Artistiškos prigimties žemaitę teatras atvedė į Telšius

Liuda Lėverienė.

Liuda Lėverienė — ilgiausiai Telšių Žemaitės dramos teatre vaidinanti ir iki šiol daugiausiai vaidmenų čia sukūrusi aktorė. Charizmatiška žemaitė jau vaikystėje kartu su broliais ir seserimis namuose rengdavo koncertus, teatrines improvizacijas. Mokyklos laikais savo potencialą taip pat išnaudojo sportinėje veikloje: žaidė Telšių Žemaitės gimnazijos krepšinio komandoje, o vėliau, būdama moterų krepšinio komandos narė, Telšių sportinę garbę gynė įvairiose varžybose. Iš Mažeikių kilusi teatralė Telšius vadina savo gimtine, nes nuo mažų dienų matė, kaip keitėsi miesto veidas, ir tiki, jog čia pabaigs savo gyvenimo kelią.

Pagal „Meška TV“ parengė Justina Lukošienė

Anot ilgametės Žemaitės dramos teatro aktorės Liudos Lėverienės, teatras yra jos antrasis sielos gyvenimas, nes jau nuo pat mažumės mėgo teatrą, šeimoje vaidindavo, improvizuodavo ne tik ji, bet ir namiškiai. „Paskui pradėjau lankyti Telšiuose veikusio profesionalaus Žemaičių dramos teatro spektaklius, kuriuos žiūrėdavau po 10 kartų. Visi aktoriai, tuo metu vadovaujami teatro režisieriaus Romualdo Juknevičiaus, ir spektakliai iškart mane apkerėjo. Jaunystėje teko ir pačiai įsijungti į teatrą, pradėjau kurti vaidmenis, kurių vieni buvo artimesni, kiti — gal ne taip, bet visada norėjosi tais vaidmenimis kažką perduoti žiūrovams. Jeigu atlikdavau blogietės rolę, tai mano siekis buvo parodyti, kad nesielgtų taip, kaip elgiasi mano kuriamas personažas, o jeigu atitekdavo gerietės vaidmuo, tuomet iš visos širdies stengdavausi, kad tai pasiektų ir kitų širdis“,— pasakojo šiltai besišypsanti teatralė.
Pirmasis jos sukurtas vaidmuo buvo epizodinis — šoko „Sadutės“ šokį Žemaitės „Klampynėje“, paskui ėmėsi rimtesnių vaidmenų, o vienas įsimintiniausių buvo Kajaus vaidmuo „Sniego karalienėje“. „Vaidinau berniuką, bet man tas vaidmuo buvo labai mielas. Profesionalų „Sniego karalienės“ spektaklį esu mačiusi Žemaičių dramos teatre, kur vaidino nuostabūs aktoriai, tokie kaip Marija Liaubonaitė ir daugelis kitų. Mūsų pastatymas buvo nepaprastai gražus, su nuostabiomis dekoracijomis. Talkino ir kiti kolektyvai, ir muzikos mokytojai, ir baleto trupės šokėjos. Pranas Duoplys buvo dailininkas, kuris rūmus išpuošė paties sukurtomis dekoracijomis. Tai buvo išties nepaprastas spektaklis, kuris man giliai įstrigo į atmintį. Netgi su kurčiaisiais vaikais buvau surežisavusi tą spektakliuką, kurį pristatėme Vilniuje, tarp kurčiųjų. Mūsų mokinukai tuomet laimėjo pirmąją vietą“,— su nostalgija prisiminė Liuda Lėverienė.
Kalbėdama apie aktoriaus duoną, aktorė teigė, kad ji yra sunki, bet artima širdžiai ir sielai, nes tai, ką atiduodi iš savęs, su kaupu sugrįžta. „Grįžta, jeigu pasieki žiūrovo širdį. Geras aktorius neturi galvoti, kaip jis atrodys vaidindamas tam tikrą personažą, bet stengiasi perduoti dramaturgo, režisieriaus idėjas žiūrovams, kad šie kuo daugiau juo patikėtų. Aš esu neprofesionali aktorė, mėgėja, bet vaidinau teatre per 50 ar 60 metų“,— kalbėjo garbaus amžiaus aktorė. Pasak jos, teatre aktoriai jaučiasi kaip antruosiuose namuose, čia pasimiršta namų rūpesčiai, jame tarsi gyveni kitą gyvenimą.
Visgi artistiškos prigimties žemaitė ne tik užsiėmė teatrine veikla, bet taip pat save atrado sporte. „Esu gimusi po Dvynių ženklu, tad mano gyvenime nemažai dalykų dubliuojasi. Nuo pat mažumės taip pat mėgau sportą — lankiau gimnastiką ir labai mėgdavau žaisti krepšinį. Su merginų rinktine teko dalyvauti sąjunginėse varžybose, kurios vyko tuomečiame Šiaurės Osetijos mieste Ordžonikidzėje (dabar Vladikaukazas). Paskui daug metų buvau Telšių moterų krepšinio komandos narė, tad krepšinis užėmė nemažą dalį mano gyvenimo“,— dalijosi savo patirtimi straipsnio herojė.
Prakalbusi apie savo gimtąsias šaknis, Liuda Lėverienė akcentavo, kad yra gimusi Mažeikiuose, tačiau Telšius galėtų pavadinti savo gimtine, nes Žemaitijos sostinėje pragyventa 81 metai. „Gimiau Mažeikiuose, bet ten pragyvenome vienerius metus, po to porą metų Gargžduose, o nuo ketverių metų esu telšiškė. Mačiau, kaip iš mažo pokario miestelio su mediniais šaligatviais Telšiai išaugo. Myliu šį miestą ir, manau, kad jame baigsiu savo gyvenimą“,— sakė ilgametė Žemaitės dramos teatro aktorė.

2 Komentarai

Komentarai nepriimami.