STT Savivaldybės administracijoje aptiko gausybę landų korupcijai

Telšių rajono savivaldybėje apstu landų korupcijos rizikoms. Tuo tarpu valdantieji Savivaldybės tarybos nariai nuolat maivosi klausdami „O kur čia korupcija?“. Neseniai Specialiųjų tyrimų tarnyba įvertino Šiaulių, Raseinių ir Telšių rajono savivaldybių veiklą dėl socialinių būstų. Vertinimas aiškiai parodė, kad šioje srityje Telšių rajono savivaldybės administracija nesugeba ar nenori pašalinti korupcijos rizikų. Kaip sakoma, kur STT pareigūnai bedė, ten pataikė kaip pirštu į akį.

Alvydas Ivoncius

Valdantieji korupcijos rizikų nemato
Rašėme, kad valdantieji Savivaldybės tarybos posėdyje iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų atleido Algirdą Bacevičių, neva jis nesugebėjo organizuoti šios komisijos darbo. Greičiau buvo priešingai: pernelyg aktyviai veikė ir tai valdantiesiems, merui nepatiko. Savivaldybės tarybos nariai liberalė Jolanta Rupeikienė, darbietis Rimantas Adomaitis, „valstietis“ Algirdas Tarvainis ir kai kurie kiti neretai bandydavo nuneigti korupcijos rizikas, įvardindami jas kaip kažkokį neūkiškumą. Korupcija ir pasireiškia iš pirmo požiūrio „neūkiškumu“. Žinoma, kartais būna paprasčiausios netvarkos, aplaidumo, bet ir tai leidžia stiprėti korupcijos rizikoms. Valdantieji įnirtingai to nenori suvokti ar apsimeta nesuvokiantys. Anksčiau, 2018 metais, Specialiųjų tyrimų tarnyba įvertino korupcijos rizikas Savivaldybės valdomose įmonėse „Telšių butų ūkis“, „Telšių autobusų parkas“, „Telšių vandenys“. STT nustatė nemažai nerimą keliančių aplinkybių. Taip pat buvo įvertintas pinigų sportui skyrimas ir nustatyta, kad veikiama neskaidriai.
STT, atlikusi tyrimus, parengia savivaldybėms ir pasiūlymus. Tačiau jie yra rekomendacinio pobūdžio. Savivaldybės administracija nė karto viešai neskelbė, kaip būdavo įgyvendinamos STT atliktų tyrimų rekomendacijos. Dar blogiau — nė karto Savivaldybės tarybos posėdžiuose nenagrinėti STT tyrimai, nereikalauta, kad Tarybai būtų pateikta informacija, kaip Savivaldybės administracija įgyvendino STT rekomendacijas.
Netgi kai STT pareiškė įtarimus visam būreliui „savivaldybininkų“ ir juos išvežė į Šiaulių areštinę, tuometis meras Petras Kuizinas neinicijavo Taryboje jokių svarstymų, kad korupcijos rizikos Savivaldybėje ir jos administracijoje sumažėtų. To nereikalavo ir Taryboje įsitvirtinę valdantieji. Tokie faktai rodo, kad Savivaldybėje korupcija ir nemaloni, ir kai kam labai neparanki tema, todėl stengiamasi ją liesti kuo mažiau.
Ne vieneri metai abejonių kėlė socialinio būsto pirkimo ir skyrimo reikalai. Štai šioje srityje Savivaldybės administracija itin energingai griebdavosi informacijos slėpimo. Jos nesuteikė net Tarybos nariui A.Bacevičiui, kai šis norėjo gauti daugiau duomenų apie perkamus butus. Kartą komiteto posėdyje, A.Bacevičiui nuodugniau teiraujantis, viena valdininkė pareiškė, kad jai nuo jo klausimų… temperatūra sukilo.
Savivaldybės administracijos valdininkai vengė A.Bacevičiui teikti informaciją: neva viskas yra konfidencialu. O už to tariamo konfidencialumo, kaip matysite šiame straipsnyje, slypėjo „neūkiškumas“ — gausybė landų korupcijai.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 48 (10260) ir Nr. 49 (10261)

2 Komentarai

  1. Tuo ir skiriasi, kad jei vagia Lietuvoje, tai tik korupcijos rizika ir nieko daugiau, o šiaip pažangiame pasaulyje tai korupcija, vagystės ir dažniausiai kalėjimas.

Komentarai nepriimami.