Telšių ligoninės Radiologijos skyriuje — naujas modernus kompiuterinis tomografas

Radiologijos skyriaus vedėja Aurelija Bagdonienė (pirma iš kairės) su radiologijos technologėmis Loreta Ingauniene, Ingrida Enciūte ir Renata Damunskiene prie modernaus 128 pjūvių kompiuterinio tomografo.

Regioninėje Telšių ligoninėje jau mėnesį veikia šiuolaikiškas 128 pjūvių kompiuterinis tomografas, kuris pakeitė iki šiol naudotą 2 pjūvių prietaisą. Atsiradus naujai įrangai, prasiplėtė tiriamas laukas, todėl pacientai gauna išsamius ir kokybiškus tyrimus, leidžiančius tiksliau nustatyti diagnozę ir paskirti efektyvų gydymą.

Justina Lukošienė

Kaip aiškino Radiologijos skyriaus vedėja Aurelija Bagdonienė, kompiuterinė tomografija — medicininis tyrimas neinvaziniu būdu, kuris skirtas vidinėms organizmo struktūroms ir jų pakitimams pamatyti, naudojant rentgeno spindulius. Tiriant kompiuteriniu tomografu, gaunamas tiriamosios srities skerspjūvio dvimatis vaizdas, taip pat atliekamos daugiaplanės ir trimatės rekonstrukcijos. Tiriamoji sritis skenuojama plonais sluoksniais, todėl labai tiksliai nustatomas ligos židinys ir išplitimas.
„Kompiuterinės tomografijos tyrimo metodas pristatytas 1972 m. Jo autoriai Godfrey Hounsfield ir Allan MacLeod Cormack apdovanoti Nobelio premijomis. Tuomet pasirodė ir pirmasis tomografas. 1989 m. sukurtas spiralinis kompiuterinis tomografas, o 1992 m. — daugiapjūvis kompiuterinio tomografo aparatas. 2002 m. Telšiai buvo pirmieji, kurie įsigijo 2 pjūvių kompiuterinį tomografą“,— pateikė istorinių faktų gydytoja radiologė. Pasak jos, jau tuomet toks aparatas atrodė kaip stebuklas, nes buvo labai modernus, 2 pjūvių, net didesni miestai tokios įrangos neturėjo.
Prieš 21 metus Regioninėje Telšių ligoninėje pradėjusi darbuotis specialistė sakė, kad tuo metu atvyko į tamsą, nes Radiologijos skyrius atrodė pakankamai nykiai — tik du rentgenai ir fluorografas, kurį neseniai išardė. „Viskas vykdavo tamsoje, bet palaipsniui pradėjome kilti — gavome rentgeną su televizija, 2002 metais ligoninė įsigijo kompiuterinį tomografą, po to buvo įdiegti skaitmeniniai rentgenai, o prieš 5 metus gydymo įstaigoje atsirado ir magnetinio rezonanso aparatas. Galima sakyti, kad dalyvavau visame tame skyriaus technologiniame pakilime“,— prisiminė gydytoja radiologė.
Regioninė Telšių ligoninė pagal insulto klasterį yra atraminė ligoninė, todėl labai svarbų vaidmenį čia atlieka moderniausia įranga, kuri ne tik ženkliai padidina ambulatorinių konsultacijų skaičių, bet ir suteikia galimybę laiku diagnozuoti ir tiksliai gydyti ligas. „Sveikatos apsaugos ministerija finansavo 128 pjūvių kompiuterinio tomografo įsigijimą, su kuriuo atliekami galvos smegenų, kaklo, krūtinės ląstos, pilvo, dubens, stuburo, galūnių ar kitų organų radiologiniai tyrimai. Kitaip tariant, galime padaryti tyrimus nuo galvos iki kojų“,— dėstė Aurelija Bagdonienė.
Pabrėžtina, jog naujasis kompiuterinis tomografas yra saugesnis, nes pacientas jonizuojančia spinduliuote veikiamas žymiai trumpesnį laiką, taip pat juo galima tirti klaustrofobija sergančius pacientus arba kai yra kontraindikacijų magnetinio rezonanso tyrimui. „Kas turi uždarų patalpų baimę, tai kompiuterinė tomografija, lyginant su magnetinio rezonanso tyrimu, yra pranašesnė, nes pacientas turi daugiau erdvės. Magnetinio rezonanso tyrimas trunka pusvalandį ar daugiau, o kompiuterinė tomografija pasižymi didele raiška ir greičiu“,— akcentavo gydytoja radiologė.
