Aktuali informacija apie koronavirusą ir vakcinaciją Telšių rajone

* Remiantis 2021 m. balandžio 14 d. duomenimis, Telšių rajone paskiepyta 7 219 asmenų.
* Telšių rajono gyventojai, priklausantys 65 metų ir vyresnių asmenų grupei, kviečiami registruotis skiepytis nuo COVID-19 ligos vakcina savarankiškai arba su artimųjų pagalba, tel.: 8~630 08653 arba 8~685 37429.
* 2021 m. balandžio 13 d. įvyko Telšių rajono savivaldybės nuotolinis Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Posėdžio metu nutarta vakcinavimą vykdančioms asmens sveikatos įstaigoms, nesant norinčiųjų skiepytis turimomis vakcinomis 65 m. ir vyresnių prioritetinei grupei priklausančių asmenų, leisti skiepyti visomis tuo metu vakcinavimo vietose esančiomis vakcinomis 1.15 (asmenis, dirbančius arba teikiančius paslaugas švietimo įstaigose) ir 1.17 (asmenis, jaunesnius kaip 65 metai, tačiau sergančius lėtinėmis ligomis) prioritetinėms grupėms priklausančius asmenis bei 1.20 prioritetinei grupei priklausančius policijos ir priešgaisrinės tarnybos pareigūnus (asmenis, vykdančius gyvybiškai svarbias valstybės ir visuomenės funkcijas ir kontaktuojančius su kitais asmenimis). Taip pat posėdžio metu nutarta leisti jaunesnius nei 18 m. abiturientus skiepyti „Pfizer-BioNTech“ gamintojo „Comirnaty“ vakcina.
* Telšių rajone veikiančių didžiųjų įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovai kviečiami sudaryti darbuotojų, norinčių skiepytis nuo COVID-19 ligos vakcina, sąrašus ir teikti jį už vakcinaciją rajone atsakingiems asmenims el. paštu covidskiepai@tpoliklinika.lt.
Įmonių darbuotojai gali rinktis bet kurią vakciną. Tiesa, tikėtina, kad šiuo metu greičiau bus paskiepyti asmenys, norintys skiepytis „Vaxzevria“ vakcina. „Pfizer-BioNTech“ ar „Moderna“ vakcinų gali tekti luktelti ilgesnį laiką dėl jau susidariusios laukiančiųjų eilės. Pastarųjų vakcinų rūšių laukia prioritetinių 65 m. ir vyresnių gyventojų, švietimo įstaigų, jaunesnių kaip 65 m., bet turinčių lėtinių ligų ir kt. grupių gyventojai.
Atkreipiame dėmesį, kad į sąrašą neįtraukiami darbuotojai, jei per pastarąsias 180 dienų iki skiepijimo buvo nustatyta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), išskyrus, kai prieš skiepijimą antikūnų tyrimo rezultatai yra neigiami (tarp nustatytos COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) ir antikūnų tyrimo turi praeiti ne mažiau kaip 3 savaitės). Taip pat, jei prieš skiepijimą antikūnų tyrimo rezultatas yra teigiamas ir nėra praėję 60 dienų nuo teigiamo antikūnų tyrimo rezultato dienos.
* „Vaxzevria“ vakcina yra skiepijama dviem dozėmis, tarp jų darant 4-12 savaičių pertrauką. Kadangi po ilgesnės pertraukos formuojasi daugiau antikūnų, Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja taikyti maksimalią 12 savaičių pertrauką. Atsižvelgdamos į pacientų individualias aplinkybes, skiepijančios įstaigos gali pasiūlyti trumpesnį laiko tarpą, bet jis negali būti trumpesnis nei 4 savaitės.
* Pagal pilną skiepijimo schemą, paskiepytiems gyventojams yra taikoma išimtis atvykstant iš užsienio: tokiems asmenims nereikia prieš atvykstant į Lietuvą atlikti COVID-19 tyrimo ir atvykus izoliuotis 10 dienų. Pilnai paskiepytiems asmenims, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sprendimu, taip pat gali būti taikoma izoliacijos išimtis po turėto didelės rizikos kontakto su sergančiu COVID-19 liga.

Informacija apie koronavirusą rajone
2021 m. balandžio 14 d. Statistikos departamento duomenimis, Telšių rajono savivaldybėje: COVID-19 virusu šiuo metu serga 43 asmenys. Nuo koronaviruso infekcijos jau yra pasveikę 2 442 gyventojų. Iš viso nustatyta COVID-19 ligos susirgimo atvejų — 2 644, mirė nuo COVID-19 ligos — 78 rajono gyventojai.

Sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigos
Balandžio 14 d. fiksuotais epidemiologiniais duomenimis, Telšių rajono savivaldybės asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose COVID-19 liga sergančių nėra.

Švietimo įstaigos
Nuo balandžio 13 d. iki balandžio 26 d. Telšių r., Ubiškės mokykloje-daugiafunkciame centre, yra įvestas infekcijų plitimą ribojantis režimas.

Svarbiausi kontaktai:
Telšių rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovės tel. +370 611 07033.
Telšių rajono savivaldybės socialinės pagalbos koordinatoriaus tel. +370 686 62931.
Telšių rajono savivaldybės gydytojos tel. +370 665 44670.
Telšių mobiliojo punkto koordinatoriaus tel. +370 611 22138.
Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (konsultacijos saviizoliacijos klausimais, turėjus kontaktą su užsikrėtusiuoju) tel. +370 526 49676.
Sveikatos linkėdama —
Telšių rajono savivaldybė