Telšių ligoninėje atnaujintas planinių sveikatos priežiūros paslaugų teikimas

Antrojo karantino metu Regioninėje Telšių ligoninėje, kaip ir visose šalies gydymo įstaigose, dėl didelio gyventojų ir ligoninės darbuotojų sergamumo COVID-19 liga, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, buvo siaurinamas planinių paslaugų teikimas. Tačiau, taikant įvairias infekcijos valdymo priemones ir mažėjant sergančiųjų skaičiui COVID-19 infekcija Telšiuose, gydymo įstaigoje vėl teikiamos visos planinės ambulatorinės ir stacionarinės paslaugos.

Justina Lukošienė

Šalyje galiojant Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimui Nr. 1226 „Dėl karantino Lietuvos Respublikoje paskelbimo“, kuriuo šalyje paskelbtas karantinas, ir, taikant įvairias infekcijos valdymo priemones, susirgimų skaičius COVID-19 liga (koronoviruso infekcija) mažėja. Mažėja sergančiųjų skaičius COVID-19 infekcija ir Telšiuose.
Pasak Regioninės Telšių ligoninės direktorės Jovitos Seiliuvienės, šiuo metu gydymo įstaigoje yra teikiamos visos planinės ambulatorinės bei stacionarinės paslaugos. „Didžiąją dalį karantino laikotarpio buvo ribojamos ambulatorinės reabilitacijos paslaugos, kurių metu nebuvo galimybės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kv.m patalpų plotą, tenkantį vienam pacientui, arba nebuvo galimybės užtikrinti ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą tarp pacientų. Taip pat, susirgus ligoninės personalui, epizodiškai buvo apribota bei sustabdyta Operacinės bei Ortopedijos-traumatologijos skyrių veikla. Kiti ligoninės struktūriniai padaliniai visą laiką dirbo be didesnių apribojimų“,— kalbėjo Jovita Seiliuvienė.
Kaip jau anksčiau minėta, COVID-19 ligai gydyti skirtas padalinys buvo įsteigtas Vidaus ligų skyriaus patalpose, o Vidaus ligų skyrius perkeltas į Ortopedijos-traumatologijos skyriaus patalpas. Atlikus minėtus struktūrinius pokyčius, Ortopedijos-traumatologijos bei Chirurgijos skyriai buvo laikinai sujungti, dėl to šiuose skyriuose galimų gydyti pacientų skaičius sumažėjo.
„COVID-19 ligai gydyti skirto padalinio uždarymas leistų išplėsti Ortopedijos-traumatologijos bei Chirurgijos skyrių teikiamų paslaugų apimtis, tačiau kol kas tokiems pokyčiams įgyvendinti galimybių nėra. Sprendžiant dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų atnaujinimo, vertinamas rajone nustatytų COVID-19 ligos židinių, protrūkių skaičius ir jų mastas, atsižvelgiama į COVID-19 padalinyje stacionarizuotų pacientų skaičių. Kai ASPĮ gydomi 1-5 COVID-19 liga sergantys pacientai, siekiant koncentruoti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ir racionaliai naudoti sveikatos sistemos išteklius, jie perkeliami gydytis į kitą organizuojančios ASPĮ nurodytą jos veikimo teritorijoje esančią ASPĮ, išskyrus atvejus, kai dėl objektyvių priežasčių perkelti pacientų neįmanoma arba netikslinga. Visi sprendimai, susiję su asmens sveikatos priežiūros paslaugų atnaujinimu, planuojami ir priimami regioniniu principu, t.y. sprendimą dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų atnaujinimo priima organizuojanti ASPĮ, aptarusi ir suderinusi su regiono gydymo įstaiga“,— dėstė Regioninės Telšių ligoninės vadovė.
Ligoninės COVID-19 skyriuje kiekvieną dieną gydoma apie 20 pacientų, tačiau viliamasi, jog, mažėjant sergamumui, šį skyrių bus galima maksimaliai sumažinti. „Nepriklausomai nuo to, tiek planinės ambulatorinės, tiek stacionarinės paslaugos yra teikiamos, tačiau visoje Lietuvoje stebima tendencija, kad į gydymo įstaigas pacientai kreipiasi su uždelstomis ligomis. Labai skatiname visus Telšių regiono gyventojus nedelsti ir, esant poreikiui, kreiptis dėl būtinos pagalbos suteikimo“,— paragino Jovita Seiliuvienė.
Šiuo metu Regioninėje Telšių ligoninėje teikiamos šios ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos: gydytojų specialistų antrinio lygio konsultacijos (endokrinologo, kardiologo, nefrologo, vaikų kardiologo, vaikų pulmonologo, radiologo, akušerio-ginekologo, chirurgo, dermatovenerologo, echoskopuotojo, endoskopuotojo, infektologo, neurochirurgo, neurologo, oftalmologo, ortopedo-traumatologo, otorinolaringologo, psichiatro, pulmonologo, urologo, vaikų ligų gydytojo, vidaus ligų gydytojo, dietologo), dienos stacionaro paslaugos, ambulatorinė chirurgija, dienos chirurgija, prevencinių priemonių programų paslaugos (storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio programa), ambulatorinė hemodializė, kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tomografija. Taip pat teikiamos šios stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos: vidaus ligų, neurologijos, chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos, akušerijos-ginekologijos, vaikų ligų, reanimacijos, psichiatrijos, gimdymo paslaugos, insulto gydymas, kai atliekama trombolizė, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugos, slaugos ir palaikomojo gydymo bei paliatyviosios pagalbos paslaugos.
Kaip informavo Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė, šiuo metu dviem vakcinos dozėmis paskiepyti 191 gydymo įstaigos darbuotojas ir 22 pacientai iš Palaikomojo gydymo ir slaugos bei Hemodializės skyrių. Darbo organizavimo principai išlieka tie patys, kaip ir viso karantino ar ekstremaliosios situacijos metu: Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje vykdomas medicininis pacientų rūšiavimas (triažas), atskiriant vieną nuo kito „švarų“ bei „užterštą“ pacientų srautus; visi asmenys, turintys COVID-19 ligai būdingų simptomų, stacionarizuojami izoliacinėse palatose; ligoninėje vykdoma kryžminės taršos prevencija; Konsultacinėje poliklinikoje pacientų srautų valdymą užtikrina atsakingi darbuotojai ir toliau imamasi visų saugumo priemonių, kad būtų užtikrinamas pacientų bei dirbančio ligoninės personalo saugumas. Pacientų lankymo tvarka skyriuose nesikeičia: stacionare gulinčių ligonių lankymas yra draudžiamas, išskyrus terminalinės būklės pacientus, vaikus iki 14 metų bei gimdyves (leidžiama vienam lydinčiam asmeniui dalyvauti gimdyme).