Kaip paskatinti atžalą sportuoti?

Galima drąsiai teigti, kad beveik visi tėvai nori ir siekia, kad jų atžala(-os) laisvalaikį leistų aktyviai. Nors ir prie kompiuterio pasėdėti norisi, bet viso laisvo laiko ši veikla užimti kol kas neturėtų, nes tai gali pakišti koją vaikui augti ar akių sveikatai bei laikysenai. Geriausia — rasti balansą tarp aktyvių pramogų ir laisvalaikio, kuris praleidžiamas žiūrint į ekraną. Jeigu ieškote būdo, kaip paskatinti atžalą sportuoti daugiau ir dažniau, turime jums kelis praktiškus patarimus. Pasinaudoję jais, galimai sužadinsite atžalų norą sportuoti ir/ar sukursite jiems geresnes sąlygas aktyviai leisti laiką namuose.

Iš pradžių rodykite iniciatyvą
Jeigu jūsų atžalos jau yra paaugliai arba tik įžengia į paauglystę, daugumą jūsų pasiūlymų jie pasitiks su neigimu ar net priešiškumu. Tai yra normalu ir daugumai paauglių būdingas bruožas — maištauti ir neigti. Tačiau jūs nepasiduokite taip lengvai ir gal net šiek tiek įkyriai siūlykite kažkuo užsiimti. Neeskaluokite konflikto, bet būkite iniciatyvūs. Vežkite juos į treniruotes, pasiimkite iš jų, vykite kartu išsirinkti sportbačių. Pamatysite, laikui bėgant (įprastai ilgai laukti nereikia) ta veikla dėl vienų ar kitų priežasčių ims patikti ir tai persiduos į namų aplinką, kur vaikas galės sportuoti. Jeigu iniciatyva skatinti sportuoti būreliuose nepasiseka, galite kviesti juos rytinei mankštai arba vakariniam pabėgiojimui kartu su savimi.

Namuose turi atsirasti reikiamų priemonių
Kai siekiate, kad vaikai aktyviau leistų laisvą laiką, jūsų namuose turi atsirasti priemonės, skirtos sportui. Pasirinkimas priklauso nuo to, kokį sportą mėgsta ar kokį būrelį lanko jūsų atžala. Nors tokie sprendimai ir reikalauja investicijų, vaikai yra didžiausia mūsų gyvenimo investicija, todėl tikrai verta įdėti ne tik laiko, bet ir širdį į tai, kad paskatintume juos užsiimti veikla, kuri teiks jiems visokeriopą naudą. Kovos menus praktikuojantiems jaunuoliams pravers Varle.lt bokso kriaušės, krepšininkams — krepšinio kamuolys ir lauko aikštelė, šokėjoms — jogos kilimėliai bei apsaugos ir taip toliau.

O ką veikia draugai ir bendraamžiai?
Negalima ignoruoti to, kokią didelę įtaką jūsų vaiko pasaulėžiūrai daro jo aplinka. Jam ar jai tikrai svarbu pritapti, todėl jie vargu ar rinksis kažkokią veiklą, kuri yra įdomi jums, bet mažai aktuali jų bendraamžiams. Dažniausiai traukia prie to, kur gera kompanija. Juk azartas laimėti arba triumfuoti išsirutulioja tik po to, kai pasirodo, kad pati veikla, pats sportas — yra įdomūs. Būtent dėl to krepšinio, plaukimo, futbolo ar net skautų būreliai sulaukia tokio didelio populiarumo. Gausi ir įvairi kompanija savaime traukia naujus žmones, tad reikia domėtis tuo, kur kiti tėveliai leidžia savo atžalas bei ką veikia jūsų sūnaus ar dukros bendraamžiai.

Meduolio principas
Už pasiekimus ir stropų darbą reikia apdovanoti. Jeigu vaikui labai patinka sportuoti, būtinai leiskite jį į vasaros stovyklą su komanda, nupirkite norimus sportbačius arba kitaip jį/ją skatinkite. Aišku, visada atsiremiame į finansinius apribojimus, tačiau čia tėvai gali naudoti savo patirtį ir sumanumą, kad sudarytų tam tikrus sandorius. Pavyzdžiui — varžybose įmesi 10 taškų ir laimėsite, visa šeima papietaus tavo norimame restorane ir panašiai. Tiesa, tikslai turėtų būti ne itin lengvai, bet įgyvendinami. Nekelkite kosminių reikalavimų, nes pamatęs, jog juos pasiekti yra labai sunku, vaikas čia pat taps demotyvuotas. O jeigu tikslai bus per žemi, vėliau, susidūręs su sunkumais, vaikas palūš.

Didžiavimasis rezultatais
Ant sienų kabantys diplomai, socialiniuose tinkluose patalpintos nuotraukos, istorijos prie giminės stalo ir palaikymas kiekviename žingsnyje. Jeigu jūsų atžala sportuoja, privalote būti didžiausiais jų fanais treniruotėse ir varžybose. Kad ir koks juodas ruožas užeina, negalima leisti jiems prarasti pasitikėjimo ir savivertės. Geri rezultatai ir džiaugsmas sporte ateina ne tik iš to, kad žmogui gerai sekasi, bet ir iš to, kada jis žino, kad turi erdvės klysti, mokytis ir tobulėti nenuvildamas kitų žmonių.

Kantrybė bei pakantumas
Kiekvieni tėvai nori, kad jų vaikai būtų patys sėkmingiausi ir šauniausi. Tačiau jie pamiršta, kad kelias iki tam tikros srities olimpo yra ilgas ir varginantis. Turite suprasti, kad norėdamas tapti futbolininku, vaikas namie nuolat mušinės ir spardys kamuolį į sieną, mergina, svajojanti tapti šokėja, prašys naujų batelių ir taip toliau. Reikia apsišarvuoti kantrybe ir be paliovos stengtis. Pasinaudoję šiuo ir kitais, aukščiau išvardintais patarimais, labai stipriai paskatinsite savo vaikus sportuoti.

Reklama: alfasteps.com