Ar homoseksualai šeima, dar 2019 metais išaiškino Telšių apylinkės teismas

Lietuvoje verda aistros dėl Stambulo konvencijos, Seime rengiamo Partnerystės įstatymo ir homoseksualų. Ar gali jie kurti šeimas? Ar kartu gyvenantys homoseksualai laikytini šeima? Neseniai Lietuvą sudrebino „Šeimų maršas“, kurio mitinge buvo piktinamasi tradicinės šeimos ardymu, siekiais įteisinti homoseksualų šeimas. Skaitytojams gal bus įdomu, o ką apie šeimas mano teismai. Nustebsite sužinoję, kad, anot Telšių apylinkės teismo, homoseksualų pora laikytina šeima.

Alvydas Ivoncius

„Sugyventinių“ poroje prasiveržė smurtas
Tradicinės šeimos gynėjai kategoriški: šeima įmanoma tik kaip vyro ir moters sąjunga. Žinoma, lieka atviras klausimas vadinamųjų „sugyventinių“ porų, kurios dabar itin madingos. Tiesa, sugyventiniai dabar vienas kitą vadina „draugu“ ar „drauge“, ir kartu gyvena nemažai metų, kol nutaria susituokti arba išsiskirti.
Taigi tokių „sugyventinių“ ryšius ir atsakomybę vienas kitam ketinama įteisinti Partnerystės įstatymu, kuris sulaukė audringos reakcijos. „Šeimos marše“ šis įstatymas buvo griežtai smerkiamas.
Jeigu šeimos gynėjai, nors ir tyliai, nesipiktina „sugyventiniais“, tai jų reakcija homoseksualams yra atvira ir dažniausiai vieša: tokių porų jokiu būdu negalima laikyti šeimomis. Kol Lietuvoje diskutuojama galima ar ne kartu gyvenančius homoseksualus laikyti šeima, problemą dar 2019 metais išsprendė Telšių apylinkės teismas, nagrinėdamas vieną smurto bylą. Pateikiame 2020 metų sausio 28 dienos Telšių apylinkės teismo pranešimą:
„2019 m. gruodžio 18 d. Telšių apylinkės teismo Telšių rūmuose priimtas nuosprendis, kuriuo nuteistas Telšių miesto gyventojas J.R., nežymiai sužalojęs drauge su juo gyvenusio A.S. sveikatą. Byloje buvo nagrinėjamas klausimas, ar kartu gyvenantys homoseksualūs asmenys, kuriuos sieja artimas ryšys, gali būti laikomi šeimos nariais, kaip nurodyta Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau — BK) 248 straipsnyje, mat BK 140 straipsnio 2 dalis numato griežtesnę atsakomybę už smurtavimą prieš šeimos narį, fizinio skausmo jam sukėlimą ar nežymų sužalojimą.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 41 (10353)