Aktuali informacija apie koronavirusą ir vakcinaciją Telšių rajone

Vakcinos — tai vienas didžiausių žmonijos sveikatos laimėjimų. Europos Sąjunga siekia užtikrinti, kad visuomenei būtų prieinamos tik aukštus Europos Sąjungos saugumo ir veiksmingumo standartus atitinkančios COVID-19 vakcinos. Europos Komisija, Europos vaistų agentūrai atlikus vertinimą, suteikė leidimą bendrovių: „BioNTech-Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ sukurtoms vakcinoms. Kaip ir visi vaistai, po sukūrimo vakcinų kokybė, saugumas ir efektyvumas yra tiriami laboratorijose, vėliau atliekami kelių etapų klinikiniai tyrimai. Vakcina nuo COVID-19 ligos sukurta per trumpą laiką, tačiau, norime patikinti, kad nepaisant skubos, vakcinos, prieš siūlant jas visuomenei, turi būti kruopščiai įvertinamos Europos vaistų agentūros. Tam, kad būtų užtikrintas jų veiksmingumas, saugumas ir aukšta kokybė. Tik sėkmingai praėjus visus vakcinų kūrimo etapus, vakcinos gali būti pradedamos naudoti.

Siekiant kuo greičiau suvaldyti visą pasaulį sukausčiusią koronaviruso sukeltą pandemiją, labai svarbu skiepytis. Norint įgyti kolektyvinį imunitetą, kuris suformuojamas vakcinavimu arba persergant, reikia žmonių sąmoningumo, suprantant skiepų naudą. Svarbu, kad kuo didesnė dalis gyventojų visoje Lietuvoje pasiskiepytų vakcina nuo COVID-19. Pabrėžiame, kad skiepijimasis yra kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas ir prievartos būti negali. Prašome nepasikliauti skleidžiama neteisinga informacija, o remtis moksliniais tyrimais.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus teigia: „Plinta labai daug melagingos informacijos apie koronavirusą ir skirtingų gamintojų vakcinas. Suprantame jūsų nuogąstavimus ir kylančias baimes. Dezinformacijos skleidimas ir teorijos, nepagrįstos mokslu, pasisakančios prieš vakcinas — socialiniuose tinkluose ir kitose platformose, pasitikėjimo neprideda, o atvirkščiai, kursto baimę ir lemia žmonių nenorą skiepytis.
Mūsų visų bendras tikslas, kad vakcinavimo procesas vyktų sklandžiai, o vakcina pirmiausiai pasiektų tuos asmenis, kuriems ji priklauso prioritetine tvarka. Esame tinkamai pasiruošę vakcinavimo procesui. Visą situaciją koordinuoja Ekstremalių situacijų komisija, o už vakcinavimo organizavimą atsakinga Telšių rajono savivaldybės gydytoja bei VšĮ Telšių r. PSPC. Vakcinavimo organizavimas ir pats procesas atliekamas puikiai, tad norisi šiuo sudėtingu laikotarpiu padėkoti šios įstaigos direktorei Laimai Jurytei-Zakarauskienei, kuri stengiasi, kad darbas vyktų sklandžiai bei laikantis visų reikalavimų.
Visi esame pavargę nuo šios situacijos, tačiau pasitikiu mokslu ir tikiu, kad vakcinos padės suvaldyti koronavirusą ir pagaliau galėsime sugrįžti į mums įprastus gyvenimus. Turime nepamiršti, kad ir toliau privalome laikytis saugumo priemonių: dėvėti kaukes, plauti rankas, laikytis atstumo ir suprasti, kad šis virusas bus įveiktas tik mūsų visų sąmoningumu ir bendromis pastangomis.“

