Spalvotas meduolis — galimybė ieškoti bendrystės

„Šventė neabejotinai primena ir mums patiems neužmiršti susėsti prie bendro stalo bei dalintis linkėjimais, nuoširdumu ir meile“,— šeimą vienijančia akcija džiaugėsi „Spalvoto meduolio dienos“ ambasadorė Telšiuose Laima Jurytė-Zakarauskienė.

Kai viešojoje erdvėje pabyra nuotaikingosios spalvotų meduolių nuotraukos, žinokite: ir vėl atėjo „Spalvoto meduolio diena“.

Turbūt retas kuris nežino šios bendruomenę suartinančios iniciatyvos, padedančios susitikti globotiniems vaikams ir būsimiems įtėviams bei skatinančios globotinų vaikų savarankiškumą ir pasitikėjimą savimi.
„Spalvoto meduolio diena“ Lietuvoje vyksta nuo 2008 metų. Idėjos autorė — VšĮ „GMM projektai“ įkūrėja Violeta Masteikienė. Dvyliktus metus besitęsianti tradicija šiemet suorganizuota nuotoliniu būdu. Jaukiausiomis meduolių spalvinimo akimirkomis dalintasi socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Spalvoto meduolio diena“.
Telšiuose renginys organizuojamas nuo 2013 metų. Akcijos iniciatorė ir „Spalvoto meduolio dienos“ ambasadorė — Laima Jurytė-Zakarauskienė. „Jei ankstesniais metais žmonės ateidavo spalvinti ir puošti meduolių į kavines, šiemet atsitiko taip, kad meduoliai keliavo pas žmones į namus. Meduolių marginimo rinkiniai pristatyti 30 šeimų, Telšių senelių namų, bendruomeninių vaikų globos ir Telšių vaikų globos namų gyventojams,— pasakojo ambasadorė ir tęsė mintį. — Nuo pat renginio organizavimo pradžios kūrėme nuotraukų albumus tam, kad išsaugotume istoriją ir būtent tai padėjo atrinkti šeimas, į kurias pristatėme rinkinius. Jie nukeliavo į savanorių, socialiai jautrias, renginio globėjų šeimas ir pas tuos žmones, kurie kasmet aplankydavo šventę. Žinoma, aplankyti visų neturėjome galimybės, bet džiaugiamės, kad ir tokiomis sunkiomis sąlygomis mums pavyko būti kartu, vienytis bendram tikslui.“

Telšiuose akciją įgyvendinusi L.Jurytė-Zakarauskienė pastebėjusi, kad dalinti meduolius per atstumą buvo labai sunku, sudėtingai sekėsi bendrauti su žmonėmis iš toli: lydinti baimė, ar ne per arti vienas kito, ar nepamiršta užsidėti kaukių, vertė nejaukiai jaustis. Be abejo, kai kurie norėjo pasikviesti į svečius, tačiau akcijos dalyviams teko to atsisakyti, suvokiant, kad tiesiog negalima ir tekdavo kalbėtis tik lauke.
„Turėjome galimybę suprasti, kaip visus veikia šis laikotarpis, kai turime nustoti gyvai bendrauti tarpusavyje, tačiau „Spalvoto meduolio diena“ tapo postūmiu ir didino norą ieškoti galimybių bendrystei“,— kalbėjo iniciatyvos įgyvendintoja ir pasakojo, kad jos šeimoje „Spalvoto meduolio diena“ tapo tradicija, puoselėjanti savanorystės svarbos suvokimą vaikams, pagalbos vienų kitiems reikšmę. „Šventė neabejotinai primena ir mums patiems neužmiršti susėsti prie bendro stalo bei dalintis linkėjimais, nuoširdumu ir meile“,— šeimą vienijančia akcija džiaugėsi ambasadorė ir nuoširdžiai dėkojo visiems, padėjusiems įgyvendinti iniciatyvą Telšiuose: Oksanai Kačinskienei, „Rimgaudas Barauskis photography“, Donatai Kazlauskienei ir savo šeimai, su kurių pagalba Telšiuose ir įvyko bendrystės šventė.