Koronavirusas „atvyko“ ir į Telšius

Šią savaitę Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle paskelbė, kad į Klaipėdos ligoninę atvežtas užsikrėtęs koronavirusu vyras iš Telšių. Kuriozas: apie tai sužinojome iš Klaipėdos mero, o ne iš saviškės valdžios.

Atostogavo tolimoje saloje
Į Klaipėdos ligoninę grįžęs iš Dominikos Respublikos užsikrėtęs 56 metų vyras atvežtas kovo 15 dieną iš Telšių. Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle rašė: „Dar vienas šia liga užsikrėtęs 56 metų telšiškis Klaipėdoje. Nors į Lietuvą iš Dominikos jis grįžo dar kovo 4 dieną, bet į KUL GMP automobiliu pristatytas vakar, o šiandien jau pradedamas gydyti. Būklė — patenkinama, kaip ir visų kitų gydomų čia, uostamiestyje, o tuo pačiu tai dar vienas ženklas ir indikacija — šiam COVID-19 virusui nėra jokių sienų ir atstumų… Kova tęsiasi“. Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis portalui „Delfi“ sakė, kad kol kas nežinoma, kokiu būdu užsikrėtęs vyras pasiekė namus.
„Mūsų greitosios pagalbos medikai gavo iškvietimą dėl karščiavimo, visai ne dėl koronaviruso atvejo. Laimė, darbuotojai turėjo kaukes, pirštines, viską užsidėjo. Kvietęs medikus žmogus pranešė, kad yra grįžęs iš Dominikos Respublikos, tai nėra šalis, kuri įtraukta į ligos žinių sąrašą, tad medikai vyko kaip į paprastą iškvietimą. Visgi, kai jį išvežė į Klaipėdą, greitosios medikų automobilį dezinfekavo, jį atvežę darbuotojai daugiau pas nieką nevyko. O kai pamatėme viešose erdvėse informaciją, kad jam patvirtintas koronoviruso atvejis, ėmėmės priemonių — ieškome kontaktų, su kuo jis dar bendravo, kad įspėtume žmones atkreipti dėmesį“,— „Delfi“ sakė VšĮ Telšių pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Laima Jurytė-Zakarauskienė.
Paprašėme L.Jurytės-Zakarauskienės patikslinti informaciją. Pasirodo, Telšių greitosios pagalbos tarnyba pranešimą gavo iš Šiaulių dispečerinės. Iš jos buvo pranešta apie įprastus karščiavimo sindromus. Tik paskui sužinota, kad į Klaipėdą Telšių greitosios pagalbos automobiliu vežtas ligonis serga koronavirusu.
Ligonį vežę vairuotojas ir slaugytoja dabar yra izoliuoti. Jie, nors ir naudojo kaukes bei pirštines, nedėvėjo apsauginio kostiumo, kadangi pagal iškvietimą jo nereikėjo. Dominikos Respublika, kurioje atostogavo telšiškis, yra saloje Karibų jūroje, tarp Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų. Tiesioginiai skrydžiai į šią šalį yra iš Lenkijos sostinės Varšuvos. Mūsų žiniomis, susirgęs asmuo yra ne iš Telšių, o iš Degaičių.

Poliklinikoje — nauja tvarka
Pasak L.Jurytės-Zakarauskienės, Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre veikia nauja, griežtesnė tvarka. Pacientus priima pasirengę darbuotojai. Rekomenduojama visiems skambintis į registratūrą ar savo šeimos gydytojams, kurie žodžiu pakonsultuos dėl negalavimų (nebūtinai sukeltų dėl galimos koronaviruso infekcijos). Jei žmogus jaučiasi prastai, jei reikalinga gydytojo apžiūra, pacientas yra priimamas, apžiūrimas, jei būtina, nukreipiamas tyrimams. Kitaip sakant, viskas vyksta kaip ir anksčiau, tačiau stengiamasi kuo daugiau padėti nuotoliniu būdu.
Lygiai taip pat gydytojas gali pratęsti receptus tiems, kuriems to reikia. Pakanka kreiptis telefonu, o paskui su asmens dokumentu nuvykti į bet kurią vaistinę, kuri jau turės informaciją apie receptą. Poliklinikoje įgyvendintos visos saugos priemonės. Priimamiems ir išlydimiems pacientams taikoma dalinė dezinfekcija.

Ne visi sugrįžę laikosi tvarkos
Grįžę iš užsienio šalių privalo laikytis izoliacijos. Tačiau ne visiems tai rūpi, Telšių rajone — taipogi. Gausybė emigrantų šlaistosi po miestelius, Telšius, kaimus. Kiti net šaiposi: niekuo neva jie neserga, ir apskritai čia viskas perreikšminta. Tokie piliečiai gali tapti ligos „barstytuvais“. („KŽ“ inf.)

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.