Aktuali informacija apie koronavirusą ir vakcinaciją Telšių rajone

* Remiantis 2021 m. kovo 12 d. duomenimis, Telšių rajone paskiepyta 3 311 asmenų, iš jų 1 111 — dviem vakcinos dozėmis. Šie asmenys — tai medicinos, vaistinių, slaugos, globos ir socialinių, švietimo įstaigų darbuotojai bei minėtose įstaigose gyvenantys žmonės, taip pat vyresnio amžiaus grupės asmenys (80-ies metų ir vyresni, 75-79 m. bei 70-74 m.).
* Antrąją kovo savaitę gautos ir paskirstytos 248 dozės „BioNTech-Pfizer“ ir 500 „AstraZeneca“ vakcinų dozės (pirmajai vakcinos dozei skiepyti) bei 184 dozės (antrajai vakcinos dozei skiepyti).
* Šiuo metu vakcinuojama vyresnio amžiaus asmenų grupė (80 m. ir vyresni, 75-79 m. bei 70-74 m.) ir pavieniai likę asmenys iš pirmųjų prioritetinių grupių.
* Vakcinavimo procesas atliekamas daugumoje asmens pirminės sveikatos priežiūros įstaigų. Asmeniui, priklausančiam tuo metu nurodytai prioritetinei grupei, bus sudaroma galimybė vakcinuotis ten, kur dirba jo šeimos gydytojas. Asmenims, kurie įeina į minėtas prioritetines grupes, nesulaukus kvietimo, tačiau pageidaujant vakcinuotis, reikia kreiptis į šeimos gydytoją.
* Informuojame apie Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimą apie gautą nesaugią „AstraZeneca“ vakcinos serijos partiją. Pažymime, kad Telšių rajono gydymo įstaigos šios partijos vakcinos neturi. Ministerijos nurodymu, vakcinacija „AstraZeneca“ vakcina vyksta toliau, kaip ir buvo numatyta.
* Norime priminti, kad neįgalieji ir senyvo amžiaus asmenys vakcinuotis gali nuvykti pasinaudodami Telšių neįgaliųjų ir neįgaliųjų pensininkų draugijos teikiama pavėžėjimo paslauga. Dėl šios paslaugos suteikimo prašome kreiptis tel. +370 618 75824.
Pavėžėjimo kaina Telšių mieste — 1 Eur, pavėžėjimas iš priemiestinių vietovių — 2 Eur. 1 km kaina klientui naudojantis paslauga iš tolimesnių Telšių rajono vietovių — 10 ct. Socialinis taksi veiklą vykdo pagal galiojančias viešajam transportui saugos taisykles: apsaugos priemonių dėvėjimas, reguliariai atliekamas transporto valymas ir dezinfekcija.
Asmenims, kuriems yra teikiamos socialinės paslaugos (pagalba į namus, dienos socialinė globa ir t.t.), nemokamą pavėžėjimo paslaugą organizuoja Telšių socialinių paslaugų centras. Dėl šios paslaugos suteikimo prašome kreiptis tel. +370 612 28740.

Telšių mobilusis COVID-19 tyrimų punktas
Nuo kovo 12 d. Telšių mobiliajame tyrimų punkte pradedami atlikti greitieji COVID-19 antigenų testai.
Registracija trumpuoju numeriu 1808. Paskambinus galima pasirinkti norimą tyrimo metodą. Greitieji antigeno testai nustato, ar žmogus serga koronavirusu. Šie testai gali būti atliekami koronaviruso simptomų turintiems ar kontaktą su koronavirusu sergančiais žmonėmis turėjusiems asmenims, taip pat tiriant protrūkių židinius. Koronaviruso simptomų turintiems asmenims šis testas gali būti atliekamas ne vėliau kaip per 5 paras nuo simptomų pradžios, o sąlytį su patvirtintu ar įtariamu koronaviruso atveju turėjusiems asmenims — ne vėliau kaip per 7 paras po turėto kontakto. Tyrimas atliekamas paėmus nosiaryklės mėginį, o atsakymas gaunamas per 15-20 min.
Tyrimai vykdomi pagal LR sveikatos apsaugos ministro valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. gegužės 29 d. sprendimą Nr. V-1336 „Dėl tyrimų dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) organizavimo“. Telšių rajono savivaldybės direktoriaus įsakymu, 2021 m. kovo 1 d. Nr. A1-302 „Dėl vienkartinių profilaktinių tyrimų dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atlikimo Telšių rajono savivaldybėje“ numatyta profilaktinius vienkartinius tyrimus dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) nustatymo nemokamai atlikti visiems Telšių rajone veikiančių įmonių, įstaigų darbuotojams, kai darbuotojas turi tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis (ne kolektyvo nariais), gaunančiais jų paslaugas arba, kai įstaigos vadovas gauna informaciją apie galimus neregistruotus susirgimus darbuotojų kolektyve.
Telšių mobiliojo punkto adresas: Kalno g. 21, Telšiai.

Kviečiame užpildyti anketą dėl vakcinacijos poreikio
Kreipiamės į valstybinių ir privačių įmonių atstovus, su prašymu užpildyti anketą dėl vakcinacijos poreikio. Anketa reikalinga, siekiant užtikrinti teisingą skiepų dozių poreikio vertinimą. Apklausos formą galite rasti Telšių rajono savivaldybės interneto tinklapyje ir socialiniame tinkle „Facebook“: Telšių rajono savivaldybė.
Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis el. p.: silvija.martinkute@telsiai.lt

Informacija apie koronavirusą rajone
Sveikatos priežiūros įstaigos
Kovo 12 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje COVID-19 liga serga 2 darbuotojai ir 9 pacientai.

Socialinės įstaigos
Kovo 12 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, Telšių socialinių paslaugų centre COVID-19 liga serga 1 darbuotojas ir 1 gyventojas.

Švietimo įstaigos
Kovo 12 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, susirgimo atvejų nenustatyta.

Svarbiausi kontaktai:
Telšių rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovės tel. +370 611 07033.
Telšių rajono savivaldybės socialinės pagalbos koordinatoriaus tel. +370 686 62931.
Telšių rajono savivaldybės gydytojos tel. +370 665 44670.
Telšių mobiliojo punkto koordinatoriaus tel. +370 611 22138.
Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (konsultacijos saviizoliacijos klausimais, turėjus kontaktą su užsikrėtusiuoju) tel. +370 526 49676.

Sveikatos linkėdama — Telšių rajono savivaldybė