių priėmimo sezonui.

Ingrida Vaitiekienė
Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja muziejinei veiklai

Etninės kultūros skyriaus vedėja, ilgametę muziejininkės patirtį turinti Vida Rimkuvienė, kurianti ekspozicijos koncepcijas, kuruojanti įrengimą bei parodas, primena, kad sumanymas Telšiuose įkurti Žemaitijos kaimo muziejų po atviru dangumi gimė dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Karas ir pokario negandos sutrukdė šį sumanymą įgyvendinti, todėl Žemaitijos kaimo muziejaus įkūrimo idėja buvo pradėta realizuoti tik praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje. Ekspozicija kūrėsi pamažu — tik 1982 metais, rengiantis muziejaus „Alka“ 50-mečiui, pastatuose buvo įrengtos ekspozicijos ir Žemaičių kaimo muziejus pakvietė pirmuosius lankytojus.
Šiandien, pasakoja V.Rimkuvienė, Žemaitijos kaimo ekspozicijoje yra 16 autentiškų iš Žemaitijos kaimų perkeltų pastatų, suformuota aplinka atspindi XIX a. pabaigos – XX a. pradžios statinių išdėstymą žemaičių sodybose, regionui būdingą architektūrinį koloritą. Pastatuose eksponuojami buities apyvokos reikmenys, ūkio padargai, baldai — iš viso apie 1500 eksponatų.

Kuo ypatingas buvo praėjęs ekspozicijos lankymo sezonas?
Džiugina lankytojų gausa ir pasiektas apsilankymų rekordas. Per ekspozicijos veiklos sezoną joje apsilankė beveik 13 tūkstančių svečių! Kaip kasmet lankymo sezono pradžioje ekspozicija buvo atnaujinta ir papildyta nematytais eksponatais, veikė teminės parodos. Ypatingą jausmą sukelia kasmet gegužės mėnesį čia giedama Švč. Mergelės Marijos litanija — mažai kur puoselėjama ši šimtametė Žemaitijos tradicija… Poezija, dainos, jautrūs pasikalbėjimai skambėjo ir puikiajai bijūnų kolekcijai svaiginant spalvomis, ir rudens pranašams jurginams pražydus. Telšiškių ir miesto svečių laisvalaikio leidimo erdvė aktyviai įsijungė į Kultūros paso paslaugos — moksleiviams iš Valstybės biudžeto finansuojamų edukacinių užsiėmimų — įgyvendinimą. Taip pat lankytojai nepraleisdavo paskutiniojo kiekvieno mėnesio sekmadienio, kai Žemaitijos kaimo ekspozicijoje dairytis ir pramogauti nemokamai galėdavo visi be išimties. Ekspozicijos erdves, kaip patrauklią vietą santuokos ceremonijoms ir fotosesijoms, renkasi jaunos poros. Nereta jų, vadovaujami edukatorės Salomėjos Udovičienės, pagal senąsias tradicijas, prieš tai čia pamini mergvakarį ar bernvakarį.
Šiemet pirmą kartą Žemaitijos kaimo ekspozicijos šimtmečiai susitiko ir susidraugavo su naujausiomis šiuolaikinėmis technologijomis. LIMIS (Lietuvos integrali muziejų informacinė sistema) ruošia Žemaitijos kaimo ekspozicijos virtualų audio-video gidą lietuvių ir anglų kalbomis. Sodybos, atskiri pastatai, interjero detalės ir eksponatai buvo filmuojami, fotografuojami, skenuojami tam, kad įsijungę gidą smalsuoliai galėtų virtualiai pasidairyti ekspozicijoje, aplankyti visas sodybas, susipažinti su vertingiausiais eksponatais. Tikime, kad nuostabūs Žemaitijos kaimo ekspozicijos vaizdai taps paskata apsilankyti čia ir įsitikinti — gyvai viskas atrodo dar šauniau!
Kito projekto dėka ekspozicijos jaujoje apsigyveno Kaukutis. Jis edukacijų dalyviams žemaitiškai iškloja savo atsiradimo istoriją, siūlosi pagelbėti ūkio darbuose ir gausinant šeimininkų turtą. Tereikia mokėti jį prisijaukinti. Kaip tai padaryti, lankytojai sužino Lietuvos kultūros tarybos paremto ir muziejininkų įgyvendinto projekto „Mitologija 3D: Kaukas“ edukacinių užsiėmimų metu.
Šiemet Žemaitijos kaimo ekspozicija ypač dažnai buvo filmuojama ir fotografuojama įvairioms laidoms ir projektams. Keliskart lankėsi LRT kūrybinės grupės, įvairių projektų vykdytojai, kultūros darbuotojai iš kitų rajonų, kurių kuriamiems spektakliams reikėjo autentiško Žemaitijos kaimo vaizdų. Ypatingai įsiminė energingosios Zitos Kelmickaitės laidos „Ryto suktinis“ kūrybinės grupės apsilankymas, virtęs nuostabia laida apie unikalų muziejinį, kultūrinį ir rekreacinį objektą Žemaitijos regione.
Žemaitukai arkliukai, avytės, įspūdingus ragus auginantis ožys visą sezoną smalsiai stebėjo ekspozicijoje puikiai leidžiančius laiką lankytojus, jaunųjų svečių atradimus, prisiminimų užliūliuotus senjorus. Laukdami pirmųjų snaigių, jie prašo priminti skaitytojams, kad vos prasidėjus gruodžiui, esate laukiami advento laikotarpio edukaciniuose užsiėmimuose. Taigi rekordinis Žemaitijos kaimo ekspozicijos sezonas tęsiasi.