Pristatė naujausius greičio matuoklius

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnai su viršininku Robertu Geču (dešinėje) prie naujojo modernaus greičio matuoklio Luokės gatvėje.

Praėjusį ketvirtadienį rajono žiniasklaidos atstovai buvo pakviesti dalyvauti prevencinėje priemonėje eismo saugumui užtikrinti su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus pareigūnais, naudojant naujuosius mobiliuosius greičio matavimo prietaisus.

Algirdas Dačkevičius

Transporto priemonių važiavimo greičio matavimo mobilioji įranga buvo pastatyta Luokės gatvėje, prie vadinamojo „Malūno“. Ši vieta, pasak Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko Roberto Gečo, pasirinkta neatsitiktinai, nes netoliese yra pėsčiųjų perėja, be to, Luokės gatvėje yra įvykusi ne viena autoavarija.
Pareigūnas papasakojo, kad Telšių kelių policininkai gavo du tokius naujausius ir moderniausius greičio matuoklius, kurie fiksuoja tiek artėjančių, tiek tolstančių transporto priemonių greitį. Šiuo metu Lietuvoje įsigyti 37 tokios įrangos komplektai, kuriuos gavo visų šalies apskričių kelių policijos padaliniai.
Šie Vokietijos įmonės „Vitronic“ matuokliai veikia lazeriniu principu: skenuoja visas transporto priemones ir automatiškai fiksuoja jų greitį — tiek artėjančių, tiek tolstančių transporto priemonių.
Greičio viršijimo pažeidimus fiksuoja dvi skaitmeninės kameros, o sistema pasirenka tą kamerą, kuri tinkamiausia geram vaizdui užfiksuoti. Nuotrauka ir kiti pažeidimo duomenys automatiškai mobiliuoju ryšiu išsiunčiami Administracinių nusižengimų registrui. Nuotrauka leidžia aiškiai identifikuoti greitį viršijusią transporto priemonę.
Šie prietaisai yra patikimi ir patvarūs: atsparūs šalčiui ir karščiui, veikia nepalankiomis aplinkos sąlygomis. Jie fiksuoja nuo 10 iki 320 km/h greitį, o galima greičio matavimo paklaida labai nedidelė — iki 3 proc. Matuoklius galima sumontuoti praktiškai bet kurioje vietoje. Jie gali veikti tiek šviesiuoju, tiek tamsiuoju paros metu, nakties metu naudojant vairuotojų neakinančią raudonos šviesos blykstę.
Pasak Kelių policijos skyriaus viršininko R.Gečo, šie mobilieji greičio matavimo prietaisai bus naudojami visoje Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje, vadinasi, ne vien Telšių, bet ir Mažeikių, Kelmės bei Akmenės rajonų keliuose.
Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, netinkamai pasirinktas važiavimo greitis sukelia mažiausiai penktadalį visų įvykių šalies keliuose ir lemia kas trečio eismo įvykio pasekmes. Statistika rodo, kad šalyje 2 iš 3 vairuotojų gyvenvietėse viršija leidžiamą važiavimo greitį. Daugiau kaip 10 km/val. leistiną greitį magistraliniuose keliuose viršija 17,6 proc. vairuotojų, rajoniniuose keliuose — 19,2 proc., o krašto keliuose — 31,6 proc. Praėjusių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais policijos pareigūnai nustatė 101 tūkst. 905 greičio viršijimo atvejus, per tą patį laikotarpį 2018 metais keliuose buvo nustatyta 156 tūkst. 790 tokių atvejų.
Neretai vairuotojai klysta, manydami, kad leistinas greitis yra ir saugus greitis. Saugų greitį lemia daugybė veiksnių, kaip antai: vairuotojo patirtis, savijauta, oro sąlygos, automobilio techninė būklė, padangų ir kelio dangos būklė. Todėl saugus greitis dažnai gali būti gerokai mažesnis už leistiną. Dauguma eismo įvykių kyla neįvertinus eismo sąlygų ir nesugebėjus pasirinkti saugaus važiavimo greičio. Dėl to, iškilus grėsmingai situacijai, nelieka laiko priimti teisingam sprendimui.
Ši moderni greičio matavimo įranga, pasak R.Gečo, pasitarnaus labiau prevenciniam darbui, ji bus pasitelkiama, daugiau dėmesio skiriant leistino greičio kontrolei ir vairuotojų teigiamiems elgsenos pokyčiams skatinti. Juk svarbiausia — ne baudos už pažeidimus, o bendromis pastangomis didinamas eismo dalyvių sąmoningumas.

Reklama: terralogistics.lt

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.