Informuojame gyventojus apie vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą lengvatos teikimą Telšių rajone

Informuojame, kad vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą lengvatos teikiamos vadovaujantis Telšių rajono tarybos 2020 m. vasario 27 d. sprendimu T1-68 „Dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą lengvatų teikimo Telšių rajono gyventojams tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Lengvata gali būti taikoma Telšių rajono savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravusiems daugiabučių namų butų savininkams, individualių gyvenamųjų namų savininkams, socialinio būsto nuomininkams, jei nėra bendraturčių ir būste gyvenamąją vietą deklaravusių kitų asmenų ir jei rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą vykdo UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ (toliau — TRATC).
Teisę į lengvatą turi šie paramos gavėjai: socialinių pašalpų gavėjai (taikoma 70 proc. lengvata pastoviajai vietinės rinkliavos daliai); gausios šeimos (taikoma 100 proc. lengvata kintamajai vietinės rinkliavos daliai už trečią ir kiekvieną kitą vaiką, kai naudojamasi bendro naudojimo atliekų konteineriais); vienas gyvenantis ir nedirbantis pensinio amžiaus asmuo arba asmuo, gaunantis išankstinę senatvės pensiją ar šalpos kompensaciją, kurio pajamos per mėnesį neviršija 2,6 valstybės remiamų pajamų dydžių (VRP) (tai yra 332,80 Eur) (taikoma 8,0 Eur lengvata pastoviajai vietinės rinkliavos daliai).
Lengvata netaikoma: jei paramos gavėjas nesumokėjo rinkliavos mokesčio už praėjusius metus ir (ar) sumokėjo mažiau kaip du trečdalius rinkliavos mokesčio už einamuosius metus; jei paramos gavėjas pateikė neteisingus duomenis dėl teisės į lengvatą nustatymo arba neteisėtai gavo lengvatą už praėjusius kalendorinius metus ir negrąžino permokos; jei būste gyvena kiti asmenys arba yra gyvenamąją vietą deklaravusių kitų asmenų. Jei asmuo teisę į lengvatą įgijo einamųjų metų paskutinį ketvirtį, lengvata teikiama nuo kitų metų.
Paramos gavėjai dėl lengvatų gavimo kreipiasi pagal deklaruotą gyvenamąją vietą į Telšių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus specialistus. Varnių miesto ir kaimiškųjų seniūnijų gyventojai — į atitinkamos Telšių rajono savivaldybės administracijos struktūrinį padalinį — seniūniją.
Asmuo, turintis teisę į lengvatą, kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu pateikia: nustatytos formos prašymą; vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą einamųjų metų mokėjimo pranešimą; dokumentus, įrodančius mokėjimo patvirtinimą už praėjusius ir einamuosius metus; nuomos sutartį (jei būstas nuomojamas); pažymas apie Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 17 straipsnyje nurodytas pajamas už praėjusius 3 mėnesius iki to mėnesio, kurį paramos gavėjas kreipiasi dėl lengvatos; paramos gavėjo atsiskaitomąją banko sąskaitą; kitus dokumentus, įrodančius paramos skyrimo būtinumą.
Lengvata pagal minėtąją tvarką paramos gavėjams yra suteikiama kompensavimo principu. Kitaip tariant, visiems teisę į šią lengvatą turintiems gyventojams ji taikoma pervedant/grąžinant sumokėtus pinigus (pritaikytą lengvatos dydį) į asmens nurodytą banko sąskaitą. Pareiškėjui mirus, lengvata išmokama kitam bendrai gyvenančiam asmeniui. Mirus vienam gyvenančiam asmeniui, neišmokėta suma nepaveldima ir kitam asmeniui neišmokama.
Dokumentai dėl lengvatos gavimo už einamuosius metus teikiami nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. iki gruodžio 20 d. Praėjusiais 2020 metais lengvata dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą suteikta 396 pareiškėjams.
Gyventojai, kuriems nebuvo suteikta rinkliavos lengvata, gali kreiptis į Socialinės paramos ir rūpybos skyrių ar seniūniją dėl detalesnės informacijos suteikimo bei paaiškinimo kiekvienu konkrečiu atveju. (Telšių r. sav. inf.)