Kaip pasakoje: liko prie suskilusios geldos

Lietuvos apeliacinis teismas sausio mėnesį išnagrinėjo ieškovės uždarosios akcinės bendrovės „Prie Luksto“ ir atsakovių Telšių rajono savivaldybės administracijos bei uždarosios akcinės bendrovės „Prie kelio“ apeliacinius skundus dėl Šiaulių apygardos teismo 2019 metų spalio 17 dienos sprendimo.

Alvydas Ivoncius

Pralaimėjusi konkursą, kreipėsi į teismą
Į Šiaulių apygardos teismą kreipėsi UAB „Prie Luksto“. Bendrovė prašė pripažinti viešojo pirkimo „Keleivių vežimo paslaugos „Tryškiai-Telšiai-Tryškiai“ pagrindu tarp Savivaldybės administracijos ir UAB „Prie kelio“ sudarytą pirkimo sutartį niekine ir negaliojančia. UAB „Prie Luksto“ prašė teismo priteisti iš atsakovės Telšių rajono savivaldybės administracijos 34 tūkst. 601 euro žalos atlyginimą ir 5 procentų dydžio procesines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo bei bylinėjimosi išlaidas.
UAB „Prie Luksto“ kreipėsi į teismą, nes nelaimėjo Savivaldybės surengto keleivių vežimo konkurso maršrutu „Tryškiai-Telšiai-Tryškiai“. Minėta bendrovė konkurse pasiūlė 147 tūkst. 904 eurų sumą, o kita bendrovė „Prie kelio“ — gerokai mažesnę: 88 tūkst. 742 eurus. Konkursas įvyko 2018 metų spalio mėnesį. Netrukus UAB „Prie Luksto“ kreipėsi į Savivaldybės administraciją, prašydama išaiškinti, ar konkurentai pagrindė savo „neįprastai mažą kainą“. Be to, neva UAB „Prie kelio“ pasiūlymo pateikimo metu turėjo 457 eurų skolą Valstybiniam socialiniam draudimui. Savivaldybės administracija kreipėsi į UAB „Prie kelio“, pareikalavo dokumentų ir nustatė, kad ši nebuvo skolinga Valstybiniam socialiniam draudimui.
Šis Savivaldybės administracijos surengtas viešojo pirkimo konkursas buvo apskųstas Viešųjų pirkimų tarnybai, kuri nustatė pažeidimų, bet Savivaldybės administracija sutarties su „Prie Luksto“ nenutraukė.

Ieškinį patenkino iš dalies
Šiaulių apygardos teismas 2019 metų spalio 17 dienos sprendimu ieškinį patenkino iš dalies: pirkimo sutartį pripažino negaliojančia nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos, priteisė ieškovei „Prie Luksto“ iš atsakovės Telšių rajono savivaldybės administracijos 11 tūkst. 533 eurų žalos atlyginimo ir 5 procentų dydžio procesines palūkanas, likusioje dalyje ieškinį atmetė; priteisė ieškovei iš atsakovės Telšių rajono savivaldybės administracijos 951, iš atsakovės UAB „Prie kelio“ — 605 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 19 (10231)