Asmenų, pasiskiepijusių vakcina nuo COVID-19, atsiliepimai
„Po vakcinacijos jaučiausi gerai, neturėjau jokių šalutinių požymių. Vienintelis nemalonumas — tai dūrio vietoje jaučiamas nedidelis skausmas, bet vertinu tai kaip normalų reiškinį. Šiuo metu buvau paskiepytas pirmąja „AstraZeneca“ vakcinos doze“,— apie pojūčius po vakcinacijos kalba Telšių Naujamiesčio mokyklos direktorius Kęstutis Saplinskas.
„Po pirmojo skiepo parą jaučiau minimalų skausmą dūrio vietoje, po antrojo skiepo apie parą jaučiausi mieguistas, daugiau jokių šalutinių pojūčių ar komplikacijų nepatyriau. Buvau skiepytas „Pfizer“ vakcina“,— apie pojūčius po abiejų gautų vakcinų kalba Telšių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjas Dalius Abromavičius.
„Labai laukiau skiepo ir džiaugiausi likusi sveika iki jo gavimo. Po pirmos dozės nieko nejutau, po antros pasireiškė minimalūs peršalimo simptomai, kurie tęsėsi 1-2 d., bet tai yra natūrali organizmo imuninė reakcija, kaip ir po bet kurio kito skiepo. Pasiskiepijus, šalutinė reakcija pasireikšti gali 2-3 d., o susirgus COVID-19 infekcija, žmogus iš įprasto gyvenimo ritmo iškrenta 1-2 mėn. ir galimai su pasekmėmis“,— apie vakcinaciją ir pojūčius po jos kalba VšĮ Telšių Regioninės ligoninės direktorės pavaduotoja, Telšių rajono savivaldybės tarybos narė, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Simona Simaitytė.
Norime užtikrinti, kad naujausią informaciją gautumėte tik iš patikimų šaltinių, todėl pateikiame šiuo metu turimą informaciją apie vakcinavimo procesą Telšių rajone:
* Remiantis 2021-02-19 duomenimis, Telšių rajone paskiepytas 1351 asmuo. Šie asmenys — medicinos, vaistinių, slaugos, globos ir socialinių įstaigų darbuotojai bei minėtose įstaigose gyvenantys žmonės. Abejomis vakcinos dozėmis jau paskiepyta 947 asmenys, pirmąja — 404 asmenys.
* Pradedamas organizuoti vakcinavimo procesas daugumoje asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Asmeniui, priklausančiam tuo metu nurodytai prioritetinei grupei, bus sudaroma galimybė pasiskiepyti ten, kur dirba jo šeimos gydytojas.
* Bendrai gautas Telšių rajonui vakcinų kiekis paskirstomas gydymo įstaigoms pagal užsiregistravusių asmenų kiekį procentaliai. Šiuo metu Telšių rajone turimos dvi vakcinos: „Pfizer“ ir „AstraZeneca“. Vakcinos gamintojus ir kiekius savivaldybėms paskirsto Sveikatos apsaugos ministerija. Savivaldybės galimybės pasirinkti vakcinos gamintoją neturi,— kokia vakcina yra gaunama, su tokia yra vakcinuojami žmonės.
* Nuo 2021-02-22 d. didesnėmis apimtimis numatyta pradėti skiepyti vyresnio amžiaus asmenis. Su kiekvienu vyresnio amžiaus asmeniu dėl vakcinacijos bus susisiekta asmeniškai, kai tik bus gauta vakcina šiai prioritetinei grupei. Norime priminti, kad vykdoma pavėžėjimo paslauga pagyvenusio amžiaus asmenims — socialinis taksi, už simbolinį 1 Eur mokestį. Socialinis taksi priklauso nevyriausybinėms organizacijoms, veiklą vykdo pagal galiojančias viešajam transportui saugos taisykles: apsaugos priemonių dėvėjimas, reguliariai atliekamas transporto valymas bei dezinfekcija. Sulaukę tikslios informacijos apie skiepijimo vietą ir laiką, senjorai dėl pavėžėjimo gali kreiptis telefonu: 8~606 63070.
* 2021-02-08 pradėtas švietimo įstaigų darbuotojų vakcinavimo procesas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytus prioritetus.
* Tolimesnėje perspektyvoje vakcinacijai numatyti: asmenys, vykdantys gyvybiškai svarbias valstybės ir visuomenės funkcijas, kontaktuojantys su kitais asmenimis, išskyrus atliekančius funkcijas bendrosiose veiklos srityse (veiklos planavimas, finansų valdymas, informacinių technologijų valdymas, personalo valdymas, viešieji pirkimai, teisė, dokumentų valdymas, turto valdymas, viešieji ryšiai, tarptautiniai ryšiai, vidaus auditas, korupcijos prevencija).

Kviečiame užpildyti anketą dėl vakcinacijos poreikio
Kreipiamės į valstybinių ir privačių įmonių atstovus su prašymu užpildyti anketą dėl vakcinacijos poreikio. Anketa reikalinga, siekiant užtikrinti teisingą skiepų dozių poreikio vertinimą. Apklausos formą galite rasti Telšių rajono savivaldybės interneto tinklapyje bei socialiniame tinkle Facebook — Telšių rajono savivaldybė. Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis tel. 8~628 54850.

Telšių mobilusis COVID-19 tyrimų punktas
Pagal laipsniško taikomų karantino režimo ribojimų keitimo planą ir leidus tam tikrą veiklą nuo vasario 15 d., Telšių rajono savivaldybė ragina darbuotojus pasinaudoti galimybe atlikti nemokamą COVID-19 testą prieš grįžtant prie paslaugų teikimo.
Registruotis tyrimui gali: prekybos, grožio ir sporto paslaugų specialistai, taip pat įmonių darbuotojai, tiesiogiai dirbantys su klientais.
Profilaktinį testo tyrimą atlikti galite Telšių mobiliajame punkte. Registracija trumpuoju numeriu 1808. Telšių mobilaus punkto adresas: Kalno g. 21, Telšiuose.

INFORMACIJA APIE KORONOVIRUSĄ RAJONE
Sveikatos priežiūros įstaigos
Vasario 19 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje COVID-19 ir Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose gydoma 22 koronovirusine infekcija sergančių pacientų. VšĮ Telšių r. PSPC — pasveiko visi sirgę įstaigos darbuotojai, naujų susirgimų — nenustatyta. VšĮ Varnių PSPC palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje COVID-19 liga serga 3 darbuotojai ir 1 pacientas.

Socialinės įstaigos
Vasario 19 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, Dūseikių soc. globos namuose COVID-19 infekcija serga 1 darbuotojas, sergančių pacientų — nenustatyta. Telšių socialinių paslaugų centre šiuo metu serga 2 darbuotojai ir 2 gyventojai. Telšių r. senelių globos namuose naujų susirgimų — nenustatyta.

Švietimo ir ugdymo įstaigos
Vasario 19 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, Telšių rajono švietimo ir ugdymo įstaigose naujų susirgimo atvejų nenustatyta.

SVARBIAUSI KONTAKTAI:
Telšių rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovės tel. +370 61107033.
Telšių rajono savivaldybės socialinės pagalbos koordinatoriaus tel. +370 68662931.
Telšių rajono savivaldybės gydytojos tel. +370 66544670.
Telšių mobiliojo punkto koordinatoriaus tel. +370 61122138.
Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (konsultacijos saviizoliacijos klausimais, turėjus kontaktą su užsikrėtusiuoju) tel. +370 52649676.
Sveikatos linkėdama —
Telšių rajono savivaldybė

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.