Viena iš pažangiausių naujovių, įdiegta kartu su naujuoju kompiuteriniu tomografu, yra automatinis kompiuterizuotas švirkštas, kuris reikalingas tyrimams su kontrastine medžiaga atlikti. „Automatinis švirkštas kateteriu prijungiamas prie paciento ir reikiamu metu sušvirkščiamas reikiamas kiekis kontrasto medžiagos. Tai labai palengvina personalo darbą, nes nebereikia kontrastuojančios medžiagos leisti paprastais švirkštais“,— pasakojo Aurelija Bagdonienė.
Dar vienas naujojo kompiuterinio tomografo pranašumų — galimybė atlikti neinvazinį storosios žarnos tyrimą — virtualią kolonoskopiją. Tokiu būdu gaunamas išsamus storosios žarnos vaizdas, jo įvertinimas, nurodant pakitusias ar įtarimų keliančias vietas. Šis tyrimas nebus toks nemalonus ir skausmingas kaip įprastas kolonoskopijos tyrimas, mat jo metu paciento, gulinčio ant nugaros, po to — ant pilvo, žarnynas skenuojamas kompiuteriniu tomografu.
Radiologijos skyriuje, be jau minėtos kompiuterinės tomografijos, atliekamos ir kitos radiologinės paslaugos: rentgenodiagnostika, mamografija, atrankinė mamografinė patikra, ultragarsiniai tyrimai (kaklo ir galūnių kraujagyslių), magnetinio rezonanso tomografija, kaulų tankio nustatymas (stuburo, klubo sąnario, dilbio srities), dantų rentgenografija. Čia dirba aukštos kvalifikacijos specialistai: skyriaus vedėja — gydytoja radiologė Aurelija Bagdonienė, gydytoja radiologė Violeta Belienė, gydytojas radiologas Darius Kazakevičius, gydytojas radiologas Liudvikas Granickas. Gydytojams talkina 12 radiologijos technologių: Loreta Ingaunienė, Ingrida Enciūtė, Dalia Ališauskienė, Alma Mitkuvienė, Akvilė Antanavičienė, Vilma Vaitkuvienė, Zita Antušaitė, Jovita Kungienė, Renata Damunskienė, Danguolė Zubavičienė, Asta Jucikaitė, Aušra Jurkienė.
Skyriaus vedėjos teigimu, norinčiųjų išsitirti tikrai netrūksta, nes be Telšių rajono gyventojų, atvyksta pacientai iš Plungės, Mažeikių. „Pandemijos laikotarpiu kompiuterinės tomografijos tyrimą atliekame 20 pacientų per dieną, o rentgeno tyrimas padaromas 60-90 pacientų per dieną. Sakyčiau, kad darbo krūvis yra išties nemažas“,— sakė Aurelija Bagdonienė. Visgi skyriaus vedėja pasidžiaugė puikiai išvystyta radiologija Telšiuose, patalpomis, kurias paruošė Telšių rajono savivaldybė bei ligoninės administracijos progresyviu požiūriu į naujoves. „Tiek buvusi ligoninės direktorė Alma Vitkienė, tiek dabartinės ligoninės vadovė Jovita Seiliuvienė visada stengėsi, jog gydymo įstaiga įsigytų moderniausią diagnostinę aparatūrą. Vykdoma daug projektų, kaip tik šiuo metu ruošiamos dar vienos patalpos, nes greitu metu gausime dar vieną skaitmeninį rentgeno aparatą“,— džiaugėsi gydytoja radiologė.

Tomografija.lt siūlo ne tik tyrimus, bet ir medicininę įrangą: https://tomografija.lt/

1 Komentaras

  1. pusę metų reikės eilėje prie jo stovėti,aišku už piningus nors ir tą pačią dieną nuskanuos

Komentarai nepriimami.