Gydytojo geriatro paslaugos teikiamos ir Regioninėje Telšių ligoninėje

Gydytojas geriatras Benediktas Radavičius.

Vis sparčiau senstant mūsų visuomenei, svarbu užtikrinti itin kokybiškas ir prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas senjorams, todėl Regioninėje Telšių ligoninėje iki 2022 m. bus įrengtas Geriatrijos skyrius, kuriame bus integruojama senyvų žmonių medicininė, psichologinė ir socialinė priežiūra. Šiame skyriuje dirbsiantis gydytojas geriatras Benediktas Radavičius džiaugiasi, jog ligoninės administracija į geriatriją pažvelgė iš progresyviosios pusės ir nesutapatino to su slauga.

Justina Lukošienė

Dirbti į Regioninę Telšių ligoninę gydytojas geriatras atvyko baigęs Lietuvos sveikatos mokslų universitetą ir rezidentūros studijas Kauno klinikinėje ligoninėje — būtent šioje gydymo įstaigoje ir buvo atidarytas pirmasis Lietuvoje Geriatrijos skyrius.
Nors B.Radavičius yra kaunietis, bet gimtosios šaknys — iš Žemaitijos: mama kilusi iš Telšių, o tėtis — iš Kaltinėnų. „Iš prigimties esu žemaitis, bet gimęs ir užaugęs Kaune. Žemaitijos regionas man visada buvo artimas širdžiai“,— pasakojo B.Radavičius.
Pabaigus mokslus katalikiškoje gimnazijoje, reikėjo pasirinkti savo profesinį kelią, bet jau tada tvirtai žinojo, jog susies jį su medicina, nes visą gyvenimą vedė noras padėti žmonėms. Anot gydytojo, teko ilgokai rinktis, į kokią medicinos sritį jis norėtų gilintis, bet šiandien geriatras džiaugiasi atradęs save terapinėje specialybėje. „Iš pradžių, kaip ir visi vaikinai, įstoję į mediciną, norėjau būti chirurgu. Chirurgija yra labai gera ir reikalinga specialybė, tačiau su laiku supratau, kad tikras gydytojas yra terapeutas. Geriatrija buvo patraukli tuo, kad tai pakankamai nauja specialybė Lietuvoje, turinti platų požiūrį į žmogų. Taip pat valstybė remia ir skatina šių paslaugų plėtrą, todėl tikrai nesigailiu, jog pasirinkau geriatriją“,— teigė B.Radavičius.
Iš Kauno į Žemaitijos sostinę su šeima persikėlęs gydytojas atviravo, kad Telšių ligoninėje dirbančių medikų gretas su laiku papildys ir jo žmona, kuri yra fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja.
Geriatrija — medicinos sritis, nagrinėjanti senstančių žmonių sveikatos išsaugojimo ir gerinimo klausimus, vyresnių žmonių ligų profilaktiką, ligų ypatumus, jų gydymą, socialinius aspektus. Pasak B.Radavičiaus, geriatriniai pacientai — tai 60 metų ir vyresni žmonės, kai senėjimą lydi keletas ūmių ir paūmėjusių lėtinių ligų, mažinančių paciento funkcinį savarankiškumą, todėl esminis geriatrijos tikslas — ne tik pagerinti senyvo amžiaus paciento sveikatą, bet ir sustiprinti jo psichikos, socialines funkcijas bei sugrąžinti galimybę gyventi savarankiškai. „Geriatras ne tik diagnozuoja ligas ir jas gydo, bet daro viską, kad senyvo amžiaus pacientų gyvenimo kokybė būtų kuo geresnė. Siekiame suteikti ne kiekybę, o kokybę“,— pabrėžė medikas. Ir čia pat suskubo pridurti, jog geriatrija — ne slauga, o aktyvus gydymas, po kurio vyresnio amžiaus žmonės galėtų grįži į visavertį gyvenimą. „Svarbu paminėti, jog dirbame komandoje kartu su kitais specialistais, t.y. kineziterapeutu, ergoterapeutu, psichologu. Į pagalbą taip pat pasitelkiame ir socialinius darbuotojus“,— vardijo geriatras.
Gydytojas šiuo metu darbuojasi Vidaus ligų skyriuje — pagal savo profilį prižiūri vyresnio amžiaus pacientus, taip pat padeda Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, o po dviejų savaičių pradės teikti ambulatorines paslaugas — dirbs su pacientais, turinčiais atminties sutrikimų. Geriatras pasidžiaugė, kad Regioninė Telšių ligoninė turės naują, galingą kompiuterinį tomografą, kurio pagalba bus galima tiksliai diagnozuoti atminties sutrikimus. „Iš terapinės pusės ligoninėje nieko netrūksta, netgi kai kurie dalykai yra geresni nei didžiųjų miestų gydymo įstaigose“,— pasidalijo savo įžvalgomis medikas.
Apie 85 proc. visų Regioninėje Telšių ligoninėje stacionarinių vidaus ligų paslaugų suteikiama vyresniems kaip 60 metų asmenims. Dažnai šių pacientų gydymo eigoje išryškėja, jog reikia gydyti ne tik pagrindinę ligą, bet ir lėtines ligas. Siekiant vyresnio amžiaus gyventojams užtikrinti specializuotos medicinos pagalbos prieinamumą, 2020 m. balandžio 22 d. Regioninė Telšių ligoninė pasirašė sutartį dėl projekto „Geriatrijos paslaugų plėtra VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje“ įgyvendinimo. Ligoninėje bus įkurtas 20 vietų Geriatrijos stacionarinis skyrius, kuriame bus sudarytos sąlygos pagerinti pagyvenusių asmenų sveikatos būklės ištyrimą bei parinkti efektyviausią gydymą. Projektą planuojama įgyvendinti iki 2022 m.
„Kartu su kolega geriatru Jonu Mačiukaičiu padedame ruošti ir dalyvaujame Geriatrijos skyriaus kūrime. Galime pasidžiaugti, kad ligoninės administracija mąsto gana progresyviai, priima naujas idėjas bei leidžia mums savo žinias įgalinti ir jas materializuoti. Visa visuomenė sensta, Telšiai taip pat šiuo atžvilgiu neišsiskiria, tad ta specifinė pagalba visada naudinga. Akcentuotina, kad visame Vakarų Lietuvos regione nėra pakankamai plėtojamos geriatrijos paslaugos, su atminties sutrikimais dirbama nesistemingai, tad turime didelių planų Telšius padaryti kaip atminties sutrikimų diagnostikos centrą. Nepamirštu ir profesinio tobulėjimo, t.y. dėstau paskaitas apie geriatriją, plečiu savo turimas žinias įvairiuose seminaruose, kongresuose užsienyje bei pasakoju apie Telšius“,— kalbėjo Benediktas Radavičius.
Geriatrijos skyriuje bus tiriami pažintinių funkcijų sutrikimai, įvertinama kasdienė veikla, mitybos būklė, funkcinis nepriklausomumas, eisenos ir pusiausvyros sutrikimai, socialinė būklė ir kt. Taip pat koreguojamas medikamentų vartojimas, pritaikoma speciali mityba, taikomos ergoterapijos ir kineziterapijos procedūros, užimtumo terapija bei psichologinės konsultacijos.

1 Komentaras

  1. Kokios yra galimybės patekti pas Gerbiama gydytoja,atmintis kas dien blogėja,o patekti į gydimo istaigą vis darosi sunkiau.

Komentarai nepriimami.